• Külső hallójárat gyulladás

    Szerző: Szinapszis Kft.

    A külső hallójárat gyulladása egy gyakori megbetegedés, mely életprevalencia értéke eléri a 10 százalékot. A külső hallójárat gyulladás multifaktoriális etiológiájú, mely a külső hallójáratot bélelő elszarusodó laphám gyulladásos megbetegedése. A betegség kialakulásának hátterében az esetek 98 százalékban bakteriális fertőzés áll.

    A külső hallójáratot anatómiai és fiziológiai sajátosságai teszik rendkívül érzékennyé a gyulladásos folyamatok kialakulására, mivel a külső hallójárat egy szűk, mélyre nyúló elszarusodó laphámmal bélelt felület. A külső behatásokkal szembeni védelmet a folyamatos cerumen termelés (fülzsír- a fül természetes védelmi vonala a nedvességgel és fertőzésekkel szemben), és az ezzel egyensúlyt tartó öntisztuló mechanizmus biztosítja.

    A cerumen egyfelől véd nedvességgel szemben, másfelől enyhén savas közeget teremtve gátolja a baktériumok megtelepedését. Ez a védőhatás szűnik meg, ha a cerumen eltávolításra kerül a helytelen, túlzott fültisztítással, a külső hallójára fokozott vízexpozíciónak van kitéve (helytelen hajszárítási gyakorlat, rendszeres úszás, vízparti nyaralás stb), lúgos kémhatású készítmények fülbejutása (pl. lúgos kémhatású samponok, szappanok) illetve lúgos kémhatású fülcseppek alkalmazása által.

    A betegség patomechanizmusának kiindulópontja tehát a külső hallójáratot bélelő elszarusodó laphám barrier funkciójának zavara és a patogén (elsősorban Pseudomonas aeruginosa) baktériumok megtelepedése a külső hallójáratban.

    Hirdetés

    Jelenlegi terápiás gyakorlat

    A hazai terápiás gyakorlat szabályozására jelenleg nincs érvényes szakmai irányelv. A Fül-Orr-Gégészeti Szakmai Kollégium által készített „Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Fül-orr-gégészeti algoritmusok” irányelv érvényességi ideje 2013. december 31-én lejárt. Ez az egyetlen hivatalos protokoll, mely említi a külső hallójárat gyulladás kezelésével.

    Eszerint a fülfájások differenciáldiagnosztikája során a fülkagyló, dobhártya illetve hallójárat gyulladásos megbetegedése esetén kenetvételt követően kitisztítás, lhelyi gyulladáscsökkentő szer és antibiotikum adása indokolt. (EüM 2013)

    A nemzetközi irányelveket áttekintve egy az American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery Foundation által megjelentetett klinikai irányelv releváns, mely az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg (Rosenfeld és mtsai 2014):

    Kezdeti terápia: a szövődménymentes külső hallójárat gyulladás kezelésére külsőleg alkalmazott, helyi hatású készítmény javasolt. A készítmények általános fertőtlenítő hatással, gyulladáscsökkentő hatással vagy antimikrobiális hatással bírnak.

    Az elsőként választandó külsőleges készítmény kiválasztása a vélt terápiás hatékonyság, a mellékhatásprofil és a költségek figyelembe vételével történjen.

    Az alábbi három hatásmechanizmusú készítménycsoportok alkalmazása szerepel a terápiás arzenálban:

    • antibiotikum, mely lehet aminoglikozid, polymyxin B, vagy kinolon típusú antibiotikum illetve ezek kombinációja
    • szteroid gyulladáscsökkentők pl. hydrocortisone vagy dexamethasone
    • alacsony pH-jú antiszeptikus hatású készítmény pl. aluminium acetát vagy ecetsav
    • ezek kombinációja
    Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?

    A hallásveszteség nagyon sok embert érint szerte a világon, változatos módon. Legtöbbször fokozatosan következik be, ezért eleinte nehéz felismerni, és nehéz elfogadni magát a tényt, hogy valami gond lehet a hallásunkkal. Pedig fontos lenne mielőbb megoldást keresni a problémára. Teljes élet - halláscsökkenéssel - Vajon Ön is érintett lehet?>>

    Az innovatív termékfejlesztés alapját képező fő hatóanyag a Lactobacillus plantarum. Ezen Lactobacillus törzs külső hallójárat gyulladásban történő alkalmazása olyan feltalálói tevékenységen alapuló újdonság, mely az innovatív termék hosszútávú piaci sikerét megalapozó szabadalom alapját képezi.

