Mit tud elmondani nyelvünk az egészségünkről?

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Az egészséges nyelv rózsaszín, és a felületén kis csomók (papillák) látszanak. Bármilyen eltérés ettől az állapottól, a konkrét fájdalomérzet, aggodalomra adhat okot. Összefoglaljuk, milyen elváltozások lehetnek a nyelvünkön, amiért orvoshoz vagy fogorvoshoz kell fordulni.

Fehér nyelv, vagy fehér foltok megjelenése

Tejlepedék: anyatejes csecsemőknél gyakran előfordul, ártalmatlan jelenség.

Szájpenész: sarjadzógomba elszaporodása okozza a szájüregben. A fehér foltok túróra emlékeztetnek. Leggyakrabban a csecsemők és az idősek küzdenek szájpenésszel, különösen a műfogsort viselők, de a legyengült immunrendszer is elősegíti a kialakulását. A cukorbetegeket és azokat érintheti, akik inhalációs szteroidokat szednek, így pl. a krónikus tüdőbetegeket, az asztmásokat is. A hosszantartó és/vagy ismételt antibiotikus terápia következtében szintén kialakulhat.

Bővebben A szájpenészről részletesebben

Leukoplakia: a nyelv nyálkahártyáján jelentkező fehér foltok. Sok lehetséges okot hoztak kapcsolatba leukoplakiával, mint például a dohányzást. Lehet előfutára a ráknak, de általában nem veszélyes betegség. Ha ilyen elváltozásokat észlelünk a nyelven vagy a szájüregben, forduljunk sürgősen fogorvoshoz!

Nyelőcső reflux betegség: a maró hatású gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe, garatba és/vagy a szájüregbe. Ilyenkor a nyelv fehér lepedékkel fedett.

Olvasson tovább! Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

Amikor vörös lesz a nyelv

Vitaminhiány: a folsav és a B12 hiánya okozhatja a vöröses nyelvet.

„Térkép-szerű nyelv”: a fehér kontúrral körülvett vöröses foltok a nyelven térképre emlékeztetnek. Általában gyermekeken fordul elő, ártalmatlan jelenség.

Skarlátos málnanyelv: bakteriális fertőzés következtében alakul ki, málnaszerű, piros és rögös elváltozást okoz a nyelven. Rendszerint magas lázzal jár együtt. Antibiotikus kezelés, háziorvosi ellátás szükséges.

Kawasaki-betegség: a skarláthoz hasonló vörös nyelvet produkál. Általában az 5 év körüli gyermekeket érinti, magas láz kíséri. A Kawasaki-betegség általában súlyos, gyanúja esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a gyulladásos elváltozások a szív koszorús ereit is érinthetik.

Égő nyelv: Mi okozza?

Gyakran nem könnyű megállapítani, mi okoz égő érzést a nyelven. Számos ok szóba jöhet. Az érzészavar hátterében egészen egyszerű okok, de komolyabb betegségek is állhatnak. Égő nyelv: Mi okozza?

Ha az ízlelőszerv fekete és „szőrös”

Sérülés: az oka például az, ha véletlenül ráharapunk a nyelvünkre, vagy leforrázzuk meleg ételekkel – ezekben az esetekben nem kell gyógyítani. A szorosan összeszorított fogak is irritálhatják a nyelvet, ez akár már fájdalommal is járhat.

Dohányzás: szintén irritálhatja a nyelvet, és fájdalmat okozhat.

Fekélyes sebek (afták): sok embernél fordul elő, amelynek az oka vírusfertőzés, de a legtöbben úgy gondolják, hogy a stressz az egyik befolyásoló tényező. Ennek az az alapja, hogy stressz hatására gyakrabban megfigyelhető, azonban inkább a védekező rendszerünk gyengüléséről van szó. A fekélyes seb általában egy-két héten belül begyógyul.

Gombás betegségek: legyengült immunrendszerű, vagy az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelésben részesülő egyéneknél fekete pigmentet termelő gombák (aspergillus) elszaporodása okozza. Gombaellenes kezelés szükséges.

Szájrák: ha a nyelvünkön észlelt fájdalmas csomó két héten belül nem múlik el, vagy nem enyhül, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ez a szájrák előjele is lehet. Nem mindig jár fájdalommal, kulcsfontosságú a felismerése a betegség korai szakaszában.

Figyelje a nyelvét!

Mindenkinek ellenőriznie kell a nyelvét, amikor fogat mos. Bármilyen elszíneződés, csomó, fájdalom esetén, melyek két héten túl is fennállnak, szakemberhez (orvos, fogorvos) kell fordulni.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

Gyerekkori fogszuvasodás - már egy...

A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis...

Égő nyelv: Mi okozza?

Gyakran nem könnyű megállapítani, mi okoz égő érzést a nyelven. Számos ok szóba jöhet. Az érzészavar hátterében egészen egyszerű okok, de...

A nyelvtisztítás fontossága

A fogmosás, a fogselyem használata és az öblögetés mellett, a rendszeres nyelvtisztításra is érdemes odafigyelni a megfelelő szájhigiénia...

Fekete nyelv - Mi okozza? Az orvos...

Édesanyámnak évek óta fekete a nyelve, szó szerint koromfekete. Van hogy kicsit halványul, de el nem múlik soha. Mi lehet az oka? - Válogatás a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.