Negyedik vakcina, józan mérlegeléssel

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A COVID-19 ellen beadott 3. (booster) oltások 4 hónap elteltével veszítenek erejükből, hathatósságukból, ezért dr. Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel és allergiával foglalkozó amerikai kutatóintézet (National Institute for Allergy and Infectious Diseases (NIAID)) igazgatója szükségesnek tartja a negyedik dózis felvételét - igaz, csak bizonyos esetekben.

Bár az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) adatai azt mutatják, hogy a COVID-19 elleni ráerősítő vakcina hatékonysága mintegy 4 hónap után valóban gyengül, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója szerint az USA-ban mégsem lesz általánosan, mindenkinek egyformán ajánlott a 4. dózis felvétele.

A CDC adataira alapozva készült tanulmány szerzői azt mutatták ki, hogy az mRNS-oltások nyújtotta védelem kevesebb mint fél éven belül csökken. Bár a vakcina hatékonysága a COVID miatti kórházi ápolás elkerülésére továbbra is magas (91%-os), mégis úgy találták, hogy a 3. dózis beadása utáni első 2 hónapban fokozatosan süllyedve a negyedik hónapra 78%-ra esett vissza. A pandémiának az omikron-dominálta szakaszában végezték el a vizsgálatokat azokon a pácienseken, akik COVID-tüneteik miatt kértek segítséget.

Az orvoshoz fordulók adatait nem válogatták szét az életkornak megfelelően, és azt sem figyelték, hogy adott dózis booster volt-e, vagy az illetőnek járó oltási sor éppen következő adagja, amit a CDC ajánlott egyes immunhiányos, illetve immunszupprimált emberek számára – írták a hétvégén közzétett tanulmány szerzői.

„Az mRNS-vakcinával oltottak közül egyeseknek egy következő boosterre (a negyedikre) is szükségük lehet, életkoruktól, illetve alapbetegségeiktől függően” – fogalmazott dr. Fauci, az ország vezető infektológiai szakértője. Azt is világossá tette, hogy nem lesz általános érvényű mindenki számára az ajánlás, ilyet nem fognak tekintet nélkül mindenkire vonatkoztatni. „A javasolt eljárás kialakításakor számításba fogjuk venni a páciensek azon csoportját, akiknél mérhetően csökkent már a hatékonyság. Nagyon fontos megvédeni őket attól, hogy kórházba kerüljenek”.

Az amerikai egészségügyi hatóság egy olyan időszakban módosította ajánlásait, amikor a COVID-19 miatti halálozások száma a múlt héten meghaladta a 900 ezret is az USA-ban. Két hónapnál rövidebb időszak alatt nőtt a veszteség 800 ezerről a jelenlegi szintre. Erre a tragikus mérföldkőre utalva Biden elnök ismételten arra kéri, sőt sürgeti azokat az amerikaiakat, akik még mindig nem vettek fel oltást, hogy vakcináltassák magukat. „A vakcinák és boosterek a lehető legmagasabb szintű védelmet kínálva rendkívül hatékonynak bizonyultak. 250 millió amerikai lépett, s élt azzal a minimális erőfeszítést igénylő eszközzel, hogy megóvja magát, családját, a közösséget azáltal, hogy legalább az első oltást felvette. Ennek eredményeként több mint 1 millió lakos életét sikerült megmenteni” – összegezte dr. Fauci. Február 11-ig az amerikaiaknak mintegy háromnegyede (75,8%-a) kapott legalább egy dózist a COVID-19 elleni vakcinából. A CDC adatbázisa (Data Tracker) szerint 64,3%-uk teljesen beoltott, és körükben 42,7% azok aránya, akik már megkapták a booster dózist is.

Az említett CDC adatsorra hivatkozó legújabb jelentésből kirajzolódik egy drámai adat: az Egyesült Államokban az oltatlanok 53-szor nagyobb valószínűséggel halnak meg a COVID-19 miatt, mint azok, akik már a 3. oltásukat is felvették. „Ha mindenki meghallja a tényadatokat, és ennek megfelelően teszi a dolgát, még több életet megmentve számtalan családot lehet megóvni az elképzelhető legnagyobb fájdalomtól, a végzetes veszteségektől” – figyelmeztetett ismételten az amerikai elnök a vakcinálás fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: COVID Booster Loses Potency After 4 Months, Fauci Says 'There May Be the Need' for Fourth Dose (People)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.