Influenza - A védőoltás hatékonysága

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

A speciális immunvédelem időt vesz igénybe

Pár nappal ezelőtt beoltották, és mégis influenzás? Sokan úgy vélik, az oltás okozta a megbetegedésüket. Pedig ez nem lehetséges: a vakcinázást ártalmatlanított vírusokkal vagy azok töredékeivel végzik. Aki nem sokkal az oltás után lesz beteg, az valószínűleg már korábban megfertőződött, még mielőtt az immunrendszere kialakította volna az oltás általi védelmet. Ez körülbelül két hetet vesz igénybe!

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

A gyenge immunrendszer gyengíti az oltás hatását is

Előfordul, hogy az immunrendszer nem reagál megfelelően a vakcinára. Ennek oka, hogy nem maga az oltóanyag az, ami véd. A védőoltás arra tanítja az immunrendszert, hogy az influenzavírusokat felismerje és felvegye a küzdelmet ellenük. Immunhiányos embereknél ezért az oltás kevésbé hatékony. Kórokozókkal szembeni csökkent védekező képesség jellemző időskorban és terhes nőknél.

Az influenzavírusok gyorsan változnak

A legfontosabb oka annak, hogy az influenza elleni oltást évente újra kell kapni, az infuenzavírusok változékonysága. A kanyaró vagy a szamárköhögés kórokozójával ellentétben sokkal rövidebb idő alatt változnak. Ezért aztán minden influenzaszezonra új hatóanyagot kell kidolgozni és előállítani.

Az influenza elleni vakcina előállítása sok hónapot vesz igénybe. Az Egészségügyi Világszervezet ezért nagyon korán dönt arról, hogyan kell a következő oltást összeállítani. Ehhez megfigyelik, mely kórokozók aktívak a déli féltekén, mikor nálunk nyár van, és fordítva. Nem ritkán azonban a kórokozók megtréfálnak bennünket, és az északi féltekén hirtelen egészen más típus/típusok jelenik/jelennek meg, így az oltás nem a várt módon véd. Ez történt 2017/18 telén is.

A rendszeres oltás jobban véd

Az, hogy az influenza elleni oltás nem mindig véd garantáltan, nem ok arra, hogy elhagyjuk. Épp ellenkezőleg: akik rendszeresen beoltatják magukat, sokkal védettebbek. Ennek az az oka, hogy bár egyes oltások hatása gyenge, az immunrendszert mégis nagyon különböző vírusok elleni védekezésre tanítja meg. És ha az aktuális vírusok hasonlóak azok valamelyikéhez, amelyek ellen egyik korábbi influenza elleni védőoltását kapta, már fennáll egyfajta védőhatás.

Olvasson tovább! Influenza elleni védőoltás: kinek érdemes beadatni?

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Grippe: Warum die Impfung nicht immer schützt?, Christiane Fux (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Kihalhatott az egyik influenza...

A koronavírus világjárvány feltartóztatására bevezetett korlátozások elfojtották a 2020-21-es influenzaszezont, olyan kevés eset volt, hogy tudósok...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek...

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.