Májbetegségek és fogamzásgátlás

Szerző: WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Komolyabb betegség esetén általában gyógyszerek szedésére kényszerülünk. Ha a gyógyszer kifejtette hatását, és a betegség elmúlik, általában még a gyógyszer nevét is elfelejtjük.

Nem is gondolunk arra, hogy milyen bonyolult biokémiai mechanizmusok zajlanak le a szervezetünkben, miközben a gyógyszer hatóanyaga lebomlik, kifejti a hatását és távozik a testünkből. Gyakran a bevett tabletta vagy kapszula nem is azt a molekulát tartalmazza, ami majd szükséges lesz a betegség legyőzése céljából, hanem a bevett szer lebomlása során alakul ki a valódi hatóanyag. Nincs ez másként a hormonális fogamzásgátlók esetén sem.

A máj szervezetünknek az a vegykonyhája, ahol ezek az átalakulások lezajlanak. Enzimek (a vegyi anyagok lebontásához szükséges fehérjék) százainak összehangolt működése szükséges ahhoz, hogy a gyógyszerek vagy a szervezetbe a táplálékkal bevitt méreganyagok a májban vegyi alkotórészeikre bomoljanak, és az epével – amely a bélbe ürül, tehát végül is a széklettel – kiürüljenek szervezetünkből.

Miért pont a májra lehetnek hatással?

A szájon át bevitt szerek – így a fogamzásgátlók is – a bélből felszívódva elsőként a májba kerülnek, és azonnal megkezdődik a lebontásuk. Ez a folyamat az ún. „first pass mechanizmus”. Ezért szükséges bizonyos gyógyszerek esetén nagyobb hatóanyagtartalom alkalmazása, hiszen mire a szer a célszervhez ér a véráram útján, a hatóanyag egy része már lebomlott. Ilyen szempontból egyedülálló fogamzásgátló a hormontartalmú hüvelygyűrű, melynek hatóanyaga közvetlenül a vérbe felszívódva kikerüli a first pass mechanizmust, így kisebb hormontartalom is elegendő a megfelelő hatás kifejtéséhez. Végül aztán a hüvelygyűrű hatóanyagai is a májban bomlanak le.

Mi okozhatja a májműködés zavarát?

Mivel a gyógyszerek lebontásában a máj központi szerepet játszik, amennyiben működésében zavar keletkezik, felborul a gyógyszeranyagcsere olajozott gépezete. A májműködés zavarát leggyakrabban a következő betegségek okozhatják:

  • gyulladások,
  • mérgezések (pl. gomba, alkohol)
  • májsejtek pusztulásával járó degeneratív betegségek (májcirrózis),
  • veleszületett anyagcserezavarok,
  • mechanikus akadály okozta károsodás (epekő),
  • daganatok.

A máj gyulladását leggyakrabban vírusok okozzák. Ezek az ún. hepatitisvírusok, melyeknek több formája ismert. A mérgezések bizonyos típusai visszafordíthatatlan károsodást okoznak a májsejtek szerkezetében és működésében. A legismertebb méreganyag, amely a májat károsítja, az alkohol. Amennyiben egy gyulladás krónikussá válik, vagy például alkoholizmus esetén idővel a májsejtek összezsugorodnak, funkciójukat többé nem tudják ellátni, kialakul a májcirrózis. Ez az állapot általában halálhoz vezet, esetleg májátültetéssel gyógyítható a beteg.

Bizonyos veleszületett anyagcserezavarok esetén egyes enzimek működése genetikailag károsodott, ilyenkor a májban kóros anyagcseretermékek szaporodhatnak fel. A gyógyszerek lebomlását ez nem mindig akadályozza.

Epekőbetegség esetén az epe elfolyása a bél felé a kő miatt akadályozott, ezért az epehólyag gyulladása és az epe pangása miatt a máj károsodása alakulhat ki. Műtéttel a helyzet orvosolható.

A máj daganatai – legyenek azok akár jó -, akár rosszindulatúak – térfoglaló folyamatok, tehát a működő májsejtek száma csökken, és a szerv nem tudja ellátni feladatát.

A májbetegségek általában (de nem minden esetben) sárgasággal járnak, amelyet a vérben felszaporodott anyagcseretermékek okoznak, amelyeket normális esetben a máj eltávolít a vérből. A fenti betegségekben közös az, hogy a gyógyszerek lebontása csökken vagy teljesen leáll, ezért az amúgy nem káros vegyületek mérgezést okoznak. Az amúgy alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták hatóanyagának koncentrációja a vérben feldúsul, ezért a mellékhatások hatványozottan jelentkezhetnek. Májbetegségek esetén a létfontosságú gyógyszerek adagjának csökkentése szükséges. Mivel ez a fogamzásgátlók esetén nem lehetséges, szedésük ilyenkor ellenjavallt.

A korábban már említett hüvelygyűrű hatóanyagtartalma a fent leírt felszívódási mechanizmusnak köszönhetően alacsonyabb a tablettákénál, ezért kevésbé megterhelő a máj számára a hatóanyag lebontása. Bizonyos enyhébb májbetegségek (pl. veleszületett anyagcserezavarok egyes típusai) esetén használata megengedett lehet, ilyen esetben belgyógyász javaslata alapján a nőgyógyász felírhatja a hüvelygyűrűt.

Súlyosabb májbetegségek esetén csak olyan fogamzásgátló módszerek jöhetnek szóba, amelyek nem járnak vegyi anyagoknak a szervezetbe történő felszívódásával (gumi óvszer, méhen belüli eszköz, művi meddővététel).

Olvasson tovább! Gyógyszerek által okozott májkárosodás

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholfogyasztás és...

A kis mennyiségű alkoholfogyasztás alapvetően nem befolyásolja a fogamzásgátlás hatékonyságát, ám a rendszeres, vagy hirtelen nagy mennyiségben...

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer...

Milyen veszélyei vannak, ha...

A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek, mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről...

Fogamzásgátló módszerek, amikhez...

Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket...

Fogamzásgátló módszerek az egyes...

A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében többféle - és sokféle hatékonyságú - fogamzásgátlási módszer közül válogathatunk. Az ideális...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.