AstraZeneca-Oxford védőoltás téma

AstraZeneca - újabb mellékhatásra figyelmeztetnek

MTI

Az Európai gyógyszerügynökség bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

Magasabb ellenanyag-szint érhető el az AstraZeneca és a Pfizer-oltás kombinálásával

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Az AstraZeneca és a Pfizer vakcinák beadásának "mixelése" magasabb ellenanyagszintet eredményez – mutatják egy dél-koreai tanulmány eredményei.

Indiai tudósok nem értenek egyet a vakcinák dózisszünetének növelésével

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az indiai kormányzat duplájára nyújtotta az AstraZeneca COVID-19 elleni vakcinája első és második dózisának beadása között tartott szünet időtartamát.

Az EMA továbbra is engedélyezi az AstraZenecát

MTI

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat, az oltóanyag beadása továbbra is engedélyezett minden korosztály számára - olvasható az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sajtóközleményében.

Az AstraZeneca oltóanyag egyik mellékhatása lehet a kapilláris szivárgási szindróma

MTI

Az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette, hogy a brit-svéd AstraZeneca gyógyszervállalat koronavírus-elleni oltóanyag mellékhatásként kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

WEBBeteg.hu - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia szakgyógyszerész

Koronavírus védőoltás

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.

Az AstraZeneca- és a Pfizer-vakcina nagyon hatékony az indiai variáns okozta betegséggel szemben

MTI

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England (PHE)) friss vizsgálati eredményei szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában.

A vérrögképződésre hajlamosaknak nem javasolt az AstraZeneca-vakcina második dózisa

MTI

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken kiadott, egészségügyi szakembereknek szánt közleményében nem javasolta az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga második adagjának beadását azoknak, akinek az első adag beadását követően lecsökkent a vérlemezkeszáma, azaz akiknek esetében fennállhat a vérrögképződés esélye.

Ez történik, ha egy embert két eltérő vakcinával oltanak

WEBBeteg.hu/MTI, BBC News, BusinessInsider

Nagyobb valószínűséggel számolnak be mellékhatásról - döntően enyhe és mérsékelt panaszokról - azok a felnőttek, akiknél felváltva alkalmazták az új típusú koronavírus elleni AstraZeneca- és Pfizer/BioNTech-vakcinát - derült ki az Oxfordi Egyetem vezette kutatás előzetes eredményeiből.

Milyen ütemben alakul ki a COVID-19 elleni vakcinák hatása?

WEBBeteg.hu - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

A Magyarországon jelenleg elérhető valamennyi COVID-19 elleni vakcina hatásossága meghaladja az előírt 50 százalékot, így hatásosnak mondható. De mekkora védettséget nyújtanak, és mikor alakul ez ki, mire számíthatunk az első, és mire a második dózis beadása után?