Szájüregi daganat - korai felismeréssel gyógyítható

Független Hírügynökség
megjelent:

Idén is folytatódik a szájüregi rákszűrés program, több mint 200 orvos és szakdolgozó végzi el a néhány perces vizsgálatot a hozzájuk forduló betegeken. A szűrés azért fontos, mert ez a fajta daganat gyógyítható, ha korán felismerik. Mégis Európában Magyarország első helyen áll a halálozást tekintve.

A programot tavaly indította az Egészségügyi Minisztérium, az ÁNTSZ és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI): több mint 70 ezer ember esett át a szűrésen, és 2 ezer emberről kiderült, hogy már kialakult, vagy elkezdett kialakulni a szájüregi rák.

Idén is folytatódik a szűrés - mondta el a Független Hírügynökségnek Gábor Edina, az OEFI főigazgatója. Országszerte összesen 209 háziorvos és fogorvos csatlakozott a programhoz, és ők kérik meg a hozzájuk forduló betegeket, hogy vegyenek részt a szűrésen.

Tudta?

Az ajkakon kialakuló tumor első jeleként megvastagszik a nyálkahártya, majd fehéresen elszíneződik, később kifekélyesedik. Gyakran pontosan ott alakul ki az elváltozás, ahol a cigaretta vagy pipa leggyakrabban éri az ajkakat!

Újdonság a tavalyi évhez képest, hogy már a szakdolgozók végzik el a rövid vizsgálatot, persze szólnak az orvosnak, hogyha problémát találnak. A vizsgálat egyébként néhány perc, a páciensnek mindössze ki kell nyitnia a száját.

Az idén eddig összesített adatok szerint, már 11 ezer ember vett részt a szűrésen, és mindössze 45 esetben volt valami gond.

Gábor Edina elmondta azt is, hogy idén a program kiegészül, egyfajta életmódi tanácsadással is.

A szájüreg önvizsgálata

Egy egyszerű és rendszeresen elvégzett önvizsgálattal is nagyon sokat tehetünk a korai diagnózis érdekében! A daganat korai jeleit ugyanis – az ún. precancerozisokat –, ha tudjuk, mit keresünk, mi magunk is korán felfedezhetjük.

Milyen tünetekre kell figyelni a szájban? >>

Időben felismerve gyógyítható

A szájüregi rákot, ha időben felismerik, 95 százalékos eredménnyel tökéletesen lehet gyógyítani. Mégis Magyarországon a férfiaknál, a harmadik leggyakoribb halálok a rosszindulatú daganatok között, míg a teljes lakosságot tekintve a hetedik.

A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján, az elmúlt évben 2737 férfinél és 935 nőnél mutatták ki a betegséget, az elmúlt nyolc évben, pedig több mint 30 ezer daganatos beteget regisztráltak.

A szájüregi rák kialakulása, főként életmódi okokra vezethető vissza - mondta Gábor Edina.

Ez az erős dohányzás és alkoholfogyasztás, éppen ezért a leginkább veszélyeztettek a középkorú vagy idősebb, dohányzó és italozó férfiak.

Gábor Edina elmondta azt is, hogy a veszélyeztetetteknek mindenképp, de másnak is érdemes évente egyszer elvégeztetni a fogorvossal a teljesen egyszerű vizsgálatot. Az ember saját magát nem igazán tudja vizsgálni, de ha bárki bármi szokatlant tapasztal, forduljon szakemberhez.

(F.H.)

Cikkajánló

Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.