COVID-19 - Újabb bizonyíték, hogy a beoltottaknál csak enyhe fertőzés alakulhat ki

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Azon vakcinált - és a beoltásuk után megfertőződött - COVID-19-páciensek 57 százalékának, akik 2021 első félévében, elvi védettségük ellenére, kórházba kerültek, koronavírus-fertőzése csak enyhe tünetekkel járt, vagy náluk éppenséggel semmilyen szimptómák nem mutatkoztak. Ezt az eredményt közölte egy nemrégiben publikált tanulmány.

Ezen országszerte gyűjtött tényekre épülő jelentésnek (The Atlantic) ismeretében a közegészségügy vezetői esetleg újragondolhatják, milyen érvényes következtetés vonható le a kórházba kerülés adataiból, illetve hogy lehet-e ezeket a pandémia mérőszámainak tekinteni – fogalmazták meg közegészségügyi szakemberek a témával kapcsolatban.

A kutatók csaknem 50 ezer olyan páciens adatait elemezték, akik COVID-19 tesztjét 100, az USA különböző területein működő, veteránokat kezelő (Veterans Affairs) kórházban minősítették pozitívnak. A 2020 márciusa és 2021 júniusa között elektronikusan rögzített adatok értékelésekor a szakemberek úgy találták, hogy körükben jelentősen nagy számban vannak képviselve az olyan páciensek, akiknél igen enyhe szimptómákkal, vagy teljesen tünetmentesen zajlott a fertőzés. Azokat a betegeket, akiknél oxigénpótlásra volt szükség, vagy a vér oxigénszintjük 94 alatti volt, a mérőskálán a mérsékelttől a súlyosig terjedő fokozatúnak minősítették.

2021 január közepéig, amikor a vakcinázás folyamata ténylegesen felgyorsult, és a delta-variáns még nem vált uralkodóvá, a betegek 36%-át lehetett enyhe vagy aszimptomatikusnak nevezni. De a következő 6 hónap folyamán ez a szám 48%-ra ugrott fel. Eközben a beoltottaknak egy még jelentősebb része (57%-a), akik különben a kórházba felvettek között csak egy egészen kis hányadot tesznek ki, kevésbé súlyos esetet jelentett.

A kutatók ezen adatokra ésszerű magyarázatokat próbáltak találni, s a következő álláspontra jutottak: a kórházba utaltak esetében sokaknál lehetett a felvétel indoka valami másféle betegség, miközben a felvétel idején – történetesen véletlenszerűnek tekinthetően – pozitív teszteredményt produkáltak. Másokat esetleg prevenciós megfontolásból, társbetegségeik miatt, azok rosszabbodásának megelőzése érdekében vettek fel a kórházba. De akadhattak néhányan olyanok is, akiknek gyors, viszonylag egyszerűbb kezelésre volt szükségük még a hazabocsátás előtt.

A tanulmány leszögezi, hogy mint minden vizsgálat esetén, itt is lehetnek ellentmondások, ezért ezt a következtetést is érdemes fenntartással fogadni. A veteránok kezelésére szakosodott (VA) kórházak semmiképpen nem tekinthetőek országosan reprezentatívnak, hiszen ezekben kevés női beteget kezelnek, és értelemszerűen semennyi gyermekkorút. Ráadásul a delta-vírusvariáns csak a tanulmány későbbi hónapjaiban volt igazán erőteljesen jelen, a tanulmány idejének nagy részében messze nem volt akkora jelentősége, mint amekkora napjainkban van. Így a számarányok meg is változhattak. Mégis, egy érvényes fontos következtetést le lehet vonni: a tanulmány megerősíti, hogy a vakcinák hatékonyak, igazolja eredményességüket. Miközben arra is utal, hogy feltétlenül érdemes árnyalni a képet a COVID-19-pozitív betegek kórházba kerülésének pontos okára (és szükséges voltára) vonatkozó adatokkal kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: 57 percent of vaccinated COVID-19 patients hospitalized in first half of 2021 had mild or asymptomatic infections, study finds (Yahoo News)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Kardio-CT Kardio-CT

Már a tünetek megjelenése előtt kiszűri a szűkületet.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus - 859 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 926 446, közülük 5 703 088 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 12 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.