Milyen fogtömést válasszunk?

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Arany, kerámia, amalgám, műanyag. Ma már számos lehetőség közül választhat a fogorvoshoz forduló páciens. Az egyik szempont lehet az ár, de ennél sokkal fontosabb a tartósság, azaz hogy a tetszőleges fogtömést választva mikor lesz szükség újabb fogászati beavatkozásra.

A nem túl előrehaladott állapotban lévő fogszuvasodás (caries) kezelésének legjobb módja a fogtömés. Ha sokáig halogatja a szuvas fog kezelését, lehet, hogy már csak a foghúzás segít. Ha időben orvoshoz fordulunk, elég a fog szuvas részének eltávolítása, és a hiányzó rész, vagyis a lyuk töméssel történő pótlása.

Tudnivalók az amalgám tömésről
Az amalgám összetevői közül a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, így akár évekkel később is jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei. Bővebben az amalgám tömésről

Ha nem tudjuk, melyik a legjobb választás, kérjünk tanácsot a fogorvostól! Az árnál sokkal fontosabb kérdés az, hogy mennyi ideig tart ki a tömés, mennyire ellenálló anyagból készül, és az esztétikai szempontok sem utolsók. A kerámia-, az amalgám-, az arany- és a műanyagtömés tartóssága eltérő.

1. Amalgám

Az amalgámot körülbelül 150 éve alkalmazzák fogtömésként. 10 éves élettartamával igencsak tartósnak mondható, ám egészségre gyakorolt hatásai vitatottak. Az amalgám 50%-át kitevő higany bizonyos körülmények között káros hatással lehet az egészségre. Az amalgámtömés előnye, hogy ingyenes.

2. Kompozit és cement

A kompozit-cement keverék, amit kompomernek is neveznek, átlagosan kettő-öt évig tart ki.

3. Arany

Az arany a hátsó őrlőfogak töméseként jöhet szóba. Rendkívül hosszú életű, tartóssága 15 év. Hátránya, hogy az arany fogtömés ára igencsak borsos.

4. Kerámia

A kerámia tömés tartósságát tekintve az arany alternatívája. Nagy előnye a nemesfémmel szemben, hogy a frontfogak pótlására is alkalmazható, mivel külleme igazodik a fogak természetes színéhez. Tartóssága körülbelül 10 év. A szép mosolyt ez esetben is meg kell fizetni.

Az inlay-ekről ide kattintva olvashat

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; portalderzahmedizin.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Mit ehetünk, és mit nem javasolt...

Foghúzás után néhány napig érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy mit eszünk, illetve hogy mit is iszunk, és arra is, hogy miket nem javasolt...

Szájvíz - ezért fontos a...

Nagy koncentrációban és hosszú ideig vizsgálták a szájöblítők egészséges hámsejtekre gyakorolt hatását a Semmelweis Egyetem kutatói. A...

Tippek a váratlan fogászati...

Előfordult már sokunkkal: rágógumi vagy karamell evés során kijött a tömés, levált a korona, megégett a nyelvünk vagy egyszerűen csak megfájdult...

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

Az amalgámtömés előnyei és...

Az utóbbi években meglehetősen sokat lehetett hallani, a majd száz éve használt fogászati tömőanyag, a higany és ezüst ötvözetéből készült...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.