• Cumi: Jó a gyereknek?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    Csak Öntől függ, hogy ad-e cumit gyermekének, vagy sem. Mindenesetre jó, ha tisztában van vele, milyen előnyei és hátrányai vannak a cumi használatának.

    A téma cikkei

    3/1 Orrszívók típusai és használata
    3/2 Cumi: Jó a gyereknek?
    3/3 Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    A legtöbb csecsemő esetében erős a "szopási" reflex. Sok baba már akkor szopja az ujjait, mikor megszületik. A szoptatásnak nyugtató hatása van, ezért a legtöbb szülő előszeretettel ad cumit gyermeke szájába. De valóban jó ez a gyerekre nézve?

    Érvek a cumi mellett

    A cumi kulcsszerepet játszik abban, hogy a baba két táplálkozás között is nyugodt maradjon.

    Hirdetés

    Íme, a cumizás előnyei:

    Mi árthat a gyerek fogainak?


    Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak, ha a kicsi fogacskák fejlődését tekintjük. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.
    Mi árthat a gyerek fogainak?>>
    • A cumi megnyugtathatja a nyűgös gyermeket. Sok gyerek boldogabb lesz, ha szopogathat valamit a szájában.
    • A cumi elvonhatja a gyerek figyelmét. Amikor a baba éhes, a cumi néhány percre elvonhatja a figyelmét az éhségről, míg az anya meg nem eteti. A cumi hasznos lehet az injekció beadásánál, vagy vérvételkor is.
    • A cumi álomba ringathatja a gyereket. Ha a baba nehezen álmosodik el, a cumi segíthet.
    • A cumi csökkentheti a bölcsőhalál (SIDS) fellépésének kockázatát. Kutatók összefüggést találtak az alvás közbeni cumizás és a SIDS fellépésének csökkenése között.
    • A cumi eldobható. Mikor úgy gondolja, hogy a gyereket le akarja szoktatni a cumizásról, egyszerűen eldobhatja az eszközt. Ha gyermeke jobban szereti az ujjacskáit szopni, arról még nehezebb leszoktatni.

    Érvek a cumi ellen

    A cumizásnak természetesen vannak hátrányai is. Melyek azok?

    • A korán elkezdett cumizás negatívan hathat a szoptatásra. A cumizás természetesen nem hasonlítható össze az emlő szopásával. Ha a gyerek hamar kap cumit, nehezen tanulhatja meg, hogyan kell az emlőt szopni.
    • A baba cumi függő lehet. Ha a kisgyerek ahhoz van szokva, hogy elalvásig cumizik, este gyakran felsírhat, amikor a cumi kiesik a szájából.
    • A cumizás növelheti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát.
    • Az elhúzódó cumizás fogászati problémákhoz vezethet. A cumi normál ideig tartó használata – születéstől az első néhány évig – nem okoz hosszú távú dentális problémákat. Az elhúzódó cumizás azonban ahhoz vezethet, hogy a kisgyerek felső fogai elől nem fejlődnek ki megfelelően. 

    Ha a cumi mellett dönt, érdemes a következő tanácsokat megfogadnia!

    • Csak azután adjon cumit a gyereknek, miután a szoptatás rendesen működik! Legyen türelmes, hiszen ez beletelhet néhány hétbe! Ha szoptat, akkor ajánlatos, hogy csak akkor adjon cumit a babának, mikor az már 1 hónapos.
    • Ne a cumit használja elsődleges nyugtatóeszközként! Néha a helyzetváltoztatás vagy a ringatás is meg tudja nyugtatni a gyereket. Ha a gyermeke éhes, szoptassa meg!
    • Mindig ugyanolyan cumit adjon gyermekének! A cumi alakja és szilárdsága Öntől és/vagy gyermekétől függ. Azt azonban tartsa észben, hogy a gyerek a megszokott cumijához ragaszkodik, ezért ha bármi is történik a cumival, ugyanolyannal pótolja!
    • Hagyja, hogy gyermeke diktálja az iramot! Ha gyermeke nem érdeklődik a cumi iránt, akkor próbálkozzon vele később, vagy egyáltalán ne is adjon neki cumit!
    • A cumi mindig legyen tiszta! Mielőtt gyermeke szájába adja a cumit, mossa meg alaposan, és hagyja teljesen megszáradni! Nem ajánlatos, hogy a szülő a saját szájával tisztítsa meg a cumit, ugyanis így még csak több baktérium kerülhet a gyermekbe.
    • Legyen körültekintő! Ha gyermekénél fülgyulladást észlel, hat hónapos korától el kell kezdeni leszoktatni a cumizásról! A legtöbb gyerek 2 és 4 éves kora között magától szokik le róla. Ha nem sikerül leszoktatnia gyermekét a cumi használatáról, kérjen orvosi segítséget!

    (WEBBeteg - B.M.)

    Módosítva: 2015.08.16 09:51, Megjelenés: 2015.08.16 09:51
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Jól vannak a debreceni négyes ikrek

    Jól vannak, szépen fejlődnek a debreceni női klinikán csütörtök este született négyes ikrek - számoltak be az orvosok és a szülők.

    Mitől illatos a babák feje?

    A világon elsőként azonosították az újszülöttek fejillatának kémiai összetételét a Kobe Egyetem professzora, Mamiko Ozaki vezetésével - írta a Medicalxpress a Science Reports alapján. Az illatok kutatásától azt remélik, hogy az felhasználható lesz például a csecsemők elhanyagolásának és az anya-csecsemő közötti kötődési rendellenességeknek a megelőzésére.

    Az anyatejes táplálás jelentősége

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kicsik 6 hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálást ajánl.

    Mikor és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?

    Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és milyen élelmiszerekkel kezdjük meg a hozzátáplálást.

    Kell-e cumi a gyereknek?

    Mindnyájunk szemefénye, a várva várt csillag a család egén a baba, kinek nevelése már megszületése előtt kezdődik, amikor kopogtat és mi döntünk: vállaljuk!

    Az orvos válaszol: Hogyan szoktassam a saját ágyába?

    Kisfiam másfél éves, és nem tudom, hogyan tudnám lassan átszoktatni a saját ágyába. Fél év múlva bölcsis lesz. Hogyan fog aludni délben, ha megszokta, hogy velem alszik? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA