A szomszédainknál már felütötte fejét az influenza

WEBBeteg szerkesztőség
Szerző: WEBBeteg szerkesztőség összeállítása

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a fertőzöttek száma, fel kell készülni, hogy Magyarországon is hasonlóan magas számok lesznek. Még egy ok az influenza elleni oltás felvételére.

A járványküszöbnél járunk

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint november 1. és 7. között az országban 11 100-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A 44. héten az orvoshoz forduló betegek 18,8 százaléka 14 év alatti gyerek, 35,5 százaléka 15-34 éves felnőtt volt, míg 32,6 százalékuk a 35-59 évesek, 13,1 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjából került ki.

Az eCDC adatbázisa szerint immár több eset lett izolálva szomszédainknál, így kijelenthető, hogy az influenzavírus már megjelent Európában.

Influenza, 2021.11.18.

A szomszédos országokban is hasonló a helyzet:

Influenza a szomszédban

Miért kongatják a vészharangot?

Az évi 300-600 ezer ember életét követelő szezonális influenza gyakorlatilag eltűnt, de abban biztosak lehetünk, hogy nem végleg. Azonban megjósolhatatlan, hogy a kihagyott szezonok után mikor tér majd vissza újult erővel.

A kihagyott szezonok miatt szervezetünk természetes emlékeztetése is gyengült az influenza ellen, így kevésbé vagyunk védettek ellene mind egyénileg, mind populációs szinten. Többek között ezért is fontos az influenza elleni védőoltás felvétele idén mind a magunk, mind pedig mások érdekében.

Amennyiben mindenképp el akarjuk kerülni a megbetegedést, nincs más teendőnk, mint beadatni az influenza elleni védőoltást. A vakcina beadatása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkakörükből kifolyólag sok emberrel érintkezőknek, illetve a gyermekközösségek tagjainak.

Tovább

(Facebook, ANTSZ, Surveillance Atlas of Infectious Diseases)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Immuntámogatás Immuntámogatás

Hogyan találjuk meg a legmegfelelőbb étrend-kiegészítőt? (x)

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) különböző életkorokban sokszor eltérő módon alakul ki, de bizonyos formái gyermekkortól a felnőttkoron...

Van kiút a mindennapi függőségek...

Kevés olyan család létezik Magyarországon, amelyben egyetlenegy ember sem függő vagy szenvedélybeteg. Ha képesek együttműködni, változtatni...

A koraszülött gyerekekről

A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével...

Túlsúly: Nem csak a BMI számít

Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg...

Honnan érkezhet a koronavírus...

Milyen újabb kórokozók várakoznak a holnap kivágandó esőerdők mélyén vagy a trópusi állatpiacok zsúfolt zugaiban? És mit tehetünk annak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.