Szájüregi daganat - korai felismeréssel gyógyítható

Szerző: Független Hírügynökség

Idén is folytatódik a szájüregi rákszűrés program, több mint 200 orvos és szakdolgozó végzi el a néhány perces vizsgálatot a hozzájuk forduló betegeken. A szűrés azért fontos, mert ez a fajta daganat gyógyítható, ha korán felismerik. Mégis Európában Magyarország első helyen áll a halálozást tekintve.

A programot tavaly indította az Egészségügyi Minisztérium, az ÁNTSZ és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI): több mint 70 ezer ember esett át a szűrésen, és 2 ezer emberről kiderült, hogy már kialakult, vagy elkezdett kialakulni a szájüregi rák.

Idén is folytatódik a szűrés - mondta el a Független Hírügynökségnek Gábor Edina, az OEFI főigazgatója. Országszerte összesen 209 háziorvos és fogorvos csatlakozott a programhoz, és ők kérik meg a hozzájuk forduló betegeket, hogy vegyenek részt a szűrésen.

Ön tudta?

Az ajkakon kialakuló tumor első jeleként megvastagszik a nyálkahártya, majd fehéresen elszíneződik, később kifekélyesedik. Gyakran pontosan ott alakul ki az elváltozás, ahol a cigaretta vagy pipa leggyakrabban éri az ajkakat!

Újdonság a tavalyi évhez képest, hogy már a szakdolgozók végzik el a rövid vizsgálatot, persze szólnak az orvosnak, hogyha problémát találnak. A vizsgálat egyébként néhány perc, a páciensnek mindössze ki kell nyitnia a száját.

Az idén eddig összesített adatok szerint, már 11 ezer ember vett részt a szűrésen, és mindössze 45 esetben volt valami gond.

Gábor Edina elmondta azt is, hogy idén a program kiegészül, egyfajta életmódi tanácsadással is.

A szájüreg önvizsgálata

Egy egyszerű és rendszeresen elvégzett önvizsgálattal is nagyon sokat tehetünk a korai diagnózis érdekében! A daganat korai jeleit ugyanis – az ún. precancerozisokat –, ha tudjuk, mit keresünk, mi magunk is korán felfedezhetjük.

Milyen tünetekre kell figyelni a szájban? >>

Időben felismerve gyógyítható

A szájüregi rákot, ha időben felismerik, 95 százalékos eredménnyel tökéletesen lehet gyógyítani. Mégis Magyarországon a férfiaknál, a harmadik leggyakoribb halálok a rosszindulatú daganatok között, míg a teljes lakosságot tekintve a hetedik.

A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján, az elmúlt évben 2737 férfinél és 935 nőnél mutatták ki a betegséget, az elmúlt nyolc évben, pedig több mint 30 ezer daganatos beteget regisztráltak.

A szájüregi rák kialakulása, főként életmódi okokra vezethető vissza - mondta Gábor Edina.

Ez az erős dohányzás és alkoholfogyasztás, éppen ezért a leginkább veszélyeztettek a középkorú vagy idősebb, dohányzó és italozó férfiak.

Gábor Edina elmondta azt is, hogy a veszélyeztetetteknek mindenképp, de másnak is érdemes évente egyszer elvégeztetni a fogorvossal a teljesen egyszerű vizsgálatot. Az ember saját magát nem igazán tudja vizsgálni, de ha bárki bármi szokatlant tapasztal, forduljon szakemberhez.

(F.H.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

A száj a test tükre - A fogászati...

Hogyan őrizhetjük meg sokáig fogainkat, jó egészségben? - tette fel a nem költőinek szánt kérdését dr. Bartha Károly (SE, Konzerváló Fogászati...

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A...

Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az...

Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a...

A retinoblastoma kezelése

A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a...

A szem daganatai - Mire számíthat a...

Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia...

Daganatos betegségek és...

Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség...

Daganatos betegségre utaló...

Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.