December sztárja: a mák

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Megosztó növény. Van, aki imádja, van, aki mellőzi a mákot az életéből. Pedig van okunk arra, hogy szeressük, és hálásak legyünk ennek a Közép-Ázsiából származó növénynek, hiszen amellett, hogy magas a kalciumtartalma, sok benne az E- és a B-vitamin. És ez még mind semmi!

1. Nagyon jó kalciumforrás

10 dkg mákban 968 mg kalcium található, hozzájárul a csont- és a fogképzéshez, az ideg- és szívműködéshez, a vérképzéshez.

mákgubóA mák olajában lévő foszfor segíti a hatékonyabb kalciumfelszívódást. Ezzel kapcsolatban Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja eloszlatja a téves információkat: a túl sok foszfor éppen kiüríti a kalciumot a csontokból.

2. Vitaminokban is gazdag

A kalcium és a foszfor mellett van benne kálium, magnézium, cink, mangán, valamint megtalálható benne az E-vitamin és a legtöbb B-vitamin (B1-, B2-, B3-, B6-vitamin).

3. Vasban is nyerő!

Az olajos magvak vastartalma általában igen magas, a mák is jeleskedik ebben a tulajdonságában. Amennyiben nem jutna elég vashoz a szervezetünk, hajlamosabbak lennénk a fertőzésekre, vérszegénység alakulna ki.

4. Minden csepp számít!

Tudta?
100 gramm mák 520-540 kcal energiatartalommal rendelkezik.

A mákszem olajtartalma 30-50 százalék, attól függően, hogy hidegen vagy melegen sajtolják. Kedvező telítetlen zsírsav összetétele miatt az olívaolajhoz hasonlítják. Hogy miért hasznos? A mákolaj hozzájárul a csontok egészségéhez, emellett lassíthatja az öregedési folyamatokat. A dietetikus azt tanácsolja, hogy a mákolaj leginkább saláták készítésére kitűnő, az olaj energiatartalma 884 kcal/100g. Az olajat egyébként felhasználják gyógyászati készítményekhez, illetve a kozmetikai ipar is alkalmazza.

5. Mákos töltelék házilag!

Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a bejglihez saját tölteléket készítsünk, vagy vásároljunk előkevert, kész tölteléket? Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről a kész töltelékeket. Általában 30-35 százalék mákot tartalmaznak, de akkor mi lehet a fennmaradó részben? Például keményítők, amelyek sütés közben megkötik a tölteléket, ezért nem kell leforrázni. Találunk még benne morzsát, ez lehet kenyér vagy édes keksz morzsa. Hasznának még tojásfehérje port, szóját és aromát is.

Variációk a töltelékhez (2 rúd bejglihez)

Meggyes-mákos: 30 dkg mák, 25 dkg barnacukor, 15 dkg meggybefőtt, 1 teáskanálnyi vanília kivonat, 2,5 dl meggy lé, 2 evőkanálnyi étkezési keményítő (vaníliás pudingpor), pici só. A mákot daráljuk meg, a cukorból, a sóból és a meggyléből főzzünk szirupot. Adjuk hozzá a mákot és a vanília kivonatot. Főzzük össze pár perc alatt, majd hagyjuk kihűlni. A meggyet csepegtessük le, és forgassuk meg a keményítőben, úgy hintsük rá a mákkal megkent tésztára.

Narancsos-mézes: 30 dkg darált mák, 20 dkg (virág) méz, 7-8 dkg kandírozott narancs kocka, 2,5 dl narancslé, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbér, egy csipet só. A mákot összefőzzük a sóval, a cukorral, a gyömbérrel és a narancslével. Pár percet főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni, ekkor keverjük bele a narancs kockákat.

Amennyiben saját magunk megdarálunk egy adag mákot, és közben teszünk hozzá kristálycukrot, így nem kell porcukor sem - tanácsolja Somogyi Zoltán Max séf. Figyeljünk arra is, hogy a gyári porcukrokat keményítővel kezelik, hogy ne csomósodjanak meg.

6. Mézzel keverve?

A darált mák tölteléke igen ízletes, ha felhasználás előtt tejjel és mézzel összeforraljuk. Ízesíthető reszelt almával, mazsolával, reszelt citromhéjjal vagy dzsemmel. A görög és római birodalomban már tudták a titkot: mézzel keverve fogyasztották a mákot – emlékeztet a dietetikus.

7. Erről is szólni kell!

Az ópiumhoz és a morfiumhoz hasonlóan a mákgubó nedvéből készül a heroin. A tejes, nedvszerű ópiumot először kivonják a mákgubóból, majd az ópiumot finomítják, hogy morfiumot készítsenek belőle.

A morfint 1805-ben fedezték fel, és az álmok görög istenéről, Morpheusról nevezték el. Később Kabay Jánosnak sikerült ópiumból előállítania. Felfedezésekor ez a hatóanyag volt a legerősebb ismert fájdalomcsillapító szer, emiatt rendkívül elterjedten használták. A kiterjedt alkalmazás során azonban kiderült, hogy tartós adagoláskor hozzászokás alakul ki a hatásához.

December másik sztárja a dió.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.