• Milyen tényezőket vegyen figyelembe, ha fogamzásgátló tablettát szeretne alkalmazni?

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Ha fogamzásgátló módszert választanak orvosával, több tényezőt is figyelembe kell venni, ezeket mindenképp alaposan gondolja át az orvossal való találkozás előtt.

    Mikor szeretne gyermeket vállalni?

    Ha a közeli jövőben gyermeket szeretne vállalni, akkor rövid távon leginkább a kombinált fogamzásgátló tabletták vagy a gumióvszer javasolt. A korszerű fogamzásgátló tabletták hatása reverzibilis, azaz visszafordítható, a peteérés gátlása könnyen felfüggeszthető.

    Hirdetés

    Szokott-e létesíteni alkalmi kapcsolatokat? Mennyire biztos abban, hogy partnere hűséges?

    A kombinált fogamzásgátló tabletták legfontosabb előnyei


    A kombinált fogamzásgátló tabletták előnyei között leggyakrabban a megbízhatóságot emlegetik a nem kívánt terhességgel szemben, pedig előnyeik ettől sokkal szerteágazóbbak, nemcsak a nem kívánt terhességgel szemben védenek, de többféle nőgyógyászati, belgyógyászati, bőrgyógyászati, sőt kényelmi előnyökkel is rendelkeznek.
    A kombinált fogamzásgátló tabletták legfontosabb előnyei>>

    Ha felmerül annak veszélye, hogy nemi úton terjedő betegséggel fertőződhet meg, akkor érdemes gumióvszert alkalmazni. Ez nem jelenti azt, hogy mellette fogamzásgátló módszert már nem alkalmazhat. Azoknál a pároknál, akiknél nemi úton terjedő betegség kialakulása fenyeget, javasolt a „dupla holland módszer” alkalmazása, azaz gumióvszer és fogamzásgátló tabletta együttes használata.

    Mennyire szabályos a menstruációs ciklusa?

    A kombinált hormonális fogamzásgátlók a szabálytalan ciklust szabályossá teszik, így az életminőséget nagymértékben javítják, tervezhetőbbé válnak programjai, feladatai. Alkalomszerűen akár el is tolhatja, előre is hozhatja vérzését, bár javasoljuk, hogy ezzel a lehetőséggel ritkán éljen.

    Van-e a családban örökletes trombózishajlam?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tévhitekkel ellentétben, ha a családban magasabb a trombózisra való hajlam az átlagosnál, még nem biztos, hogy le kell mondani a hormonális fogamzásgátlásról. Például Leiden heterozigóta nőknek, akik tünetmentes hordozói a hibás génnek, mely gén vérrög kialakulására hajlamosít, alkalmazása, nem egyértelműen tilos a hormonális fogamzásgátló szedése, de az ne desogestrel, gestodene vagy cyproterone acetat tartalmú legyen. Ha már valaki átesett mélyvénás trombózison, szintén nem egyértelműen kontraindikált a tabletta szedése, jól beállított antikoaguláns kezelés mellett szedhető. Minden ilyen esetben hemosztazeológus vagy hematológus és nőgyógyász szakorvos véleményét is ki kell kérnie.

    Van-e olyan betegsége, amire jó hatással lehet a fogamzásgátló tabletta szedése?

    Vannak olyan kórképek, amikre kifejezetten jó hatással van a fogamzásgátló tabletta szedése, ezeknél külön előnyt jelent a tabletta szedés a fogamzásgátló hatás biztosítása mellett. Ilyen például a pattanásos bőr, a kismedencei gyulladás, a dysmenorrhoea, a premenstruációs feszültség, a vérzészavarok.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Legutóbb frissült: 2011.04.21 11:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Fogamzásgátlás szülés után

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

    Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátolódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti.

    Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

    A fogantatás modern kori definícióját nézve az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.