Klímaváltozás: új betegségek Európában

Független Hírügynökség
megjelent:

A klímaváltozás miatt gyakoribbak lesznek az árvizek Európa észak-nyugati és középső területein, délen vízhiány alakul ki, továbbá bizonyos vírusterjesztő szúnyogok megjelennek majd Európában is - olvasható az Európai Környezetvédelmi Hivatal (EAA) legfrissebb jelentésében.

Földrészünk számos területén érződnek majd a klímaváltozás negatív következményei, jelentette ki sajtóbeszámolójában Jacqueline McGlade, a koppenhágai székhelyű hivatal vezetője, és sürgette a változásokra való felkészülést.

A jelentés szerint Európában nagyobb a felmelegedés, mint a világátlag. Az iparosítás kezdete óta az európai szárazföld 1 Celsius fokkal melegedett fel, miközben a világ átlagos hőmérséklete 0,8 fokkal emelkedett. Az Európa körüli tengerek vize 1,2 okkal melegedett, a világtengerek átlaghőmérséklete pedig csak 1 fokkal.

Az évszázad végéig Európa átlagos hőmérséklete 1 és 5,5 fok közötti értékkel fog emelkedni, írja az Európai Környezetvédelmi Hivatal új jelentése. Az ENSZ kormányközi klímaváltozási szakértői munkacsoportja (IPCC) 2007-ben 1,8 - 4.0 fok közé tette a melegedés nagyságát.

Szakemberek szerint a felmelegedés hatására olyan betegségek jelenhetnek meg Európában, mint a nyugat-nílusi láz, a chikungunya-láz, sőt esetleg a dengue-láz vagy a Rift-völgyi láz.

A chikungunya-láz

A chikungunya-láz Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori, a vírusát szúnyog terjeszti, a betegség 39 fokos lázzal és ízületi fájdalmakkal jár. A betegség már 2007-ben fel is bukkant Európában. Egy utazó Indiában fertőződött meg vele, majd Észak-Olaszországban megcsípte őt egy olyan szúnyog, amely képes a betegség kórokozóját terjeszteni.

A légutaknak és a szívnek is árthat a klímaváltozás

A klímaváltozás az egészségre más módon is hatással van. Ausztrál orvosok megállapították, hogy a következő években a felmelegedés miatt megnőhet a fertőző és a légúti megbetegedések száma.

Mivel növekszik a levegő szennyezettsége, emiatt több lesz a légúti probléma, és nő az allergiások száma. A hőmérséklet-emelkedés pedig a szúnyogok által terjesztett kórok mellett növeli a fertőző betegségek kockázatát az emésztőrendszerben. A magasabb hőmérséklet megviseli a szívet, az ereket és a tüdőt is.

Gyakran megismétlődhet a hőhullám

A dokumentum szerint az elmúlt 50 évben gyakoribbak és nagyobbak voltak a meleg szélső értékek, míg a hideg szélső értékek ritkultak. A hóval fedett területek nagysága tízévenként 1,3 százalékkal csökkent. Az elmúlt néhány évtizedben többször is volt súlyos szárazság, 2003-ban pedig katasztrofális hőhullám söpört végig a kontinensen, több tízezer emberéletet követelve.

Számos madár-, rovar- és emlősfaj észak felé, illetve a hegyekben magasabb területek felé vándorol a melegedés elől. Európa vizeiben egyre gyakrabban bukkannak fel szubtrópusi halak.

A levegő széndioxid-tartalmának növekedése azonban pozitív hatással is járhat: ilyen az erdők növekedése, amely ma gyorsabb, mint 100 évvel ezelőtt volt.

A tengeri viharok talán egy kicsit ritkábbak jelentkeznek, de hevesebbek lesznek, mint régebben. Az árvizek pedig nemcsak Északnyugat-Európában, hanem Közép- és Kelet-Európában is gyakrabban fognak pusztítani, főleg télen és tavasszal - áll az Európai Környezetvédelmi Hivatal jelentésében.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.