• Esztétikai fogászat: A tökéletes mosoly szolgálatában

    Szerző: orvostkeresek.hu

    Ma már minden érdeklődő számára nyilvánvaló, hogy rendkívül színes a rendelkezésre álló módszerek palettája, amelyek képesek a mosoly megszépítésére.

    Lehet egy mosolyt korrigálni – igen költséges és hosszadalmas beavatkozások nélkül, minimális foganyag eltávolítással? Mit jelent az élkorrekció vagy az ínykontúrozás? Mit csinál egy esztétikai fogorvos? Ezekre a kérdésekre válaszol dr. Hatházi Katinka, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista.

    A mosolytervezés művészete

    A leggyakoribb fogápolási tévhitek


    "Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
    Gyakori tévhitek

    Ma már minden érdeklődő számára nyilvánvaló, hogy rendkívül színes a rendelkezésre álló módszerek palettája, amelyek képesek a mosoly megszépítésére. Sokan azonban még mindig tartanak a hosszan tartó, igen költséges, esetleg a fogak épségét romboló beavatkozásoktól.

    A gyorsan fejlődő technikának köszönhetően, ma már léteznek olyan hatékony eljárások, amelyek úgy teszik harmonikusabbá a megjelenést, hogy figyelembe veszik az arc karakterét, jellegzetes vonásait és a személyiséget is.

    Hirdetés

    Az eredmény tehát a páciens és esztétikai fogorvos együttműködéséképp jön létre. Akinek látványos, feltűnő problémái vannak a fogsorával, nyilvánvalóan gondol a fogak rendbetételére. Ám gyakran előfordul, hogy egészséges fogsor mellett is úgy érezzük, valami nem „stimmel” a mosolyunkkal. Mivel az arc fókuszpontja az ajkak és a fogak összképén van, ezen a területen mosolygáskor, beszéd közben előtűnő pici eltérések is leronthatják a teljes arc harmóniáját.

     Gingivitisz (fogínygyulladás)


    A gingivitisz a fogíny külső rétegének gyulladása. A fogíny élénkpiros, alakja sokszor torzul, és könnyen vérzik. Az ún. akut necrotiziáló ulceratív gingivitisz leggyakrabban fiatal felnőtteknél fordul elő. Ilyenkor a fogíny fájdalmas, könnyen vérzik és egyes területeken elhalás jeleit mutatja. A fáradtság, a stressz, a hiányos táplálkozás, a nem megfelelő szájápolás a betegség ismert rizikófaktorai. Gingivitisz (fogínygyulladás)

    Első körben sokan hajlamosak csupán egy fogfehérítést kipróbálni, feltételezve, hogy biztosan a sárgásabb, szürkébb szín ront az összképen. A kedvezőbb összhatás elérése érdekében választott ajakfeltöltés, ajaktetoválás sem biztos, hogy megfelelő vagy elegendő megoldás.

    Jónéhányan e beavatkozások után sem elégedettek, hiszen lehetséges, hogy csupán a fogformák arcvonásokhoz történő igazítása teremtené meg a mosoly és az arc harmonikus egységét. Ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, mi bontja meg arcvonásaink egységét, az esztétikai fogászatban jártas szakember segíthet: nem csak tanácsot adhat, de különböző fotók, majd speciális számítógépes elemzés és formatervezés segítségével, felfedheti arcunk fontosabb szimmetriavonalait és karakterjegyeit, melyekkel, ha nem harmonizál a fogsorunk, azt kisebb-nagyobb diszharmóniának látjuk. Ilyen lehet például egy fogak közötti rés, egy kissé kiálló, elfordult, elszürkült vagy asszimetrikusan hosszabb fog. Ezeket a problémákat érdemes szakember segítségével feltérképeznünk. 

    Minimális beavatkozás- nagy változás

    A fogszuvasodás


    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.
    A fogszuvasodásról bővebben

    Sok esetben minimális korrekcióval, a foganyag különösebb károsítása nélkül is megváltoztathatók a fogformák, így megteremthető a mosoly, arc harmóniája.

    Ilyen rövid, fájdalommentes eljárás például az élkorrekció, amelynek során az adott archoz túl szögletes fogak sarkait legömbölyítve, a túl hosszúkás fogak éleit, a túl hegyes szemfogakat átpolírozva teremthetünk összhangot az arcvonásokkal, legyen az női vagy férfi arc.

    Így egy lágy vonású, női archoz sokkal inkább illő, íveltebb, nőiesebb fogsort varázsolhatunk pillanatok alatt.

    Vagy éppen fordítva, a fogak szögletesebbé tétele markáns, sportos, férfias jelleget kölcsönözhet tulajdonosának. Ráadásul a fogak éleinél a fogzománc 1-2 mm vastag, a megfelelő technikákkal végzett élkorrekció, kontúrozás a fogat nem károsítja –, mondja dr. Hadházi Katinka, mosolytervező specialista.

