• Szájüregi daganat - korai felismeréssel gyógyítható

    Szerző: Független Hírügynökség

    Idén is folytatódik a szájüregi rákszűrés program, több mint 200 orvos és szakdolgozó végzi el a néhány perces vizsgálatot a hozzájuk forduló betegeken. A szűrés azért fontos, mert ez a fajta daganat gyógyítható, ha korán felismerik. Mégis Európában Magyarország első helyen áll a halálozást tekintve.

    A programot tavaly indította az Egészségügyi Minisztérium, az ÁNTSZ és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI): több mint 70 ezer ember esett át a szűrésen, és 2 ezer emberről kiderült, hogy már kialakult, vagy elkezdett kialakulni a szájüregi rák.

    Hirdetés

    Idén is folytatódik a szűrés - mondta el a Független Hírügynökségnek Gábor Edina, az OEFI főigazgatója. Országszerte összesen 209 háziorvos és fogorvos csatlakozott a programhoz, és ők kérik meg a hozzájuk forduló betegeket, hogy vegyenek részt a szűrésen.

      Ön tudta?


    Az ajkakon kialakuló tumor első jeleként megvastagszik a nyálkahártya, majd fehéresen elszíneződik, később kifekélyesedik. Gyakran pontosan ott alakul ki az elváltozás, ahol a cigaretta vagy pipa leggyakrabban éri az ajkakat!

    Újdonság a tavalyi évhez képest, hogy már a szakdolgozók végzik el a rövid vizsgálatot, persze szólnak az orvosnak, hogyha problémát találnak. A vizsgálat egyébként néhány perc, a páciensnek mindössze ki kell nyitnia a száját.

    Az idén eddig összesített adatok szerint, már 11 ezer ember vett részt a szűrésen, és mindössze 45 esetben volt valami gond.

    Gábor Edina elmondta azt is, hogy idén a program kiegészül, egyfajta életmódi tanácsadással is. 

     A szájüreg önvizsgálata


    Egy egyszerű és rendszeresen elvégzett önvizsgálattal is nagyon sokat tehetünk a korai diagnózis érdekében! A daganat korai jeleit ugyanis – az ún. precancerozisokat –, ha tudjuk, mit keresünk, mi magunk is korán felfedezhetjük.

    Milyen tünetekre kell figyelni a szájban? >>

    Időben felismerve gyógyítható

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A szájüregi rákot, ha időben felismerik, 95 százalékos eredménnyel tökéletesen lehet gyógyítani. Mégis Magyarországon a férfiaknál, a harmadik leggyakoribb halálok a rosszindulatú daganatok között, míg a teljes lakosságot tekintve a hetedik.

    A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján, az elmúlt évben 2737 férfinél és 935 nőnél mutatták ki a betegséget, az elmúlt nyolc évben, pedig több mint 30 ezer daganatos beteget regisztráltak.

    A szájüregi rák kialakulása, főként életmódi okokra vezethető vissza - mondta Gábor Edina.

    Ez az erős dohányzás és alkoholfogyasztás, éppen ezért a leginkább veszélyeztettek a középkorú vagy idősebb, dohányzó és italozó férfiak.

    Gábor Edina elmondta azt is, hogy a veszélyeztetetteknek mindenképp, de másnak is érdemes évente egyszer elvégeztetni a fogorvossal a teljesen egyszerű vizsgálatot. Az ember saját magát nem igazán tudja vizsgálni, de ha bárki bármi szokatlant tapasztal, forduljon szakemberhez.

    (F.H.)

    Legutóbb frissült: 2013.09.01 02:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyakori daganatos betegségek első tünetei

    Napjainkban egyre többeket érdekel, hogy melyek az életkorral járó természetes változások, és melyek azok a problémák, amelyeket életmódváltással, mozgással, egészséges táplálkozással elkerülhetnénk. Nos, összegyűjtöttük azokat a daganatos megbetegedéseket, melyek elsősorban 50 éves kor felett jelentenek nagy veszélyt. 

    Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

    A daganat keletkezésének folyamatában az első lépcső csupán egyetlen sejt működésének zavara, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el.

    3 daganattípus, amely öröklődhet

    Az életmódon kívül a genetika is döntően befolyásolja bizonyos daganatfajták kialakulását. Mivel az utóbbit nem tudjuk befolyásolni, dr. Szűcs László, urológus a rendszeres szűrésekre hívta fel a figyelmet.

    Országossá teszik a vastagbélszűrési programot

    Idén ősztől országossá terjesztik a vastagbélszűrési programot, az uniós és magyar forrásból megvalósuló szűrésekre 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre - jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

    A szűrés életet menthet

    Egy nagyváros lakosságával nő évente a daganatosok száma hazánkban. A február 4-i rákellenes világnap üzenete: az időben felfedezett kór gyógyítható.

    Ígéretes eredmények a bélrák leheletből való szűrésével

    Az esetek több mint háromnegyedében sikeresen diagnosztizálta a páciensek leheletéből a bélrákot egy új típusú szűrőteszt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.