• Májbetegségek és fogamzásgátlás

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

    Komolyabb betegség esetén általában gyógyszerek szedésére kényszerülünk. Ha a gyógyszer kifejtette hatását, és a betegség elmúlik, általában még a gyógyszer nevét is elfelejtjük.

    Nem is gondolunk arra, hogy milyen bonyolult biokémiai mechanizmusok zajlanak le a szervezetünkben, miközben a gyógyszer hatóanyaga lebomlik, kifejti a hatását és távozik a testünkből. Gyakran a bevett tabletta vagy kapszula nem is azt a molekulát tartalmazza, ami majd szükséges lesz a betegség legyőzése céljából, hanem a bevett szer lebomlása során alakul ki a valódi hatóanyag. Nincs ez másként a hormonális fogamzásgátlók esetén sem.

    Hirdetés

    A máj szervezetünknek az a vegykonyhája, ahol ezek az átalakulások lezajlanak. Enzimek (a vegyi anyagok lebontásához szükséges fehérjék) százainak összehangolt működése szükséges ahhoz, hogy a gyógyszerek vagy a szervezetbe a táplálékkal bevitt méreganyagok a májban vegyi alkotórészeikre bomoljanak, és az epével – amely a bélbe ürül, tehát végül is a széklettel – kiürüljenek szervezetünkből.

    Miért pont a májra lehetnek hatással?

    A szájon át bevitt szerek – így a fogamzásgátlók is – a bélből felszívódva elsőként a májba kerülnek, és azonnal megkezdődik a lebontásuk. Ez a folyamat az ún. „first pass mechanizmus”. Ezért szükséges bizonyos gyógyszerek esetén nagyobb hatóanyagtartalom alkalmazása, hiszen mire a szer a célszervhez ér a véráram útján, a hatóanyag egy része már lebomlott. Ilyen szempontból egyedülálló fogamzásgátló a hormontartalmú hüvelygyűrű, melynek hatóanyaga közvetlenül a vérbe felszívódva kikerüli a first pass mechanizmust, így kisebb hormontartalom is elegendő a megfelelő hatás kifejtéséhez. Végül aztán a hüvelygyűrű hatóanyagai is a májban bomlanak le.

    Mi okozhatja a májműködés zavarát?

    Mivel a gyógyszerek lebontásában a máj központi szerepet játszik, amennyiben működésében zavar keletkezik, felborul a gyógyszeranyagcsere olajozott gépezete. A májműködés zavarát leggyakrabban a következő betegségek okozhatják:

    • gyulladások,
    • mérgezések (pl. gomba, alkohol)
    • májsejtek pusztulásával járó degeneratív betegségek (májcirrózis),
    • veleszületett anyagcserezavarok,
    • mechanikus akadály okozta károsodás (epekő),
    • daganatok.

    A máj gyulladását leggyakrabban vírusok okozzák. Ezek az ún. hepatitisvírusok, melyeknek több formája ismert. A mérgezések bizonyos típusai visszafordíthatatlan károsodást okoznak a májsejtek szerkezetében és működésében. A legismertebb méreganyag, amely a májat károsítja, az alkohol. Amennyiben egy gyulladás krónikussá válik, vagy például alkoholizmus esetén idővel a májsejtek összezsugorodnak, funkciójukat többé nem tudják ellátni, kialakul a májcirrózis. Ez az állapot általában halálhoz vezet, esetleg májátültetéssel gyógyítható a beteg.

    Bizonyos veleszületett anyagcserezavarok esetén egyes enzimek működése genetikailag károsodott, ilyenkor a májban kóros anyagcseretermékek szaporodhatnak fel. A gyógyszerek lebomlását ez nem mindig akadályozza.

    Epekőbetegség esetén az epe elfolyása a bél felé a kő miatt akadályozott, ezért az epehólyag gyulladása és az epe pangása miatt a máj károsodása alakulhat ki. Műtéttel a helyzet orvosolható.