     A fogkő és veszélyei


    A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
    A fogkő következményei

    A másik korrekciós lehetőség a felrétegzés. Erre a célra egy speciális tömőanyagot használunk, amelynek különböző árnyalatai, végül szinte összeolvadnak a fog színével. Egy lapos, trapéz alakú fogról, az arc elemzése alapján kiderülhet, hogy nem illik a nőies, ívelt vonalú mosolyhoz, vagy túlzottan kiemeli az erős állkapocsszögletet. Ebben az esetben a trapézforma átalakításával, ellensúlyozhatjuk a túl erős állkapocsszögletet, nőiesebbé téve ezzel az arc vonásait.

    Az eljárás itt is egyszerű: a fog oldalaira egy kis tömőanyagot rétegzünk. Így csiszolás nélkül új formát adhatunk egy fognak.

    Parodontózis teszt


    A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Természetesen nem helyettesíti a fogorvosi vizsgálatot, még abban az esetben sem, ha jó eredményt ért el. Töltse ki parodontózis tesztünket!

    Az élek meghosszabbítása, a sarkak kiegészítése, a szögletes formák legömbölyítése nem is feltétlenül igényel polírozást, csupán egy kis felrétegzést. Ezen a központi területen már a minimális, fél milliméteres beavatkozások is látszanak.

    - A fogak formája, mérete változhat például ínykontúrozás után is, hiszen ha korrigálják az íny vonalát, a túlzottan kicsi fogak hosszúkás formájúak, nagyobbak lesznek.

    Ha csupán ilyen típusú beavatkozásokat választunk a szebb mosolyért, még a pénztárcánkba sem kell túl mélyen nyúlnunk, hiszen pár tízezer forintos nagyságrendű eljárásokról van szó. 

    Előbb a fehérítés, aztán a korrekció

    Túl rendezetlenül álló fogak esetén, szükség van fogszabályzásra is, mely után még mindig szóba jöhet élkorrekció, ha szükséges a fogformák átalakítása. A tönkrement, sokszorosan tömött fogakat nem ritkán már csak a kerámiahéjak tehetik szebbé, esztétikusabbá. Ezek felhelyezése akár tíz évvel is megfiatalíthat egy arcot. Rossz állapotú fogak esetén a kerámiahéjak még erősíthetik, védhetik is a megmaradt fog szerkezetét. 

    Amennyiben csupán egy kis mosolyszépítést szeretnénk, vagy csupán a frontfogakban lévő töméseket cseréltetnénk esztétikusabbra, a szükséges változtatások előtt érdemes a fogakat kifehéríttetni, hiszen a töméscsere, mosolykorrekció során használt anyagokat, a már fehérebb fogszínhez kell megválasztani.

    Fontos, hogy a beavatkozások igény és indokoltság szerint épülhetnek egymásra, mindenki választhat problémájának és pénztárcájának megfelelő megoldást, amely biztosan szebbé, vonzóbbá teszi megjelenését.

    Mielőtt azonban megválasztanánk a fogorvost és a beavatkozást, érdemes körülnézni, hol mit kaphatunk a pénzünkért. Ajánlatos arra is figyelni, hogy a fogorvos valóban teljes körűen tájékoztat-e minket a lehetőségekről, megnyugtatóan felvilágosít-e a tervezett beavatkozásokról. Hiszen a tökéletes végeredmény egyik titka az orvos és a páciens együttműködése.

    (www.oxygenmedical.hu)

    Módosítva: 2011.07.06 17:12, Megjelenés: 2011.07.06 17:12
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

    A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

    A fogfehérítés - Orvosi kezelés és házi praktikák

    Az elmúlt néhány évben, egyaránt a nők és férfiak körében, a fehér fogsor iránti igény egyre szélesebb körben terjedt el. Lássuk, milyen fogorvosi eljárások és házi praktikák állnak rendelkezésre a szép mosoly eléréséhez.

    Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

    Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

    Mit érdemes tudni a fehérítő hatású fogkrémekről?

    Nincs mindenkinek ragyogó fehér fogsora. Pedig a mai társadalomban a vakítóan fehér fogak státuszszimbólumnak számítanak, és sokaknak egyet jelentenek a fiatalsággal, a szépséggel és az egészséggel.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    Amit a fogfehérítésről tudni érdemes

    Az esztétikai fogászatban, manapság egyre gyakrabban alkalmazott eljárás a fogfehérítés. Mivel a sokak által fogyasztott nikotin, kávé és vörös bor elszínezi a fogakat, a fogfehérítés napjainkra igen népszerű lett. Az eljárás alapja a professzionális fogtisztítás.

    A narancslé-fogyasztás ártalmasabb, mint a fogfehérítés

    Nincs miért tartani a professzionális fogfehérítéstől, hiszen a legújabb kutatásokból kiderül, hogy a savas italok jobban károsítják a fogat, mint a szépítő eljárás. A fogfehérítésről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.