Cumi: Jó a gyereknek?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent: 2015.08.16.

Csak Öntől függ, hogy ad-e cumit gyermekének, vagy sem. Mindenesetre jó, ha tisztában van vele, milyen előnyei és hátrányai vannak a cumi használatának.

A téma cikkei

3/1 Orrszívók típusai és használata
3/2 Cumi: Jó a gyereknek?
3/3 Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

A legtöbb csecsemő esetében erős a "szopási" reflex. Sok baba már akkor szopja az ujjait, mikor megszületik. A szoptatásnak nyugtató hatása van, ezért a legtöbb szülő előszeretettel ad cumit gyermeke szájába. De valóban jó ez a gyerekre nézve?

Érvek a cumi mellett

A cumi kulcsszerepet játszik abban, hogy a baba két táplálkozás között is nyugodt maradjon.

Íme, a cumizás előnyei:

Mi árthat a gyerek fogainak?

Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak, ha a kicsi fogacskák fejlődését tekintjük. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.
Mi árthat a gyerek fogainak?>>
 • A cumi megnyugtathatja a nyűgös gyermeket. Sok gyerek boldogabb lesz, ha szopogathat valamit a szájában.
 • A cumi elvonhatja a gyerek figyelmét. Amikor a baba éhes, a cumi néhány percre elvonhatja a figyelmét az éhségről, míg az anya meg nem eteti. A cumi hasznos lehet az injekció beadásánál, vagy vérvételkor is.
 • A cumi álomba ringathatja a gyereket. Ha a baba nehezen álmosodik el, a cumi segíthet.
 • A cumi csökkentheti a bölcsőhalál (SIDS) fellépésének kockázatát. Kutatók összefüggést találtak az alvás közbeni cumizás és a SIDS fellépésének csökkenése között.
 • A cumi eldobható. Mikor úgy gondolja, hogy a gyereket le akarja szoktatni a cumizásról, egyszerűen eldobhatja az eszközt. Ha gyermeke jobban szereti az ujjacskáit szopni, arról még nehezebb leszoktatni.

Érvek a cumi ellen

A cumizásnak természetesen vannak hátrányai is. Melyek azok?

 • A korán elkezdett cumizás negatívan hathat a szoptatásra. A cumizás természetesen nem hasonlítható össze az emlő szopásával. Ha a gyerek hamar kap cumit, nehezen tanulhatja meg, hogyan kell az emlőt szopni.
 • A baba cumi függő lehet. Ha a kisgyerek ahhoz van szokva, hogy elalvásig cumizik, este gyakran felsírhat, amikor a cumi kiesik a szájából.
 • A cumizás növelheti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát.
 • Az elhúzódó cumizás fogászati problémákhoz vezethet. A cumi normál ideig tartó használata – születéstől az első néhány évig – nem okoz hosszú távú dentális problémákat. Az elhúzódó cumizás azonban ahhoz vezethet, hogy a kisgyerek felső fogai elől nem fejlődnek ki megfelelően.

Ha a cumi mellett dönt, érdemes a következő tanácsokat megfogadnia!

 • Csak azután adjon cumit a gyereknek, miután a szoptatás rendesen működik! Legyen türelmes, hiszen ez beletelhet néhány hétbe! Ha szoptat, akkor ajánlatos, hogy csak akkor adjon cumit a babának, mikor az már 1 hónapos.
 • Ne a cumit használja elsődleges nyugtatóeszközként! Néha a helyzetváltoztatás vagy a ringatás is meg tudja nyugtatni a gyereket. Ha a gyermeke éhes, szoptassa meg!
 • Mindig ugyanolyan cumit adjon gyermekének! A cumi alakja és szilárdsága Öntől és/vagy gyermekétől függ. Azt azonban tartsa észben, hogy a gyerek a megszokott cumijához ragaszkodik, ezért ha bármi is történik a cumival, ugyanolyannal pótolja!
 • Hagyja, hogy gyermeke diktálja az iramot! Ha gyermeke nem érdeklődik a cumi iránt, akkor próbálkozzon vele később, vagy egyáltalán ne is adjon neki cumit!
 • A cumi mindig legyen tiszta! Mielőtt gyermeke szájába adja a cumit, mossa meg alaposan, és hagyja teljesen megszáradni! Nem ajánlatos, hogy a szülő a saját szájával tisztítsa meg a cumit, ugyanis így még csak több baktérium kerülhet a gyermekbe.
 • Legyen körültekintő! Ha gyermekénél fülgyulladást észlel, hat hónapos korától el kell kezdeni leszoktatni a cumizásról! A legtöbb gyerek 2 és 4 éves kora között magától szokik le róla. Ha nem sikerül leszoktatnia gyermekét a cumi használatáról, kérjen orvosi segítséget!

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

Chiari-Frommel-szindróma - Ha nem múlik a tejtermelődés a szoptatás abbahagyása után

Chiari-Frommel-szindrómáról akkor beszélnünk, ha magas prolaktinszint mérhető, a kismama tejtermelődése a szoptatás fokozatos ritkításával sem...

Az anyatejes táplálás jelentősége

A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi...

A mellgyulladás és tejláz kialakulása, tünetei

A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és...

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és...

Mikor és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?

Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és...

Mellre helyezés - Mikor és hogyan?

Azt, hogy kinek melyik szoptatási pozíció a legkényelmesebb, mindig az anyuka és a kisbaba döntik el. Van, aki fekve, van, aki inkább ülve, míg mások...

Kell-e cumi a gyereknek?

Mindnyájunk szemefénye, a várva várt csillag a család egén a baba, kinek nevelése már megszületése előtt kezdődik, amikor kopogtat és mi...

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.