    A máj daganatai – legyenek azok akár jó -, akár rosszindulatúak – térfoglaló folyamatok, tehát a működő májsejtek száma csökken, és a szerv nem tudja ellátni feladatát.

    A májbetegségek általában (de nem minden esetben) sárgasággal járnak, amelyet a vérben felszaporodott anyagcseretermékek okoznak, amelyeket normális esetben a máj eltávolít a vérből. A fenti betegségekben közös az, hogy a gyógyszerek lebontása csökken vagy teljesen leáll, ezért az amúgy nem káros vegyületek mérgezést okoznak. Az amúgy alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták hatóanyagának koncentrációja a vérben feldúsul, ezért a mellékhatások hatványozottan jelentkezhetnek. Májbetegségek esetén a létfontosságú gyógyszerek adagjának csökkentése szükséges. Mivel ez a fogamzásgátlók esetén nem lehetséges, szedésük ilyenkor ellenjavallt.

     A korábban már említett hüvelygyűrű hatóanyagtartalma a fent leírt felszívódási mechanizmusnak köszönhetően alacsonyabb a tablettákénál, ezért kevésbé megterhelő a máj számára a hatóanyag lebontása. Bizonyos enyhébb májbetegségek (pl. veleszületett anyagcserezavarok egyes típusai) esetén használata megengedett lehet, ilyen esetben belgyógyász javaslata alapján a nőgyógyász felírhatja a hüvelygyűrűt.

    Súlyosabb májbetegségek esetén csak olyan fogamzásgátló módszerek jöhetnek szóba, amelyek nem járnak vegyi anyagoknak a szervezetbe történő felszívódásával (gumi óvszer, méhen belüli eszköz, művi meddővététel).

    Olvasson tovább! Gyógyszerek által okozott májkárosodás

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2020.09.14 07:05, Megjelenés: 2012.05.18 10:41
   • Cikkajánló

    Járványügyi készültség

    Járványügyi készültség

    koronavirus.gov.hu

    Változatlanul nagyon kell figyelni az alapvető higiénés rendszabályok betartására.

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    Hogyan váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    Fogamzásgátló tabletta váltása történhet valamilyen probléma miatt, mely leggyakrabban a közti vérzés, libidócsökkenés, migrén, emlőfeszülés, rossz közérzet, súlynövekedés vagy időközben kiderült betegség. A fogamzásgátló tabletták széles palettája elérhető ma már.

    Fogamzásgátlás szoptatás alatt

    A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai hormonszintváltozások mennek végbe, amelyek az anyatej termelődésének megindulását eredményezik.

    Mi a teendő, ha elfelejtette bevenni a fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta a legnagyobb hatékonysággal véd a nem kívánt terhességgel szemben. Hatékonysága akkor maximális, ha megfelelően szedjük, betartunk pár egyszerű, de fontos szabályt.

    A tinédzserkori fogamzásgátlás

    Tinédzserkorban, a nemi élet kezdetén különösen fontos téma a biztonságos szex és fogamzásgátlás. Sajnos gyakran épp ebben az életkorban nincs kivel megbeszélni a legfontosabbakat: a tini nem mer kérdezni, a szülő vagy az iskola pedig nem mindig nyitott az őszinte, megértő kommunikációra.

    A fogamzásgátló módszerek működési rendszere

    A különböző fogamzásgátló módszerek nemcsak formájukban, kiszerelésükben, adagolási módjukban és árukban különböznek, hanem természetesen hatásmechanizmusukban is. Ezen működési rendszer megértéséhez számba kell venni a fogamzáshoz szükséges élettani tényezőket.

    Allergia és fogamzásgátlás

    Napjaink egyik népbetegségének tekinthetőek a különböző allergiás kórképek. Ezek lényege, hogy valamilyen külső tényező hatására a szervezet allergiás reakcióval válaszol, tehát túlérzékenység alakul ki a szervezetbe kerülő anyaggal szemben. Lehetségesek-e allergiás reakciók az egyes fogamzásgátlási eszközök alkalmazása során? Az alábbiakból kiderül.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.