• December sztárja: a mák

        Szerző: WEBBeteg - T.A., újságíró

        Megosztó növény. Van, aki imádja, van, aki mellőzi a mákot az életéből. Pedig van okunk arra, hogy szeressük, és hálásak legyünk ennek a Közép-Ázsiából származó növénynek, hiszen amellett, hogy magas a kalciumtartalma, sok benne az E- és a B-vitamin. És ez még mind semmi!

        1. Nagyon jó kalciumforrás

        10 dkg mákban 968 mg kalcium található, hozzájárul a csont- és a fogképzéshez, az ideg- és szívműködéshez, a vérképzéshez.

        A mák olajában lévő foszfor segíti a hatékonyabb kalciumfelszívódást. Ezzel kapcsolatban Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja eloszlatja a téves információkat: a túl sok foszfor éppen kiüríti a kalciumot a csontokból.

        2. Vitaminokban is gazdag

        A kalcium és a foszfor mellett van benne kálium, magnézium, cink, mangán, valamint megtalálható benne az E-vitamin és a legtöbb B-vitamin (B1-, B2-, B3-, B6-vitamin).

        Hirdetés

        3. Vasban is nyerő!

        Az olajos magvak vastartalma általában igen magas, a mák is jeleskedik ebben a tulajdonságában. Amennyiben nem jutna elég vashoz a szervezetünk, hajlamosabbak lennénk a fertőzésekre, vérszegénység alakulna ki.

        4. Minden csepp számít!

        Tudta?
        100 gramm mák 520-540 kcal energiatartalommal rendelkezik.
        Tápanyagtartalom táblázat

        A mákszem olajtartalma 30-50 százalék, attól függően, hogy hidegen vagy melegen sajtolják. Kedvező telítetlen zsírsav összetétele miatt az olívaolajhoz hasonlítják. Hogy miért hasznos? A mákolaj hozzájárul a csontok egészségéhez, emellett lassíthatja az öregedési folyamatokat. A dietetikus azt tanácsolja, hogy a mákolaj leginkább saláták készítésére kitűnő, az olaj energiatartalma 884 kcal/100g. Az olajat egyébként felhasználják gyógyászati készítményekhez, illetve a kozmetikai ipar is alkalmazza.

        5. Mákos töltelék házilag!

        Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a bejglihez saját tölteléket készítsünk, vagy vásároljunk előkevert, kész tölteléket? Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről a kész töltelékeket. Általában 30-35 százalék mákot tartalmaznak, de akkor mi lehet a fennmaradó részben? Például keményítők, amelyek sütés közben megkötik a tölteléket, ezért nem kell leforrázni. Találunk még benne morzsát, ez lehet kenyér vagy édes keksz morzsa. Hasznának még tojásfehérje port, szóját és aromát is.

        Variációk a töltelékhez (2 rúd bejglihez)


        Meggyes-mákos: 30 dkg mák, 25 dkg barnacukor, 15 dkg meggybefőtt, 1 teáskanálnyi vanília kivonat, 2,5 dl meggy lé, 2 evőkanálnyi étkezési keményítő (vaníliás pudingpor), pici só. A mákot daráljuk meg, a cukorból, a sóból és a meggyléből főzzünk szirupot. Adjuk hozzá a mákot és a vanília kivonatot. Főzzük össze pár perc alatt, majd hagyjuk kihűlni. A meggyet csepegtessük le, és forgassuk meg a keményítőben, úgy hintsük rá a mákkal megkent tésztára.

        Narancsos-mézes: 30 dkg darált mák, 20 dkg (virág) méz, 7-8 dkg kandírozott narancs kocka, 2,5 dl narancslé, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbér, egy csipet só. A mákot összefőzzük a sóval, a cukorral, a gyömbérrel és a narancslével. Pár percet főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni, ekkor keverjük bele a narancs kockákat. (Somogyi Zoltán Max)

        Amennyiben saját magunk megdarálunk egy adag mákot, és közben teszünk hozzá kristálycukrot, így nem kell porcukor sem - tanácsolja Somogyi Zoltán Max séf. Figyeljünk arra is, hogy a gyári porcukrokat keményítővel kezelik, hogy ne csomósodjanak meg.

        6. Mézzel keverve?

        A darált mák tölteléke igen ízletes, ha felhasználás előtt tejjel és mézzel összeforraljuk. Ízesíthető reszelt almával, mazsolával, reszelt citromhéjjal vagy dzsemmel. A görög és római birodalomban már tudták a titkot: mézzel keverve fogyasztották a mákot – emlékeztet a dietetikus.

        7. Erről is szólni kell!

        Az ópiumhoz és a morfiumhoz hasonlóan a mákgubó nedvéből készül a heroin. A tejes, nedvszerű ópiumot először kivonják a mákgubóból, majd az ópiumot finomítják, hogy morfiumot készítsenek belőle.

        A morfint 1805-ben fedezték fel, és az álmok görög istenéről, Morpheusról nevezték el. Később Kabay Jánosnak sikerült ópiumból előállítania. Felfedezésekor ez a hatóanyag volt a legerősebb ismert fájdalomcsillapító szer, emiatt rendkívül elterjedten használták. A kiterjedt alkalmazás során azonban kiderült, hogy tartós adagoláskor hozzászokás alakul ki a hatásához.

        December másik sztárja a dió.

        (WEBBeteg - T.A., újságíró)

        Módosítva: 2018.12.30 13:07, Megjelenés: 2013.12.18 11:17
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        A prosztata egészsége

        A prosztata egészsége

        Cs. K., fordító

        Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

        Alvási apnoe

        Alvási apnoe

        Dr. Vincze Dóra

        Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

        Régi-új találmány: Erjesztett ételek

        Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

        Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

        Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA