Cukorfüggőséghez vezet a karácsonyi nassolás?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A Mikulás édességeket hozó látogatása után, és a karácsonyi finomságok időszaka előtt, különösen ajánlatos tisztában lennünk azzal, hogy a túlzott cukorfogyasztás is függőséghez, valamint az édes anyag hiányában elvonási tünetekhez vezethet.

A megdöbbentő felfedezésre – amely mindeddig patkányokon elvégzett kísérletek során bizonyosodott be – Bart Hoebel, a princeton-i Idegkutató Intézet egyik vezető pszichológusa hívta fel a figyelmet nemrégiben.

További vizsgálatok kellenek

Mielőtt a rágcsálók miatt lemondóan legyintenénk, Hoebel hangsúlyozza, hogy a patkányok és emberek között jóval több közös vonás mutatható fel, mint azt elsőre gondolnánk, ám ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a jelenséget az emberi szervezet esetében is száz százalékig bebizonyítsák. Amíg a tudósok ezen dolgoznak, a biztonság kedvéért a karácsonyi időszakban sem árt az elfogyasztott édességek mennyiségére jobban odafigyelnünk.

Hoebel kísérlete során, egészen egyszerűen megvonta a cukrot a kísérleti állatoktól, amelynek következtében azok cukoréhsége az egekbe szökött, majd amikor újra hozzájuthattak a napi édességhez, jóval többet habzsoltak be belőle, mint a nélkülözés előtti időszakban.

Bart Hoebel már korábbi kutatásai során, is több alkalommal tudta tudományos módszerekkel alátámasztani elméletét, amely szerint a cukor megvonása több, függőségre utaló jelet is kivált: folyamatosan növekvő édesség-fogyasztást (az állatoknak ugyanis egyre többet kellett belőle fogyasztani, hogy szükségleteiket fedezni tudják), valamint elvonási tüneteket is megfigyelt a kísérletben résztvevő egyedeknél. Utóbbira leginkább az állatok félelmének váratlan megnövekedése és állandó rágási kényszer utalt.

Agyi elváltozások

A kutató és csoportja azt is kimutatta, hogy a nagy mennyiségű cukor olyan neurokémiai elváltozásokat is okozott az agyban, amelyeket korábban kokain-, morfium-, vagy nikotinfüggők esetében figyelhettek meg – a cukor ugyanis megváltoztatja a fejünk irányítóközpontjában megtalálható dopamin- és opioid receptorok számát, s végső soron ezek az anyagok számítanak döntő jelentőségűnek a függőség szempontjából.

„Az előzőek mellett az sem elhanyagolható, hogy a magas cukorfogyasztás függőségek – például az alkoholizmus – kialakulásának is kedvez” – teszi hozzá Hoebel. „Eddigi eredményeink is nagyon érdekfeszítőnek számítottak tudományos körökben, ám további vizsgálatok szükségesek a részletek megismeréséhez” – mondja a szakértő, aki abból indul ki, hogy az extrém mértékű édesség-fogyasztás kutatása, nagy segítséget jelenthet a táplálkozási zavarok jelenségének teljes megismerésében is.

„Tudományos munkánk a hagyományos függőségek – mint a kábítószerről való lemondási képtelenség – és az egyéb, rendellenes emberi vágyak közötti összekötő kapocs lehet” – vallja saját és munkatársai munkájáról a szakember.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Takács Patrícia, addiktológiai konzultáns és szociológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.