A száj nélkülözhetetlen része: a nyelv

Szerző: MTI

Beszéd formálója, ízek érzékelője - ennyit tud az átlagember a nyelvről, holott e fontos szervünk ennél sokkal többre hivatott, és több feladatot teljesít.

Többek között fontos szerepe van az emésztés első fázisában, a tápcsatorna kezdeteként működik, a fogak által megőrölt ételt hátratolja a garatba, ahonnan az a nyelőcsőbe jut, majd onnan a gyomorba. Ízlelőbimbói, melyek V alakban helyezkednek el, megkülönböztetik a négy alapízt: az édest, a sóst, a keserűt és a savanyút. Ezen túl érzőidegekkel is jól ellátott terület a nyelv, mozgató és érző idegei révén hideget, meleget, a szájba került legapróbb idegen testeket is észleli.

Mindent összegezve a nyelv beszédes szervünk, és nemcsak azért, mert működése szorosan összefügg a beszéd képzésével, hanem mert egész szervezetünk állapotáról információt szolgáltat, hasonlóan a talpunkhoz - megtalálható rajta az egész szervezetünk, szerveink "lenyomata."

Ha ilyen fontos szervről van szó, jogosan adódik a kérdés, vajon miért nem hasznosítja értékes tulajdonságait a modern orvoslás. Nyelvünket nem szokás "orvoshoz vinni", megvizsgáltatni, legfeljebb akkor, ha látványos, érezhető elváltozást tapasztalunk rajta.

Akkor viszont már rendszerint késő - mondja mély meggyőződéssel Csiszár Róbert főorvos, aki fogorvosként praktizál, tehát alaposan ismeri a szájüreg minden zegét-zugát, de emellett, illetve ezzel együtt a természetgyógyászati ismereteit is hasznosítja. - A nyelvdiagnosztika a nyugati orvoslásban nem terjedt el, mondhatni, elhanyagolt terület, viszont a kínaiaknál régi, hagyományos és igen hasznos diagnosztikai módszer.

Nyelvzsibbadás


Nyelvzsibbadás egy viszonylag gyakori panasz, az orvoshoz fordulók körében. A betegek nem mindig tudják megfogalmazni, hogy milyen érzés ez, gyakran íz érzés zavarával tévesztik össze. Nyelvzsibbadás - mi okozhatja?>>

A páciensek nem is tudják igazán, hova, melyik szakterületen működő orvoshoz forduljanak nyelvproblémáikkal.

Ez azért van, mert határterületről van szó, a fogorvos, a szájsebész, a belgyógyász, a bőrgyógyász és a fül-orr-gégész is foglalkozik vele elvben, de valójában nincs igazi "gazdája" a gyógyászatban. Leginkább a gyermekorvos az, aki igyekszik - jó esetben - tájékozódni a nyelv állapota alapján a páciens egészségi állapotáról.

Talán nem véletlen, hogy forgalomban van egy úgynevezett prevenciós levél, valójában felsőbb utasítás, amely kötelezi a fogorvost például az összes szájképlet, tehát a nyelv alapos vizsgálatára is. Egyébként a nyelv az egyik legkönnyebben vizsgálható szerv, és sok mindenről tájékoztatja az orvost, ha kellő figyelmet fordítanak rá. A nyelv elhanyagolt rendellenességei idővel komoly, jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek.

Már a színe is beszédes

Votisky Péter fül-orr-gégész vallja, azért is érdemes több figyelmet fordítani erre a fontos szervre, mert a betegség tényleges megjelenése előtt már felhívja a szakember figyelmét a beteg szerv, illetve a szervezet funkciózavarára.

Nyelvpiercing


A nyelvpiercing egyáltalán nem újfajta hóbort. Már ősidőktől használták a fakírok is, hogy így bizonyítsák transzállapotukat. A 20. század nyugati országai tulajdonképpen a fakíroktól vették át ezt a különös testékszert, és tették divatossá Amerikában és Európában. Velejárók és kiszámíthatatlan veszélyek.>>

Mi mindenről árulkodik a nyelv?

