• 3 dolog, amivel nem csak fogai szépségét óvhatja meg

    Szerző: Kárpáti Judit újságíró, Dr. Csák Csaba szájsebész, implantológus

    A ápolt száj kultusza egyre nagyobb teret hódít. A fogak hibái nemcsak az általánosan egyre inkább nyomást gyakorló tökéletesség pártiak rosszallása okán jelentenek problémát. Egy-egy kisebb hibának tűnő fogprobléma komoly egészségügyi kockázatot is hordozhat.

    Dr. Csák Csaba, a győri Dent Art Klinik szájsebész, implantológus szakembere évtizedek tapasztalataira alapozva a következőket javasolja annak érdekében, hogy megőrizze az egészségét:

    1. Kozmetikus, fodrász, dentálhigiénikus!

    Gócokat okozhat a fogíny, fogágy is. A paradontózis, azaz a fogágybetegség az egyik legalattomosabb szájüregi probléma! Lehet, hogy azt hiszi, ez Önt nem érintheti, de erről jobb, ha a fogorvosa is meggyőződik, mert ez az egyik leggyakoribb betegség. Várandós nőknél - extrém esetben - akár vetélést is okozhat. A paradontózis tünetei a duzzadt, vérző fogíny, a rossz szájszag és az érzékeny fognyakak.

    Hirdetés

    Fontos látni a folyamatot, hogy érthető legyen, mi zajlik ilyenkor a szájban. Először tapadásvesztés történik, ami azt jelenti, hogy a fognyaknál a nyálkahártya elenged, nem zár már tökéletesen, bemegy a lepedék a fognyak alá, amit mi magunk, nem tudunk jól tisztítani. A lepedék kalcifikálódik, fogkő képződik, amit az íny alól otthon nem tudja senki mechanikusan eltávolítani, se fogkrémmel, se szájvízzel. Ezek a tasakok fogkefével, fogselyemmel, szájzuhannyal nem tisztíthatók, és a kóros összetételű baktériumflóra a vérárammal továbbsodródik, ezzel pedig távoli szervek megbetegedésének kiindulása lehet.

    A megoldás: kérjen legalább félévente időpontot a dentálhigénikushoz, aki állcsontonként húsz-harminc perc tisztogatással, speciális eszközökkel karban tudja tartani fogínyét.

    2. Szabályoztasson!

    Ha a felső és alsó állkapcsa nem megfelelően helyezkedik el egymás felett, a harapása „rossz”, ami meglepő következményekkel járhat: egyfelől az ételek megrágása nem lesz tökéletes, ami az emésztésre is kihat, másfelől mivel a fej, a nyak és a rágóizomzat a gerincoszloppal van összeköttetésben, a következmények az egész testre kihathatnak. A migrén például egyike a tüneteknek, melyeknek sokáig az okát sem tudja a páciens.

    A felnőttkori fogszabályozástól sokan tartanak, a felragasztott készülék, a bonyolult szájhigiénia miatt, de van már erre is megoldás: a láthatatlan fogszabályozó. Ez a teljesen átlátszó, műanyag sínekből álló eszköz tökéletesen illeszkedik a fogakra, úgy, hogy nincs fixen rögzítve a fogazatra. Lehetővé teszi a maximális szájhigiénia megtartását, kivehető étkezéskor és fogmosáskor is.

    A páciensek kéthetente új sínt kapnak, melyek egy-egy lépéssel közelebb viszik a fogazatot az ideális állapothoz. A számítógépes tervezés abszolút egyedi, ráadásul lehetővé teszi, hogy láthatóvá tegyék 3D-ben a nagyon pontosan prognosztizálható, várható eredményt. Kisebb rendellenesség esetén pedig akár 2 hónap alatt is már látható eredmény érhető el, tehát nagyon hatékony módszerről beszélhetünk, rövid idő alatt szembetűnő a változás. A legnagyobb előny pedig, hogy észrevétlenül gyógyulhat, a sínek nagyon kényelmesek, szinte ugyanúgy élheti megszokott életét, mintha nem is volna fogszabályozója!

    3. Így cseréltesse a töméseket!

    Ha eldönti, hogy kicserélteti a töméseit, a fogorvos szakaszos beavatkozást fog javasolni, ugyanis egyszerre nem tanácsos sok amalgámtömést kicserélni - amíg jól zár, egyáltalán nem indokolt a cseréje. A káros anyagok felszabadulása csak a tömés készítésekor, illetve a tömés eltávolításakor jellemző. A mai modern fogászati kezelőegységek azonban már rendelkeznek olyan komoly elszívó rendszerrel, aminek segítségével a lehető legkisebbre csökkenthető a felszabaduló káros anyag mennyisége, így a lehető legkevésbé terhelik és „mérgezik” a szervezetet.

    Forrás: WEBBeteg
    Kárpáti Judit, újságíró
    Orvos szakértő: Dr. Csák Csaba, szájsebész, implantológus

    Módosítva: 2017.09.17 16:04, Megjelenés: 2017.09.17 16:04
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Triggerpont masszázs

    Triggerpont masszázs

    Cs. K., fordító

    Miért hasznos férfiaknál? Hol alkalmazható a triggerpont terápia?

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Ingyenes szűrés és tanácsadás

    Idén is megrendezi hagyományos Fogászati Szűrőnapját a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara. Minden korosztályt ingyenes vizsgálatokkal és tanácsadással várnak október 8-án, kedden 17 és 19 óra között.

    A fémes szájíz okai és megszüntetése

    Számos oka lehet annak, ha a szánkban fémes ízt érzünk. A rossz szájhigiéniától kezdve a gyógyszerek mellékhatásán át egészen a terhességig, de ritkább esetben egyes betegségek kisérőtüneteként is megjelenhet. Az esetek döntő többségében a jelenség megszüntetéséhez általában még orvosi segítségre sincs szükség, de vannak bizonyos kórállapotok, melyeknél figyelmeztető tünet lehet a fémes szájíz megléte.

    A fémmentes fogpótlások előnyei

    Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a fémmentes pótlások.

    A szájszag kialakulásának megelőzése

    A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig rossz hatással van az önértékelésre és rányomja bélyegét a szociális kapcsolatokra is. A rossz lehelet megszüntetéséhez, illetve kialakulásának elkerüléséhez nem elegendő a rendszeres fogmosás.

    A szájnyálkahártya betegségei

    Baktériumok, vírusok és gombák mindenki szájában élnek, megtalálhatóak a nyálkahártyán, a nyálban és a fogak felszínén. Azonban vannak ártalmas mikroorganizmusok is, melyek a szájnyálkahártyán betegségeket okoznak.

    Mi a teendő szájsebészeti műtétek után?

    A szájsebészeti műtétek utáni komplikációk megelőzése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. A legfontosabb, hogy betartsuk az orvos utasításait. Mi az, amire oda kell figyelni?

    Milyen fogtömést válasszunk?

    Arany, kerámia, amalgám, műanyag. Ma már számos lehetőség közül választhat a fogorvoshoz forduló páciens. Az egyik szempont lehet az ár, de ennél sokkal fontosabb a tartósság, azaz hogy a tetszőleges fogtömést választva mikor lesz szükség újabb fogászati beavatkozásra.

    Az antibiotikum elsárgíthatja a fogakat? - Az orvos válaszol

    Kislányomnak 5 napig magas láza volt, a háziorvos antibiotikumot írt fel. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az addig rikítóan hófehér fogai besárgultak. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.