Mikroszkópos gyökérkezelés

Zuglói Fogászati Központ
megjelent:

A Zuglói Fogászati Klinikán dolgozó Dr. Molnár Katalin a mikroszkópos gyökérkezelés szakembere.

WB: - Mik az előnyei a mikroszkópos eljárásnak?
Dr. Molnár Katalin: - Még a legtapasztaltabb fogszakorvos sem képes szabad szemmel érzékelni azokat az apró szövetdarabokat vagy más, a fogcsatornákban megbújó anyagokat, amelyek a gyulladást kiváltják. Sőt, néha maga a fogcsatorna is olyan méretű vagy alakú, hogy mikroszkóp nélkül nem lehetne rendesen megvizsgálni.

WB: - Mikor alkalmazzák a mikroszkópos eljárást?
Dr. Molnár Katalin: - Valójában minden gyökérkezelésnél csak mikroszkóp alkalmazásával mehetnénk biztosra. Ugyanakkor ez az eljárás sokkal drágább, mint a hagyományos, ezért ha a szakorvos úgy dönt, hogy a páciens anatómiája a szabad szemmel végzett kezeléssel is hatékony lesz, akkor elhagyjuk a mikroszkóp alkalmazását.

WB: - A kezelés ára befolyásolja a pácienseket a mikroszkópos vizsgálat választása mellett?
Dr. Molnár Katalin: - Ha a mérleg egyik serpenyőjében a drágább, de hatékony kezelés van, amellyel meg lehet menteni a páciens fogát, a másikban meg az esetleges fogvesztést követő fogpótlás még többe kerülő ára, akkor a legtöbb páciens elfogadja a mikroszkópos kezelés szükségességét.

WB: - A régebben gyökérkezelésen átesett páciensek, akiknek a hagyományos módszer hátrányaként visszamaradt a fogcsatornában némi gyulladást okozó anyag, szintén örülhetnek a mikroszkópos kezelés áldásos hatásának?
Dr. Molnár Katalin: - Hogyne! Sőt, tapasztalatom szerint ők örülnek a legjobban, hogy végre megoldást találtak a sok panaszt okozó foguk számára. Mikroszkópos vizsgálattal rögtön fel lehet deríteni, hol kell megtisztítani a fogcsatornát, és ezután a panaszok már nem térnek vissza.

Mikroszkópos gyökérkezelés

WB: - Hány gyökérkezelésre alkalmas mikroszkóppal felszerelt fogászati klinika van Magyarországon?
Dr. Molnár Katalin: - Becslésem szerint legfeljebb egy tucat. Egy ilyen komoly műszer rendkívül értékes, és használatát nem könnyű elsajátítani még a rutinos szakorvosoknak sem. A Zuglói Fogászat körülbelül egy éve szerezte be ezt a speciális mikroszkópot, azóta áll a hozzánk forduló páciensek rendelkezésére ez az eljárás.

(Zuglói Fogászati Központ)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.