A szakorvosok szerint már a színe is beszédes. Normális esetben az egészséges nyelv halványpiros, kissé nedves, kevés bevonat - lepedék - van rajta, mozgékony, hajlékony. A merev, elszíneződött nyelv már a szervezet energiaegyensúly zavarára enged következtetni. A sötét, szinte fekete nyelv tüdő-, máj-, lép- vagy veseelváltozásokra utal, ha erősen lepedékes, akkor emésztőszervi problémák állhatnak a háttérben. De a nyelv színén és bevonatán túl már maga az alakja is jelzés értékű, a kissé hegyes, nem túl lekerekített a normális, a duzzadt, megnagyobbodott nyelv rendellenes.

A nyelv elváltozásai sokfélék. A teljesség igénye nélkül, csupán néhány: a fájdalmas nyelv tápanyaghiányt jelez, a "térkép nyelv" felszívódási zavarokat, a duzzadt nyelv pajzsmirigy betegséget, nedves vagy túl száraz állapota a szervezet vízháztartásának állapotára utal.

Főként anyagcsere-betegségek, vitaminhiány, vérképzőszervi zavarok azok, amelyekre a nyelv állapotából következtet az orvos.

Lászlófy Csaba szájsebész azt mondja, bár sok betegség tünete a szájüregben mutatkozik meg - vagyis a beteg "szájképlete" sok elváltozásra felhívja az orvos figyelmét -, nemcsak a különböző szervek betegségére utalhat, hanem vannak a nyelvnek saját kórjai is. Ezek lehetnek fejlődési rendellenességek következményei, mint például a kis nyelv vagy az abnormálisan nagy, esetleg a lenőtt nyelv, vagy a nyelv teljes hiánya - ezek mind sebészi beavatkozást igényelnek.

De vannak egyéb szélsőséges esetek is, például rovarcsípés, harapás, amikor evés közben saját magunk harapunk a nyelvünkre, jelentős sérülést okozva. Előfordul kóros hámburjánzás, krónikus gyulladások, gombás, vírusos fertőzések, amelyek mind orvosi beavatkozást igényelnek.

Sok gyulladás szinte rákmegelőző állapotot jelez a nyelven, előfordulnak jó és rosszindulatú nyelvdaganatok is. Bár a nyelvrákot leginkább férfi betegségnek tartják a túlzott dohányzásra és alkoholizálásra utalva, sajnos nőknél is gyakori az előfordulása - szögezi le a szájsebész.

Szólni kell - és nem is utolsósorban - a megfelelő szájhigiénéről, amelyhez a nyelv is hozzátartozik. Ha elfogadjuk, hogy a nyelv a szervezet tükre, akkor nem nehéz belátni, hogy ezt a tükröt gondosan kell kezelni, mert csak így képes világos, érthető képet mutatni.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

Mit tud elmondani nyelvünk az...

Az egészséges nyelv rózsaszín, és a felületén kis csomók (papillák) látszanak. Bármilyen eltérés ettől az állapottól, a konkrét...

Szájhigiénia és termékenység -...

A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és...

Fogfájás a koronavírus-járvány...

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a...

Égő nyelv: Mi okozza?

Gyakran nem könnyű megállapítani, mi okoz égő érzést a nyelven. Számos ok szóba jöhet. Az érzészavar hátterében egészen egyszerű okok, de...

Az ízérzékelés zavarai

Hogyan érezzük az ízeket? Megváltozott az ízérzésünk? Ég a nyelvünk? Az utóbbi évek kutatási eredményei bizonyították, hogy a nyelv ízek...

A nyelvtisztítás fontossága

A fogmosás, a fogselyem használata és az öblögetés mellett, a rendszeres nyelvtisztításra is érdemes odafigyelni a megfelelő szájhigiénia...

Fekete nyelv - Mi okozza? Az orvos...

Édesanyámnak évek óta fekete a nyelve, szó szerint koromfekete. Van hogy kicsit halványul, de el nem múlik soha. Mi lehet az oka? - Válogatás a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.