Halláskárosodás és egészséges életmód - Összefüggések

Medipress
megjelent:

A 48-59 éves amerikaiak körülbelül 21 százaléka szenved valamilyen fokú halláskárosodásban, és az arány a 80 éven felüliek körében a 90 százalékot is eléri. Pedig a szakemberek szerint a halláskárosodások jelentős része megelőzhető lenne.

A halláskárosodás kialakulásához hozzájáruló tényezők között szerepel a zajos munkakörnyezet, a hallássérült szülő, és valószínűleg a szívbetegség is. A halláskárosodás kommunikációs nehézségekkel, rossz életminőséggel, demenciával és kognitív problémákkal is összefüggésben áll.

Kutatási eredmények

A halláskárosodásnak nem feltétlenül kell az öregedés elkerülhetetlen velejárójának lennie, és az eredmények arra utalnak, hogy talán ha egészségesebb életmódot folytatunk, például olyan életmódot, ami csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, megelőzhetjük vagy késleltethetjük a halláskárosodás kialakulását, nyilatkozta az Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery folyóirat online kiadásában közzétett kutatás vezetője, Scott D. Nash, a Wisconsin Orvostudományi Egyetem kutatója.

A szív-érrendszeri betegségek és a hallásvesztés közötti összefüggés egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a véráramlás a kardiovaszkuláris betegségek esetében tapasztalható zavarai,, illetve változásai következtében, kevesebb oxigén jut a belső fülbe vagy a hallópálya más területeire.

Befolyásoló tényezők

Nash munkatársaival, 3285 férfi és nő adatait elemezte, és az eredmények alapján kiderült, hogy a résztvevők 14,1 százaléka szenved valamilyen fokú halláskárosodásban. A halláskárosodás a férfiak és a kevésbé iskolázott személyek, valamint a zajos környezetben dolgozó és a fülműtéten átesett alanyok körében volt a leggyakoribb.

A szívbetegség is a halláskárosodást befolyásoló tényezők között szerepelt. Ha pedig az alany valamelyik szülője halláskárosodásban szenvedett, a gyermek a hallásvesztés jelentősen magasabb kockázatával rendelkezett, mert a halláskárosodás a kutatók szerint nagymértékben örökletes betegség.

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.