Milyen tényezőket vegyen figyelembe, ha fogamzásgátló tablettát szeretne alkalmazni?

Dr. Csuth Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ha fogamzásgátló módszert választanak orvosával, több tényezőt is figyelembe kell venni, ezeket mindenképp alaposan gondolja át az orvossal való találkozás előtt.

Mikor szeretne gyermeket vállalni?

Ha a közeli jövőben gyermeket szeretne vállalni, akkor rövid távon leginkább a kombinált fogamzásgátló tabletták vagy a gumióvszer javasolt. A korszerű fogamzásgátló tabletták hatása reverzibilis, azaz visszafordítható, a peteérés gátlása könnyen felfüggeszthető.

Szokott-e létesíteni alkalmi kapcsolatokat? Mennyire biztos abban, hogy partnere hűséges?

A kombinált fogamzásgátló tabletták legfontosabb előnyei

A kombinált fogamzásgátló tabletták előnyei között leggyakrabban a megbízhatóságot emlegetik a nem kívánt terhességgel szemben, pedig előnyeik ettől sokkal szerteágazóbbak, nemcsak a nem kívánt terhességgel szemben védenek, de többféle nőgyógyászati, belgyógyászati, bőrgyógyászati, sőt kényelmi előnyökkel is rendelkeznek.
A kombinált fogamzásgátló tabletták legfontosabb előnyei>>

Ha felmerül annak veszélye, hogy nemi úton terjedő betegséggel fertőződhet meg, akkor érdemes gumióvszert alkalmazni. Ez nem jelenti azt, hogy mellette fogamzásgátló módszert már nem alkalmazhat. Azoknál a pároknál, akiknél nemi úton terjedő betegség kialakulása fenyeget, javasolt a „dupla holland módszer” alkalmazása, azaz gumióvszer és fogamzásgátló tabletta együttes használata.

Mennyire szabályos a menstruációs ciklusa?

A kombinált hormonális fogamzásgátlók a szabálytalan ciklust szabályossá teszik, így az életminőséget nagymértékben javítják, tervezhetőbbé válnak programjai, feladatai. Alkalomszerűen akár el is tolhatja, előre is hozhatja vérzését, bár javasoljuk, hogy ezzel a lehetőséggel ritkán éljen.

Van-e a családban örökletes trombózishajlam?

A tévhitekkel ellentétben, ha a családban magasabb a trombózisra való hajlam az átlagosnál, még nem biztos, hogy le kell mondani a hormonális fogamzásgátlásról. Például Leiden heterozigóta nőknek, akik tünetmentes hordozói a hibás génnek, mely gén vérrög kialakulására hajlamosít, alkalmazása, nem egyértelműen tilos a hormonális fogamzásgátló szedése, de az ne desogestrel, gestodene vagy cyproterone acetat tartalmú legyen. Ha már valaki átesett mélyvénás trombózison, szintén nem egyértelműen kontraindikált a tabletta szedése, jól beállított antikoaguláns kezelés mellett szedhető. Minden ilyen esetben hemosztazeológus vagy hematológus és nőgyógyász szakorvos véleményét is ki kell kérnie.

Van-e olyan betegsége, amire jó hatással lehet a fogamzásgátló tabletta szedése?

Vannak olyan kórképek, amikre kifejezetten jó hatással van a fogamzásgátló tabletta szedése, ezeknél külön előnyt jelent a tabletta szedés a fogamzásgátló hatás biztosítása mellett. Ilyen például a pattanásos bőr, a kismedencei gyulladás, a dysmenorrhoea, a premenstruációs feszültség, a vérzészavarok.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

A fogamzásgátló tabletták...

A világon több mint 100 millió nő használ valamilyen fogamzásgátló tablettát, ám jelentős többségük nem ismeri eléggé a gyógyszer...

A kombinált fogamzásgátló...

A kombinált fogamzásgátló tabletták előnyei között leggyakrabban a megbízhatóságot emlegetik a nem kívánt terhességgel szemben, pedig előnyeik...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Jó tanácsok fogamzásgátlót szedő...

A fogamzásgátló tabletta igen megbízható, kényelmes, biztonságos módszer, de ahhoz, hogy valóban megfelelően működjön, mindennapos odafigyelésre...

Kimaradt egy szem fogamzásgátló...

Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.