Cumi: Jó a gyereknek?

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Csak Öntől függ, hogy ad-e cumit gyermekének, vagy sem. Mindenesetre jó, ha tisztában van vele, milyen előnyei és hátrányai vannak a cumi használatának.

A téma cikkei

3/1 Orrszívók típusai és használata
3/2 Cumi: Jó a gyereknek?
3/3 Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

A legtöbb csecsemő esetében erős a "szopási" reflex. Sok baba már akkor szopja az ujjait, mikor megszületik. A szoptatásnak nyugtató hatása van, ezért a legtöbb szülő előszeretettel ad cumit gyermeke szájába. De valóban jó ez a gyerekre nézve?

Érvek a cumi mellett

A cumi kulcsszerepet játszik abban, hogy a baba két táplálkozás között is nyugodt maradjon.

Íme, a cumizás előnyei:

Mi árthat a gyerek fogainak?

Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak, ha a kicsi fogacskák fejlődését tekintjük. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.
Mi árthat a gyerek fogainak?>>
 • A cumi megnyugtathatja a nyűgös gyermeket. Sok gyerek boldogabb lesz, ha szopogathat valamit a szájában.
 • A cumi elvonhatja a gyerek figyelmét. Amikor a baba éhes, a cumi néhány percre elvonhatja a figyelmét az éhségről, míg az anya meg nem eteti. A cumi hasznos lehet az injekció beadásánál, vagy vérvételkor is.
 • A cumi álomba ringathatja a gyereket. Ha a baba nehezen álmosodik el, a cumi segíthet.
 • A cumi csökkentheti a bölcsőhalál (SIDS) fellépésének kockázatát. Kutatók összefüggést találtak az alvás közbeni cumizás és a SIDS fellépésének csökkenése között.
 • A cumi eldobható. Mikor úgy gondolja, hogy a gyereket le akarja szoktatni a cumizásról, egyszerűen eldobhatja az eszközt. Ha gyermeke jobban szereti az ujjacskáit szopni, arról még nehezebb leszoktatni.

Érvek a cumi ellen

A cumizásnak természetesen vannak hátrányai is. Melyek azok?

 • A korán elkezdett cumizás negatívan hathat a szoptatásra. A cumizás természetesen nem hasonlítható össze az emlő szopásával. Ha a gyerek hamar kap cumit, nehezen tanulhatja meg, hogyan kell az emlőt szopni.
 • A baba cumi függő lehet. Ha a kisgyerek ahhoz van szokva, hogy elalvásig cumizik, este gyakran felsírhat, amikor a cumi kiesik a szájából.
 • A cumizás növelheti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát.
 • Az elhúzódó cumizás fogászati problémákhoz vezethet. A cumi normál ideig tartó használata – születéstől az első néhány évig – nem okoz hosszú távú dentális problémákat. Az elhúzódó cumizás azonban ahhoz vezethet, hogy a kisgyerek felső fogai elől nem fejlődnek ki megfelelően.

Ha a cumi mellett dönt, érdemes a következő tanácsokat megfogadnia!

 • Csak azután adjon cumit a gyereknek, miután a szoptatás rendesen működik! Legyen türelmes, hiszen ez beletelhet néhány hétbe! Ha szoptat, akkor ajánlatos, hogy csak akkor adjon cumit a babának, mikor az már 1 hónapos.
 • Ne a cumit használja elsődleges nyugtatóeszközként! Néha a helyzetváltoztatás vagy a ringatás is meg tudja nyugtatni a gyereket. Ha a gyermeke éhes, szoptassa meg!
 • Mindig ugyanolyan cumit adjon gyermekének! A cumi alakja és szilárdsága Öntől és/vagy gyermekétől függ. Azt azonban tartsa észben, hogy a gyerek a megszokott cumijához ragaszkodik, ezért ha bármi is történik a cumival, ugyanolyannal pótolja!
 • Hagyja, hogy gyermeke diktálja az iramot! Ha gyermeke nem érdeklődik a cumi iránt, akkor próbálkozzon vele később, vagy egyáltalán ne is adjon neki cumit!
 • A cumi mindig legyen tiszta! Mielőtt gyermeke szájába adja a cumit, mossa meg alaposan, és hagyja teljesen megszáradni! Nem ajánlatos, hogy a szülő a saját szájával tisztítsa meg a cumit, ugyanis így még csak több baktérium kerülhet a gyermekbe.
 • Legyen körültekintő! Ha gyermekénél fülgyulladást észlel, hat hónapos korától el kell kezdeni leszoktatni a cumizásról! A legtöbb gyerek 2 és 4 éves kora között magától szokik le róla. Ha nem sikerül leszoktatnia gyermekét a cumi használatáról, kérjen orvosi segítséget!

(WEBBeteg - B.M.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Az anyatejes táplálás jelentősége

A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi...

Mikor és milyen ételekkel kezdjük a...

Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és...

Kell-e cumi a gyereknek?

Mindnyájunk szemefénye, a várva várt csillag a család egén a baba, kinek nevelése már megszületése előtt kezdődik, amikor kopogtat és mi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.