Mit tud elmondani nyelvünk az egészségünkről?

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Az egészséges nyelv rózsaszín, és a felületén kis csomók (papillák) látszanak. Bármilyen eltérés ettől az állapottól, a konkrét fájdalomérzet, aggodalomra adhat okot. Összefoglaljuk, milyen elváltozások lehetnek a nyelvünkön, amiért orvoshoz vagy fogorvoshoz kell fordulni.

Fehér nyelv, vagy fehér foltok megjelenése

Tejlepedék: anyatejes csecsemőknél gyakran előfordul, ártalmatlan jelenség.

Szájpenész: sarjadzógomba elszaporodása okozza a szájüregben. A fehér foltok túróra emlékeztetnek. Leggyakrabban a csecsemők és az idősek küzdenek szájpenésszel, különösen a műfogsort viselők, de a legyengült immunrendszer is elősegíti a kialakulását. A cukorbetegeket és azokat érintheti, akik inhalációs szteroidokat szednek, így pl. a krónikus tüdőbetegeket, az asztmásokat is. A hosszantartó és/vagy ismételt antibiotikus terápia következtében szintén kialakulhat.

Bővebben A szájpenészről részletesebben

Leukoplakia: a nyelv nyálkahártyáján jelentkező fehér foltok. Sok lehetséges okot hoztak kapcsolatba leukoplakiával, mint például a dohányzást. Lehet előfutára a ráknak, de általában nem veszélyes betegség. Ha ilyen elváltozásokat észlelünk a nyelven vagy a szájüregben, forduljunk sürgősen fogorvoshoz!

Nyelőcső reflux betegség: a maró hatású gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe, garatba és/vagy a szájüregbe. Ilyenkor a nyelv fehér lepedékkel fedett.

Olvasson tovább! Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

Amikor vörös lesz a nyelv

Vitaminhiány: a folsav és a B12 hiánya okozhatja a vöröses nyelvet.

„Térkép-szerű nyelv”: a fehér kontúrral körülvett vöröses foltok a nyelven térképre emlékeztetnek. Általában gyermekeken fordul elő, ártalmatlan jelenség.

Skarlátos málnanyelv: bakteriális fertőzés következtében alakul ki, málnaszerű, piros és rögös elváltozást okoz a nyelven. Rendszerint magas lázzal jár együtt. Antibiotikus kezelés, háziorvosi ellátás szükséges.

Kawasaki-betegség: a skarláthoz hasonló vörös nyelvet produkál. Általában az 5 év körüli gyermekeket érinti, magas láz kíséri. A Kawasaki-betegség általában súlyos, gyanúja esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a gyulladásos elváltozások a szív koszorús ereit is érinthetik.

Égő nyelv: Mi okozza?

Gyakran nem könnyű megállapítani, mi okoz égő érzést a nyelven. Számos ok szóba jöhet. Az érzészavar hátterében egészen egyszerű okok, de komolyabb betegségek is állhatnak. Égő nyelv: Mi okozza?

Ha az ízlelőszerv fekete és „szőrös”

Sérülés: az oka például az, ha véletlenül ráharapunk a nyelvünkre, vagy leforrázzuk meleg ételekkel – ezekben az esetekben nem kell gyógyítani. A szorosan összeszorított fogak is irritálhatják a nyelvet, ez akár már fájdalommal is járhat.

Dohányzás: szintén irritálhatja a nyelvet, és fájdalmat okozhat.

Fekélyes sebek (afták): sok embernél fordul elő, amelynek az oka vírusfertőzés, de a legtöbben úgy gondolják, hogy a stressz az egyik befolyásoló tényező. Ennek az az alapja, hogy stressz hatására gyakrabban megfigyelhető, azonban inkább a védekező rendszerünk gyengüléséről van szó. A fekélyes seb általában egy-két héten belül begyógyul.

Gombás betegségek: legyengült immunrendszerű, vagy az immunrendszert gyengítő gyógyszeres kezelésben részesülő egyéneknél fekete pigmentet termelő gombák (aspergillus) elszaporodása okozza. Gombaellenes kezelés szükséges.

Szájrák: ha a nyelvünkön észlelt fájdalmas csomó két héten belül nem múlik el, vagy nem enyhül, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ez a szájrák előjele is lehet. Nem mindig jár fájdalommal, kulcsfontosságú a felismerése a betegség korai szakaszában.

Figyelje a nyelvét!

Mindenkinek ellenőriznie kell a nyelvét, amikor fogat mos. Bármilyen elszíneződés, csomó, fájdalom esetén, melyek két héten túl is fennállnak, szakemberhez (orvos, fogorvos) kell fordulni.

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Módosítva: 2021.12.30 22:03, Megjelenés: 2017.08.26 05:21
Címkék: Nyelv, Elváltozás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Mit ehetünk, és mit nem javasolt...

Foghúzás után néhány napig érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy mit eszünk, illetve hogy mit is iszunk, és arra is, hogy miket nem javasolt...

Szájvíz - ezért fontos a...

Nagy koncentrációban és hosszú ideig vizsgálták a szájöblítők egészséges hámsejtekre gyakorolt hatását a Semmelweis Egyetem kutatói. A...

Égő nyelv: Mi okozza?

Gyakran nem könnyű megállapítani, mi okoz égő érzést a nyelven. Számos ok szóba jöhet. Az érzészavar hátterében egészen egyszerű okok, de...

A nyelvtisztítás fontossága

A fogmosás, a fogselyem használata és az öblögetés mellett, a rendszeres nyelvtisztításra is érdemes odafigyelni a megfelelő szájhigiénia...

Fekete nyelv - Mi okozza? Az orvos...

Édesanyámnak évek óta fekete a nyelve, szó szerint koromfekete. Van hogy kicsit halványul, de el nem múlik soha. Mi lehet az oka? - Válogatás a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.