• Halláskárosodás és egészséges életmód - Összefüggések

    Szerző: Medipress

    A 48-59 éves amerikaiak körülbelül 21 százaléka szenved valamilyen fokú halláskárosodásban, és az arány a 80 éven felüliek körében a 90 százalékot is eléri. Pedig a szakemberek szerint a halláskárosodások jelentős része megelőzhető lenne.

    A halláskárosodás kialakulásához hozzájáruló tényezők között szerepel a zajos munkakörnyezet, a hallássérült szülő, és valószínűleg a szívbetegség is. A halláskárosodás kommunikációs nehézségekkel, rossz életminőséggel, demenciával és kognitív problémákkal is összefüggésben áll.

    Hirdetés

    Kutatási eredmények

    A halláskárosodásnak nem feltétlenül kell az öregedés elkerülhetetlen velejárójának lennie, és az eredmények arra utalnak, hogy talán ha egészségesebb életmódot folytatunk, például olyan életmódot, ami csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, megelőzhetjük vagy késleltethetjük a halláskárosodás kialakulását, nyilatkozta az Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery folyóirat online kiadásában közzétett kutatás vezetője, Scott D. Nash, a Wisconsin Orvostudományi Egyetem kutatója.

    A szív-érrendszeri betegségek és a hallásvesztés közötti összefüggés egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a véráramlás a kardiovaszkuláris betegségek esetében tapasztalható zavarai,, illetve változásai következtében, kevesebb oxigén jut a belső fülbe vagy a hallópálya más területeire.

    Befolyásoló tényezők

    Nash munkatársaival, 3285 férfi és nő adatait elemezte, és az eredmények alapján kiderült, hogy a résztvevők 14,1 százaléka szenved valamilyen fokú halláskárosodásban. A halláskárosodás a férfiak és a kevésbé iskolázott személyek, valamint a zajos környezetben dolgozó és a fülműtéten átesett alanyok körében volt a leggyakoribb.

    A szívbetegség is a halláskárosodást befolyásoló tényezők között szerepelt. Ha pedig az alany valamelyik szülője halláskárosodásban szenvedett, a gyermek a hallásvesztés jelentősen magasabb kockázatával rendelkezett, mert a halláskárosodás a kutatók szerint nagymértékben örökletes betegség.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.03.03 16:45, Megjelenés: 2011.03.03 16:45
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    SCDS - Felsőívjárat-dehiszcencia szindróma (ablak szindróma)

    A felső ívjárat dehiszcencia szindróma vagy röviden SCDS (superior canal dehiscence syndrome, helytelenül felső ívjárat kifakadási szindróma néven is emlegetik) olyan ritka rendellenesség, mely egyensúlyzavarral és halláskárosodással jár. Az elnevezés arra utal, hogy a betegségben szenvedők belső fülében a felső félkörös ívjáratokat fedő csont lyukas vagy elvékonyodott.

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    Halláskárosodás és beszédfejlődés - Figyeljen oda

    Az iskoláskor eléréséig 20 gyermekből egynél tapasztalható az egyik fület érintő halláscsökkenés. - derült ki a Washington University School of Medicine kutatói által készített felmérésből.

    Aggódik a hallása miatt? Itt a WHO ajánlása a megelőzésre!

    A fül- és fejhallgatók használatának elterjedésével, az általuk okozott halláskárosodás veszélye is megnőtt az elmúlt évtizedek során. A problémára a WHO jelentése hívta fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint, ha letekerjük a hangerőt és napi egy órára csökkentjük az audioeszközök használatát, a halláskárosodás kockázata is mérsékelhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.