• "Elvesztettem a fogamzásgátló tablettámat, hogyan folytassam a szedést?"- Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Elvesztettem a fogamzásgátló tablettámat, amit éppen szedek. Nem tudom hol tartottam, így nem tudom folytatni egy újabb levél szedésével. Ha nem jól veszem be a fogamzásgátlót, akkor minden csúszni fog. Hogy lehetne kiszámolni? Teherbe eshetek így?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Hölgyem!

    Ilyen esetben 2 megoldás van.

    Hirdetés

    Vagy tartani egy 7 napos szünetet, vagy szünet nélkül elkezdeni egy új levél gyógyszert. Mindkét esetben egy hét kiegészítő védekezés szükséges, hogy biztosan ne essen teherbe. Ami ilyenkor előfordulhat, hogy esetleg pecsételő vérzés jelentkezik, vagy a megvonásos vérzés rendszertelenné válik, ettől nem kell megijedni, szépen rendszeresen szedve a gyógyszert várhatóan 1-2 levél szedése alatt helyreáll a ciklus is.

    Remélem azért még tudtam segíteni valamennyit, de ilyen esetben jobb személyesen orvoshoz fordulni, hogy ne maradjon kétség Önben.

     

     Hogyan válasszon fogamzásgátlót?


    A hormonális fogamzásgátlás története 1955-ig vezethető vissza, amikor is a „tabletták atyja”, Pincus igazolta hatékonyságukat. Hazánk e téren erős lemaradást mutatott, ugyanis - bár már 1956-ban liberalizálták a művi terhesség-megszakítást -, csupán 1968-ban vezették be a fogamzásgátló tablettákat. Hogyan válasszon fogamzásgátlót? >>

    (WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

    Legutóbb frissült: 2011.06.13 22:27
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    A leggyakoribb hibák fogamzásgátló tablettát szedőknél

    A fogamzásgátló tabletta a XX. század egyik legjelentősebb gyógyszervívmánya. Sok évtized fejlesztés és finomítás után mára már ultra-alacsony hormontartalmú, mégis hatékony, biztonságos, mellékhatással szinte alig bíró készítmények találhatók a patikák polcain.

    Miért gyakoribbak nőknél a szájüregi problémák?

    A nőknél sokkal gyakoribbak a szájüregi problémák, melynek hátterében az őket érő hormonális változások állhatnak. A hormonális változások nemcsak a fogíny vérellátását befolyásolják, hanem szervezetünk reakcióját azokra a toxikus anyagokra is, melyekből a lepedék képződik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.