Szükség van-e étrend-kiegészítőre nyáron?

szerző: Dr. Hegedűs György - Chilopass Egészségközpont
megjelent:

Nyár van, végre elérhetők a friss zöldségek, gyümölcsök, ilyenkor felmerülhet a kérdés, szükség van-e étrend-kiegészítőre a vitaminban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett?

Étrend-kiegészítők

Az étrend-kiegészítők nem tudják kivédeni a helytelen szokások, a dohányzás, a mozgásszegény életmód következményeit. Alkalmazásuk nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást, az esetleg szükséges kezelést, a nem megfelelő adagolás pedig gátolhatja egyéb anyagok felszívódását.

A kérdésre válaszolva: attól függ. Pontosabban nem adható egyértelmű válasz, mivel az egyén vitaminnal, egyéb nyomelemekkel, antioxidánsokkal való ellátottsága sok tényező függvénye.

Mi az étrend-kiegészítő?

Az étrend-kiegészítő (vagy táplálékkiegészítő) az a mikrotápanyago(ka)t tartalmazó készítmény, ami kiegészíti a napi étkezés és a szükséglet közötti különbséget. Mikrotápanyag lehet vitamin, ásványi anyag, nyomelem és antioxidáns.

Mi okozhatja a mikrotápanyagok hiányát?

A mikrotápanyagok hiányának két típusát különböztetjük meg:

  1. abszolút, azaz helytelen, egyoldalú táplálkozásból adódó, beviteli hiány;
  2. relatív, ha valamilyen kedvezőtlen folyamat, külső vagy belső ok megnöveli az adott mikrotápanyag szükségletét, így a normálisnál nagyobb dózisra van szükség.

Az abszolút mikrotápanyag-hiány felismeréséhez ismerni kell az egyén jelenlegi táplálkozási szokásait és a legtöbbször fogyasztott ételek mikrotápanyag-tartalmát. Ez nagyon nehéz, mivel a táplálkozás folyamatosan változik, évszaktól függ, mit fogyasztunk. Számít, hogy az adott gyümölcsnek vagy zöldségnek van-e szezonja (tehát friss-e vagy tartósított, fagyasztott). A déli gyümölcsök jó részét például éretlenül szedik le, majd kezelik különböző vegyszerekkel (pl. gombaölővel, érésgátlóval). Sok múlik a termények tárolásán, elkészítési módján, és azon, hogy ezek miként illeszkednek a napi étrendünkbe.

Relatív mikrotápanyag-hiány több életmódbeli sajátosság és tényező során léphet fel:

  • Életkor – más mennyiségre van szüksége egy fejlődő gyermeknek (pl. kalcium, vas), másra egy felnőttnek és öregnek.
  • Nem – nőknek más terhességben, szoptatáskor vagy a változó korban a szükséglet.
  • Az aktív sport megemeli a szükségletet. Egy olimpiai sportolónak lehet 4x nagyobb a szükséglete, de egy amatőr/hobbi sportolónak is megnövekedhet 2-szeresére.
  • Dohányzás – megemeli a C-vitamin és más antioxidánsok szükségletét.
  • Kávé – C-vitamin és vas szintet csökkenti.
  • Lázas, gyulladásos állapot – antioxidánsokra, C- és e-vitaminra és Omega 3 zsírsavakra van több szükség
  • Általában a betegségek (pl. cukor-, keringési betegségek) több mikrotápanyag bevitelét igénylik.
  • Nagyvárosi vagy szennyezett körülmény, levegő – sok szabadgyök kerül be, ami emeli az antioxidánsok igényét.
  • Stressz – az omega 3 zsírsavak és B-vitaminok szükségletét emeli.
  • Napozás – C- és E-vitamin és karotinoid antioxidánsok igényét növeli.

A fentiekből látszik, nehéz megítélni az egyén tápanyagszükségletét és azt, hogy szükséges-e étrend-kiegészítők alkalmazása, szerencsére ma már elérhető olyan teszt, ami az abszolút és relatív mikrotápanyag-hiányt kalkulálja a táplálkozás és a szükséglet függvényében.

Nyáron könnyebb

Nyáron egy, a táplálkozására odafigyelő embernél – ha naponta többször fogyaszt friss, szezonális zöldséget és gyümölcsöt – feltételezhetően nincs abszolút mikrotápanyag-hiány. A sok napfény, a napozás és az ebből adódó UV-sugárzás azonban megterheli a bőrt, így szervezetünknek több antioxidánsra van szüksége (főleg C-vitaminra és karotinoidokra), leégés esetén pedig fokozni kell az E-vitamin bevitelét.

Nyári hónapokban megnő a szembe jutó UV sugárzás is, ami rizikótényezője oka a leggyakoribb időskori látásproblémának, a macula degenerációnak, más néven sárgatest sorvadásnak. Ennek elkerüléséhez a jó UV-szűrős napszemüvegen kívül szinte kötelező a karotinoidok (alfa-, beta karotin, lutein, zeaxantin) bevitele.

A nyárhoz hozzátartoznak a rovarcsípések, a kalciumfogyasztásnak is megnő a szerepe. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás is gyakoribb a fesztiválszezonban, ilyenkor az antioxidánsok segítenek a regenerálódásban.

Ne feledjük a bő folyadékfogyasztást!

Ha napközben és este szúrós szagú, erősen sárga a vizeletünk (koncentrált), azt jelzi, hogy kevés folyadékot fogyasztottunk. Nyári hőségben nem biztos, hogy elég 3 liter folyadék naponta, 4-6 liter is szükséges lehet.

(Dr. Hegedűs György, Chilopass Egészségközpont)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.