• Top 5 kérdés a nemi herpeszről (herpes genitalis)

    Szerző: WEBBeteg

    "Férfiként úgy is megfertőzhetem a partneremet, ha óvszer nélkül szeretkezünk, de nincsenek tüneteim? Ha valaki elkapta a nemi herpeszt, hány napon belül mutatható ki a véréből a fertőzés?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Uram!

    A HSV-2 (a herpesz vírus II-es, elsősorban a nemi herpeszt okozó típusa) nemi váladék vagy szövetek útján okoz megbetegedést. Fontos tudni, hogy fertőzőforrásként nemcsak a jellegzetes klinikai tüneteket mutató betegek szerepelnek, hanem a tünetmentes vírusürítők is.

    Hirdetés

    A betegség önfertőzés útján is szóródhat a betegen (például: ujjak, comb stb.). Az ép bőr igen ellenálló a vírusfertőzéssel szemben, de a sérült bőr és a nyálkahártyák már fogékonyabbak a fertőzésre. Látható bőrelváltozás esetén, igen nagy a HSV-infekció átadásának esélye a szexuális partnerre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vírus a fekélyek gyógyulása után közvetlenül, még 15-20 napig általában kimutatható az érintett bőrterületen. A HSV az érzőidegeken keresztül jut el egyes érzőideg dúcokba, itt szaporodás nélkül perzisztálhat.

    Az újonnan képződött virion, ezután anterográd transzporttal ismét a nyálkahártya régióba kerül. Az immunológiai választól függ, hogy itt kialakul-e a típusos fekély vagy nem. A fertőzés terjedése szempontjából rendkívül fontos, hogy vírusürítés tünetmentes esetben is előfordulhat. Azaz, aki egyszer HSV okozta genitalis ulceratión (akár tünetmentesen) átesett, bármikor vírusürítővé válhat.

    A kimutatás során 4-5 nap szükséges ahhoz, hogy ellenanyag megjelenjen a vérben.

    (WEBBeteg - Dr. Rákóczi Éva, Belgyógyász-fertőzéstan szakorvos)

      Fontos kérdések a nemi herpeszről


    Az ajakherpesz átfertőzhető-e a nemi szervekre? Az ajakherpesz átfertőzhető a nemi szervekre. Kétféle típusú herpeszvírus van. Korábban a HSV1 csak ajakherpeszt, a HSV2 csak a nemi szervek herpeszét okozta. Az utóbbi időkben az orális szex népszerűsége keveredést hozott. Mindkét vírust meg lehet találni mindkét helyen. A vírusok különbözősége tehát nem véd meg a betegség terjedésétől. Ha a bőr sérült, gyakorlatilag mindenhova átfertőzhető a vírus. Az ajak- és nemi szervi herpesznél pedig reaktiváció történhet, azaz az első fertőzés után a közeli idegdúcokba fészkelődött vírusok okoznak betegséget az adott ideghez tartozó bőrfelületen. Ezek a visszatérő fertőzések, belülről jönnek. Olvasson bővebben a herpesz átfertőzésről>>

    Mit tegyen és mit ne herpesz esetén?A nemi szervek herpeszes megbetegedésekor a szájon tapasztalható hólyagocskákhoz hasonló sebesedést tapasztalhatunk. Az apró hólyagok azonban igen hamar kifakadhatnak, és kiterjedt sebes felületek alakulhatnak ki. A nemi fertőzöttséget a nemi szervek nyálkahártyáján vagy a végbélnyílás környékén tapasztalható viszketés jelzi, amely elég intenzív fájdalommá is fajulhat. A nők esetében a külső nemi szervek mellett a hüvely és a méhnyakon, a férfiaknál akár az egész péniszen is kialakulhatnak a herpeszes hólyagok. Mit tegyen és mit ne herpesz esetén?>>

    Herpes simplex vírus által okozott betegségek: A herpes simplex vírusnak (HSV) 8 alcsoportja létezik, amelyek emberben betegséget okozhatnak. Ezek közül két fajta a legelterjedtebb: a HSV I és a HSV II altípusok. Az I. típusú herpesz fertőzés a bőrön (ajakherpesz, erpes labialis) és nyálkahártyákon (szájüregi herpesz, ingivostomatitis herpetica) elentkezik. A II. típus a nemiszerveket érinti. A klinikai kép alapján elkülöníthetünk elsődleges és ismétlődő fertőzéseket. A HSV I. esetében az elsődleges fertőzés általában már a kora gyermekkorban megtörténik. HSV II. esetén az elsődleges fertőződés a nemi élet során alakul ki fertőzőtt egyénnel történt érintkezést követően. A herpesz (herpes simplex): ajakherpesz és nemi herpesz>>

    Herpesz a nemi szerveken - Átlagosan negyedévente kiújul A tünetek 10-13 nap alatt gyógyulnak, de az azt követő 10-12 napban még továbbra is fennáll a fertőzőképesség. Ez az úgynevezett tünetmentes vírusürítés eredményezi, hogy a betegek akaratlanul is továbbadják a fertőzést. A genitális herpesz tüneteinek kiújulását a vírusok újbóli aktiválódása eredményezi a fent említett egyensúly megbomlása miatt. Ennek oka lehet leggyakrabban valamilyen fizikai vagy pszichés stressz, menstruáció, nagyobb betegség lezajlása stb. Átlagosan negyedévente van kiújulás, de ez egyénenként igen változó lehet.
    Férfiakban gyakoribb, mint nőkben, és a kiújulás gyakorisága az életkor előre haladtával csökken. A hólyagok általában ugyanott jelentkeznek, de a kiújulások tünetei kevésbé súlyosak, mint az első fertőzés során és kb. egy hét alatt spontán gyógyulnak. A betegség szövődményei közül a legsúlyosabb a vírusos agyhártyagyulladás, amely azonban igen ritka. Gyakori lehet azonban a vizeletürítési képtelenség, amely főleg a fájdalom miatti akaratlagos vizelet visszatartás eredménye. Herpesz a nemi szerveken>>

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2015.09.19 15:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?

    A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való - kiterjedését is okozhatják, s az őszi-téli hónapok különösen kedveznek a fájdalmas betegség terjedésének.

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    A herpesz kezelése

    A herpesz enyhébb formában semmiféle teendőt nem igényel, a herpeszellenes kenőcsök is csak a panaszokon enyhítenek, nem magát a fertőzést gyógyítják. Előfordulnak azonban akár életet veszélyeztető herpesz vírus fertőzések is, ahol azonnali vírusellenes kezelés szükséges.

    Herpesz: ajakherpesz és nemi herpesz

    A herpeszvírus egyes típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A kettes típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
    Dr. Pék Tamás

    Dr. Pék Tamás

    infektológus szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások