Külső hallójárat gyulladás

Szinapszis
megjelent:

A külső hallójárat gyulladása egy gyakori megbetegedés, mely életprevalencia értéke eléri a 10 százalékot. A külső hallójárat gyulladás multifaktoriális etiológiájú, mely a külső hallójáratot bélelő elszarusodó laphám gyulladásos megbetegedése. A betegség kialakulásának hátterében az esetek 98 százalékban bakteriális fertőzés áll.

A külső hallójáratot anatómiai és fiziológiai sajátosságai teszik rendkívül érzékennyé a gyulladásos folyamatok kialakulására, mivel a külső hallójárat egy szűk, mélyre nyúló elszarusodó laphámmal bélelt felület. A külső behatásokkal szembeni védelmet a folyamatos cerumen termelés (fülzsír- a fül természetes védelmi vonala a nedvességgel és fertőzésekkel szemben), és az ezzel egyensúlyt tartó öntisztuló mechanizmus biztosítja.

A cerumen egyfelől véd nedvességgel szemben, másfelől enyhén savas közeget teremtve gátolja a baktériumok megtelepedését. Ez a védőhatás szűnik meg, ha a cerumen eltávolításra kerül a helytelen, túlzott fültisztítással, a külső hallójára fokozott vízexpozíciónak van kitéve (helytelen hajszárítási gyakorlat, rendszeres úszás, vízparti nyaralás stb), lúgos kémhatású készítmények fülbejutása (pl. lúgos kémhatású samponok, szappanok) illetve lúgos kémhatású fülcseppek alkalmazása által.

A betegség patomechanizmusának kiindulópontja tehát a külső hallójáratot bélelő elszarusodó laphám barrier funkciójának zavara és a patogén (elsősorban Pseudomonas aeruginosa) baktériumok megtelepedése a külső hallójáratban.

Jelenlegi terápiás gyakorlat

A hazai terápiás gyakorlat szabályozására jelenleg nincs érvényes szakmai irányelv. A Fül-Orr-Gégészeti Szakmai Kollégium által készített „Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Fül-orr-gégészeti algoritmusok” irányelv érvényességi ideje 2013. december 31-én lejárt. Ez az egyetlen hivatalos protokoll, mely említi a külső hallójárat gyulladás kezelésével.

Eszerint a fülfájások differenciáldiagnosztikája során a fülkagyló, dobhártya illetve hallójárat gyulladásos megbetegedése esetén kenetvételt követően kitisztítás, lhelyi gyulladáscsökkentő szer és antibiotikum adása indokolt. (EüM 2013)

A nemzetközi irányelveket áttekintve egy az American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation által megjelentetett klinikai irányelv releváns, mely az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg (Rosenfeld és mtsai 2014):

Kezdeti terápia: a szövődménymentes külső hallójárat gyulladás kezelésére külsőleg alkalmazott, helyi hatású készítmény javasolt. A készítmények általános fertőtlenítő hatással, gyulladáscsökkentő hatással vagy antimikrobiális hatással bírnak.

Az elsőként választandó külsőleges készítmény kiválasztása a vélt terápiás hatékonyság, a mellékhatásprofil és a költségek figyelembe vételével történjen.

Az alábbi három hatásmechanizmusú készítménycsoportok alkalmazása szerepel a terápiás arzenálban:

  • antibiotikum, mely lehet aminoglikozid, polymyxin B, vagy kinolon típusú antibiotikum illetve ezek kombinációja
  • szteroid gyulladáscsökkentők pl. hydrocortisone vagy dexamethasone
  • alacsony pH-jú antiszeptikus hatású készítmény pl. aluminium acetát vagy ecetsav
  • ezek kombinációja
Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Pedig fontos lenne mielőbb megoldást keresni a problémára.

Az innovatív termékfejlesztés alapját képező fő hatóanyag a Lactobacillus plantarum. Ezen Lactobacillus törzs külső hallójárat gyulladásban történő alkalmazása olyan feltalálói tevékenységen alapuló újdonság, mely az innovatív termék hosszútávú piaci sikerét megalapozó szabadalom alapját képezi.

A probiotikumok gyógyászati alkalmazására már vannak korábbi adatok. Mára már elterjedt a probiotikumok szájon át történő használata a bélflóra helyreállítása céljából (pl. antibiotikum kezelést követően).

Külsőleg alkalmazva a Lactobacillus nemzetségek alkalmazása hüvelyflóra helyreállítására szintén ismert (a hüvely normál flórája döntően Lactobacillust tartalmaz). A normál flórát tartalmazó Lactobacillusok a hüvely normál védelmi rendszerének tagjaként, az egészséges nők hüvelyi nyálkahártyájában savas kémhatású közeget biztosítanak, amely a fertőzést okozó egyéb baktériumok számára nem tolerálható, ilyen közegben nem képesek szaporodni. Amennyiben a hüvely normál flórája megváltozik a terápiás céllal bevitt Lactobacillus-tartalmú irrigáló (öblögető) oldatok alkalmazásával az egészséges flóra visszaállítható, mintegy újratelepítve az eredetei hüvelyflórát.

Tudományos közleményekben beszámoltak továbbá már a Lactobacillusok bőrgyógyászati alkalmazásáról. Egy Lactobacillus törzs a Lactobacillus rhamnosus kifejezett gyulladáscsökkentő hatással bír, mely alapján alkalmazásának lehetőségét ekcéma, akne, szeborrheás dermatitis, atópiás dermatitis és érzékeny bőr kezelése kapcsán vetik fel. Leírták továbbá a Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek alkalmazhatóságát irritatív kontakt dermatitis kezelésére, valamint a kórkép kialakulásának megelőzésére. Ismert továbbá a Lacotbacillus plantarum égések felülfertőzésében kifejtett gyógyító hatása is (Brachkova és mtsai 2011, Valdéz és mtsai 2005).

A készítmény ezen fő összetevőjének kedvező hatását további, a bőr barrier (védelmi) funkciójának helyreállítását segítő komponensek egészítik ki, többek között alpha-linolénsav, ceramide, olajsav, koleszterin, és ezek származékai. A formuláció segéd és vivőanyagai között:

  • nem-ionos felületaktív anyagok, mint például polysorbatum 20
  • emulgensek, mint például: lanalcolum, alcoholum cetylstearylicum, oleum-oleinicum
  • kenőcsalapanyagok, mint például cera alba, oleum lini, oleum ricini
  • oldószerek, mint például a desztillált víz
  • viszkozitást növelő szerek szerepelnek.

Összegezve elmondható, hogy a készítmény sok ember számára jelenthet megoldást egy egyszerű, azonban a közérzetet, az életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló betegség kezelése révén. Tekintettel arra, hogy a betegség életprevalencia értéke 10 százalék, azaz a lakosság 10 százalékának lesz legalább egyszer élete során külső hallójárat gyulladása. A betegég kezelésére nem áll rendelkezésre túl sok lehetőség.

A jelen termék lesz az első, mely probiotikumok alkalmazásával állítja helyre a külső hallójárat normál flóráját és kezeli annak bakteriális fertőzését.

A termékfejlesztés az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott, az Észak-Magyarországi Operatív Program ÉMOP-1.3.1-12 „A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával” című pályázatára benyújtott Innovatív gyógyhatású készítmény fejlesztése a külső hallójárat gyulladásos betegségének kezelésére (ÉMOP-1.3.1-12-2012-0079) projekt keretében történik.

(Szinapszis)

Cikkajánló

Dohányzik?
Dohányzik?

Mire érdemes figyelnie a táplálkozás terén?

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.