    A probiotikumok gyógyászati alkalmazására már vannak korábbi adatok. Mára már elterjedt a probiotikumok szájon át történő használata a bélflóra helyreállítása céljából (pl. antibiotikum kezelést követően).

    Külsőleg alkalmazva a Lactobacillus nemzetségek alkalmazása hüvelyflóra helyreállítására szintén ismert (a hüvely normál flórája döntően Lactobacillust tartalmaz). A normál flórát tartalmazó Lactobacillusok a hüvely normál védelmi rendszerének tagjaként, az egészséges nők hüvelyi nyálkahártyájában savas kémhatású közeget biztosítanak, amely a fertőzést okozó egyéb baktériumok számára nem tolerálható, ilyen közegben nem képesek szaporodni. Amennyiben a hüvely normál flórája megváltozik a terápiás céllal bevitt Lactobacillus-tartalmú irrigáló (öblögető) oldatok alkalmazásával az egészséges flóra visszaállítható, mintegy újratelepítve az eredetei hüvelyflórát.

    Tudományos közleményekben beszámoltak továbbá már a Lactobacillusok bőrgyógyászati alkalmazásáról. Egy Lactobacillus törzs a Lactobacillus rhamnosus kifejezett gyulladáscsökkentő hatással bír, mely alapján alkalmazásának lehetőségét ekcéma, akne, szeborrheás dermatitis, atópiás dermatitis és érzékeny bőr kezelése kapcsán vetik fel. Leírták továbbá a Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek alkalmazhatóságát irritatív kontakt dermatitis kezelésére, valamint a kórkép kialakulásának megelőzésére. Ismert továbbá a Lacotbacillus plantarum égések felülfertőzésében kifejtett gyógyító hatása is (Brachkova és mtsai 2011, Valdéz és mtsai 2005).

    A készítmény ezen fő összetevőjének kedvező hatását további, a bőr barrier (védelmi) funkciójának helyreállítását segítő komponensek egészítik ki, többek között alpha-linolénsav, ceramide, olajsav, koleszterin, és ezek származékai. A formuláció segéd és vivőanyagai között:

    • nem-ionos felületaktív anyagok, mint például polysorbatum 20
    • emulgensek, mint például: lanalcolum, alcoholum cetylstearylicum, oleum-oleinicum
    • kenőcsalapanyagok, mint például cera alba, oleum lini, oleum ricini
    • oldószerek, mint például a desztillált víz
    • viszkozitást növelő szerek szerepelnek.

    Összegezve elmondható, hogy a készítmény sok ember számára jelenthet megoldást egy egyszerű, azonban a közérzetet, az életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló betegség kezelése révén. Tekintettel arra, hogy a betegség életprevalencia értéke 10 százalék, azaz a lakosság 10 százalékának lesz legalább egyszer élete során külső hallójárat gyulladása. A betegég kezelésére nem áll rendelkezésre túl sok lehetőség.

    A jelen termék lesz az első, mely probiotikumok alkalmazásával állítja helyre a külső hallójárat normál flóráját és kezeli annak bakteriális fertőzését.

    A termékfejlesztés az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott, az Észak-Magyarországi Operatív Program ÉMOP-1.3.1-12 „A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával” című pályázatára benyújtott Innovatív gyógyhatású készítmény fejlesztése a külső hallójárat gyulladásos betegségének kezelésére (ÉMOP-1.3.1-12-2012-0079) projekt keretében történik.

    (Szinapszis Kft.)

    Módosítva: 2014.07.30 17:12, Megjelenés: 2014.07.30 17:12
   • Cikkajánló

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia szindróma (ablak szindróma)

    A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven is emlegetik) olyan ritka rendellenesség, mely egyensúlyzavarral és halláskárosodással jár. Az elnevezés arra utal, hogy a betegségben szenvedők belső fülében a felső félkörös ívjáratokat fedő csont lyukas vagy elvékonyodott.

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások