Halálos kórt terjeszt a tigrisszúnyog Franciaországban

Medipress
megjelent:

A francia egészségügyi szervek éberségre intik a Riviérán dolgozó orvosokat, miután a hétvégén, a szúnyogcsípés útján terjedő chikungunya-láz második esetét mutatták ki a térségben.

A dengue-láz tünetei
A klasszikus dengue-láz hirtelen kezdetű, általános vírusfertőzési tünetekkel jár (láz, fejfájás, gyengeség, émelygés, hányinger, izomfájdalmak). A nyirokcsomók testszerte megnagyobodnak, és bőrkiütések jelenhetnek meg.
A vérzéses dengue-láz tünetei kezdetben hasonlóak, ám a beteg állapota fokozatosan romlik, majd a gyomor-bél rendszerben (vérhányás, véres széklet) és a bőrben vérzés jelenhet meg. A dengue lázról

Frejus városban két 12 éves lány kapta el a lázat, fejfájást, izom- és ízületi fájdalmakat okozó vírust. Mindkét eset „bennszülött”, tehát a fertőzöttek nem jártak Kelet-Afrikában, Délkelet-Ázsiában vagy az indiai szubkontinensen, ahol a vírus előfordulása gyakori. A dengue-láz első bennszülött eseteit e hónap elején mutatták ki a francia Riviérán, amikor két emberben mutatták ki az influenzaszerű tünetekkel járó, időnként halált okozó betegséget. A dengue-lázat ugyanaz a tigrisszúnyog terjeszti, amely a chikungunya-vírust is.

A rovar élőhelye az utóbbi években északra tolódott el. A chikungunya-láz ellen nincs oltóanyag vagy gyógyszer. Afrikában és Ázsiában milliókat fertőzött a betegség, amely bénító fájdalmat, és szélsőséges esetben halált okoz.

Olaszország egyik területén is két hónapig chikungunya-járvány dúlt, mely során 240 ember fertőződött a vírussal. Az Indiai-óceánban található Réunion-szigeten, 2005-ben a betegség a népesség egynegyedét fertőzte meg két év leforgása alatt, 250 halálos áldozatot követelve.

Ezt teheti a szúnyogok ellen, ha az egészségére is figyel

Egzotikus betegségek - Áttekintés

Betegség

Malária Sárgaláz Vérzéses dengue-láz Tífusz Kolera

Előfordulás

Afrika,
Dél-Ázsia,
Dél-Amerika
Dél-Amerika,
Afrika
Dél-Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika Afrika,
Dél-Ázsia,
Dél-Amerika
Dél-Ázsia

Fertőzés forrása

szúnyog szúnyog szúnyog emberi ürülék ember

Első tünetek

igen magas láz rohamok formá- jában, hányás, vérszegénység influenzaszerű tünetek, fényre történő érzékenység influenzaszerű tünetek, nyirok- csomók meg- nagyobbodása fokozatosan emelkedő láz, fejfájás hasmenés intenzív folyadék- veszteséggel

Védőoltás

nincs van nincs van nincs

Első teendők

kórházi kezelés szükséges tápanyagpótlás folyékony formában lázcsillapítás, kórházi kezelés kórházi kezelés szükséges folyadék-, só és cukorpótlás

(Medipress)

Cikkajánló

A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.