A beoltatlan idősek vannak leginkább kitéve a COVID-19 betegségnek

Szerző: koronavirus.gov.hu

Az elmúlt hónapokban végrehajtott oltási programnak köszönhetően Magyarországon az idősek döntő része már be van oltva. Az összes oltottból több mint 2,1 millióan 60 év felettiek. Ez azt jelenti, hogy a 2,5 millió 60 év feletti honfitársunk 84 százaléka már felvette az oltást, sokan már a harmadik oltás lehetőségével is éltek.

Nagyjából 400 ezer olyan idős ember van, aki még nem élt az oltás lehetőségével, ők vannak leginkább kitéve a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának. Tekintettel arra, hogy már hazánkban is terjed a delta-vírusvariáns, kérjük a még beoltatlan időseket és családtagjaikat, hogy fontolják meg újra az oltást és jelentkezzenek a háziorvosnál vagy regisztráljanak az interneten.

Az oltásra a legegyszerűbb az interneten jelentkezni: www.vakcinainfo.gov.hu

Majd pár nappal a regisztráció érvényesítését követően automatikusan lehet időpontot foglalni a legkényelmesebben elérhető kórházi oltópontra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Emellett az idősek nyugodtan kérhetik a háziorvostól is az oltás beadását. Ez esetben a háziorvossal kell egyeztetni az oltás időpontját, helyszínét, a háziorvos dönt az olthatóságról és a vakcináról is. A mozgásképtelen, nehezen mozgó idősekhez a háziorvosok házhoz mennek. Ez esetben a háziorvos helyben, papír alapon végzi el a regisztrációt, nincs szükség előzetes internetes regisztrációra.

Az idősotthonban élő gondozottak átoltottsága magas, hiszen ott már az év elején megtörténtek az oltások. Az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok voltak a másodikak az oltási sorrendben. Az az idős ember, aki idősotthonban él és még nincs beoltva, bármikor jelezheti oltási szándékát az idősotthon vezetésének, és ugyanez a teendő, ha már be van oltva, de most már a harmadik oltását szeretné megkapni.

A vírus továbbra is itt van, a delta-vírusmutáns gyorsan terjed és sajnos nem zárható ki a negyedik hullám sem. A beoltatlan idősek vannak a legnagyobb veszélyben. Az ő meggyőzésükre kérjük a családtagokat és a háziorvosokat is.

A háziorvosok munkáját több napja több praxisban már közel száz orvostanhallgató is segíti. Őket a kormányhivatalok rendelik ki a háziorvosok mellé előzetes igényfelmérés alapján. A hallgatók olyan háziorvosi praxisokban végeznek oltási, illetve tájékoztatási tevékenységet, amelyek területén a legmagasabb a már regisztrált, de be nem oltott 60 év feletti lakosok száma. Az orvostanhallgatók szakmai felügyelete a járvány elleni védekezést elősegítő egyes intézkedésekről szóló 439/2021. (VII. 23.) Korm. rendelet szabályozásának megfelelően történik.

Emellett a Semmelweis Egyetem felhívást intézett a szakorvosképzést most kezdő rezidensei felé is, akik a szabályozás szerint önkéntes orvosként vehetnek részt a feladatban.

(koronavirus.gov.hu)

Koronavírus - aktuális kérdések
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

A flurona nem új vírusmutáció

A flurona nem új koronavírus-mutáció - mondta az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Mire képes az erős immunrendszer a...

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus...

Poszt-COVID stressz zavar és...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.