• Fogamzásgátló és a központi idegrendszer kapcsolata

    Dr. Csuth Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Milyen hatással vannak a fogamzásgátlók a központi idegrendszer működésére? Okolhatók a depresszió kialakulásáért? Milyen irányba befolyásolják a libidót, miként hatnak az epilepszia lefolyására?

    Fogamzásgátlás és depresszió

    A fogamzásgátlók és a depresszió kapcsolata nem teljesen tisztázott. Egy korábbi tanulmány szerint 130 depresszióban szenvedő kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nőre jutott 100, kombinált fogamzásgátlót nem szedő nő, tehát 130 esetből mintegy 30 esetben a fogamzásgátló tabletta okolható a depresszióért.

    Vannak nők, akiknél a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyásával a depresszió elmúlik, majd az újrakezdés után újra jelentkeznek a depresszió tünetei. A jelenség hátterében egy aminosav módosult anyagcseréje áll.

    Hirdetés

    Fogamzásgátlás és libidó

    Anabolikus szteroidok


    Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a teljesítményfokozás lehetősége, amelyek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság leküzdése és a koncentrálóképesség fokozása. A felépítő (más néven anabolikus) szteroidok napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok, amelyek a kereskedelmi forgalomban is fellelhetőek. Az anabolikus szteroidok és mellékhatásai>>

    A kombinált fogamzásgátló tablettákat alkalmazó hölgyek esetében főleg azoknál a nőknél fordul elő libidócsökkenés, akik hangulatzavarban, például depresszióban is szenvednek. Sokszor egyértelmű külső okok állnak a libidócsökkenés hátterében, beleértve a fogamzásgátló szedése miatt meghiúsult gyermek utáni vágyat, de vannak olyan esetek, amikor a hormonok okozta élettani hatás a felelős, és egyéb módszer mellett a panasz megoldódik.

    Az utóbbi esetben a jelenség hormonális okokra vezethető vissza, az magyarázza a libidócsökkenést, hogy növekedni kezd azon fehérjék vérszintje, mely a nemi hormonokat megköti, és azáltal, hogy a hormonok fehérjéhez kötődnek, a szabad hormonok szintje csökken.

    A nőkben a férfi nemi hormonok felelősek a nemi vágy kialakításáért, ezek kötődnek az említett fehérjéhez, ezáltal csökken a vérszintjük. Az is előfordul, hogy a fogamzásgátlót szedő nőknél a libidó nő, ezek magyarázata lehet az, hogy a nőket nem nyomasztja a nem kívánt terhesség bekövetkezésének lehetősége, csökken a menstruáció előtti feszültség.

    Fogamzásgátló és epilepszia

    A kombinált fogamzásgátlók az epilepszia lefolyására nincsenek hatással, de megfigyelhető, hogy a rohamok száma általában csökken. Vannak olyan, az epilepszia kezelésére alkalmazott szerek, melyek enziminduktorként viselkednek, a fogamzásgátló tabletta anyagcseréjét felgyorsítják.

    Epilepsziás nőknél az első választandó megoldás a hormoninjekció, a méhen belüli eszköz vagy a hormontartalmú hurok, a második vonalbeli fogamzásgátlási módszerek közé tartozik a kombinált fogamzásgátló, de szükség lehet a tablettamentes időszak lerövidítésére, vagy monofázisos tabletták folyamatos, szünet nélküli szedésére.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Módosítva: 2011.10.15 23:23, Megjelenés: 2011.10.15 23:23
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Fogamzásgátlók és migrén

    A fogamzásgátlók szedését nem zárja ki az, ha valakinek migrénes fejfájása van, de fontos figyelembe venni a migrénes fejfájás típusát, illetve a fogamzásgátló tabletta összetételét is.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    Fogamzásgátló és nőgyógyászati, urológiai fertőzések

    A fogamzásgátló gyakran kerül szóba a nőgyógyászati fertőzésekkel kapcsolatosan, sok esetben teljesen alaptalanul, ugyanis az ok okozati összefüggés közvetett. Mi az összefüggés a nőgyógyászati és húgyúti fertőzések, illetve a fogamzásgátló használata között?

    Antibiotikum és fogamzásgátló

    Egyes antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.

    Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlót szedő nők körében

    A hormonális fogamzásgátlás története az 1950-es évek második felére nyúlik vissza. Hatékony módja a nem kívánt terhesség elkerülésének. A terhesség kockázata mindössze 1-2 százalék, mely a tablettaszedés szabályainak pontos betartásával tizedére csökkenthető. Orvosi feladat annak elbírálása, hogy szedhet-e valaki fogamzásgátló tablettát.

    Gyomor-bélrendszer és fogamzásgátló

    A fogamzásgátló tabletták szedésének emésztőrendszeri hatásai, gyomor és bélrendszeri betegségek mellett szedett fogamzásgátlók hatékonysága

    Lecsökkent nemi vágy: okozhatja gyógyszer?

    "Öt év szedés, majd két hónap szünet után újrakezdtem a fogamzásgátló használatát. Ekkor a libidóm teljesen lecsökkent. A tejsav szintem sem a megfelelő, valamint nem nedvesedek be rendesen. Ezeket a tüneteket okozhatja a tabletta? Milyen fogamzásgátlást ajánl, ha pár éven belül gyereket szeretnék?"

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.