Fülgyulladás kezelése antibiotikummal - Hatásos?

MTI
megjelent:

Alig hatékonyabb a gyerekek fülfertőzésének antibiotikummal való kezelése, mint amikor egyáltalán nem alkalmaznak kezelést - közölték amerikai kutatók.

A középfülgyulladás
A középfülgyulladásnak több formája különböztethető meg: lehet akut illetve krónikus, más szempont szerint pedig hurutos illetve gennyes. Az akut gyulladást a hirtelen bekövetkező gyorsan gyógyuló esetekre mondjuk, míg a krónikus középfülgyulladás a hosszan elhúzódó, lassan gyógyuló illetve a gyakran visszaeső középfülgyulladásokra. A középfülgyulladás>>

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány szerzői szerint, az Egyesült Államokban a gyerekeknél a középfül fertőzésére adnak a leggyakrabban antibiotikumot.

Mint Tumaini Coker, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, a gyerekkori fülfertőzések legjobb kezelése az antibiotikumok mellőzése lehet, mert az átlagos kockázatú gyerekek 80 százaléka, antibiotikum nélkül is három napon belül jobban van.

Ha százból száz középfülgyulladásos gyerek antibiotikumot kapna, ez az arány 92 százalékra emelkedhetne, ám többeknél a gyógyszer mellékhatásai jelentkeznének - tette hozzá Coker.

A mellékhatások között van százból három-tíz esetben kiütés, és öt-tíz esetben hasmenés. A tanulmány szerzői azt tanácsolják az orvosoknak, hogy az antibiotikummal való kezelés kockázatainak és előnyeinek összevetésekor mindezeket vegyék figyelembe.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.