Halláskárosodás és egészséges életmód - Összefüggések

Szerző: Medipress

A 48-59 éves amerikaiak körülbelül 21 százaléka szenved valamilyen fokú halláskárosodásban, és az arány a 80 éven felüliek körében a 90 százalékot is eléri. Pedig a szakemberek szerint a halláskárosodások jelentős része megelőzhető lenne.

A halláskárosodás kialakulásához hozzájáruló tényezők között szerepel a zajos munkakörnyezet, a hallássérült szülő, és valószínűleg a szívbetegség is. A halláskárosodás kommunikációs nehézségekkel, rossz életminőséggel, demenciával és kognitív problémákkal is összefüggésben áll.

Kutatási eredmények

A halláskárosodásnak nem feltétlenül kell az öregedés elkerülhetetlen velejárójának lennie, és az eredmények arra utalnak, hogy talán ha egészségesebb életmódot folytatunk, például olyan életmódot, ami csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, megelőzhetjük vagy késleltethetjük a halláskárosodás kialakulását, nyilatkozta az Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery folyóirat online kiadásában közzétett kutatás vezetője, Scott D. Nash, a Wisconsin Orvostudományi Egyetem kutatója.

A szív-érrendszeri betegségek és a hallásvesztés közötti összefüggés egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a véráramlás a kardiovaszkuláris betegségek esetében tapasztalható zavarai,, illetve változásai következtében, kevesebb oxigén jut a belső fülbe vagy a hallópálya más területeire.

Befolyásoló tényezők

Nash munkatársaival, 3285 férfi és nő adatait elemezte, és az eredmények alapján kiderült, hogy a résztvevők 14,1 százaléka szenved valamilyen fokú halláskárosodásban. A halláskárosodás a férfiak és a kevésbé iskolázott személyek, valamint a zajos környezetben dolgozó és a fülműtéten átesett alanyok körében volt a leggyakoribb.

A szívbetegség is a halláskárosodást befolyásoló tényezők között szerepelt. Ha pedig az alany valamelyik szülője halláskárosodásban szenvedett, a gyermek a hallásvesztés jelentősen magasabb kockázatával rendelkezett, mert a halláskárosodás a kutatók szerint nagymértékben örökletes betegség.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Halláskárosodás és...

Az iskoláskor eléréséig 20 gyermekből egynél tapasztalható az egyik fület érintő halláscsökkenés. - derült ki a Washington University School of...

Aggódik a hallása miatt? Itt a WHO...

A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.