A koronavírus-fertőzésen átesettek negyedénél léptek fel később új egészségi problémák

Szerző: MTI/WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A koronavírus-fertőzésen átesettek csaknem negyedénél jelentkeztek új egészségi problémák egy nagyszabású amerikai vizsgálat szerint, amelyben mintegy kétmillió olyan ember egészségbiztosítási adatait elemezték, akik az elmúlt évben elkapták a betegséget.

Az eddigi legnagyobb ilyen kutatás eredményei szerint a fertőzést követően egy vagy több hónappal az emberek csaknem negyede fordult orvoshoz valamilyen új egészségi probléma miatt - írta a The New York Times című lap.

A tünetek és a tüneteket felmutatók személye is széles skálát ölelt fel. Az egészségi problémák minden korban felmerültek, gyerekeknél is. A vizsgálatba bevont közel 2 milliónyi (1.959.982) koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált beteg közül minden negyedik – akár enyhe tünetes, akár tüneteket nem mutató volt – egészen új panaszokat élt meg. A leggyakoribb tünetek a fájdalom, a légzési nehézségek, a magas koleszterinszint, a rossz közérzet és fáradtság, valamint a magas vérnyomás voltak. Egyeseknél azonban jelentkeztek a bélrendszert érintő problémák, migrén, bőrproblémák, szívrendellenességek, alvási nehézségek, valamint a mentális egészséget érintő tünetek, például szorongás vagy depresszió is.

A koronavírus-fertőzés utáni hosszú távú tünetek szinte minden szervrendszert érinthetnek

A fertőzöttség utáni egészségi problémák azokat sem kímélték, akik nem voltak súlyos betegek. Míg a kórházba került páciensek mintegy fele tapasztalt később problémákat, ugyanígy az enyhe tüneteket mutatók 27 százalékánál, a tünetmenteseknek pedig 19 százalékánál jelentkeztek új egészségi problémák.

Mind az érintett egyén, mind a kezelőorvos számára nagy jelentőségű a kutatásnak az a megállapítása, hogy olyanoknál is mutatkozhatnak post-COVID-tünetek, akiknél semmiféle COVID-19-szimptómák nem jelentek meg korábban. Miután a tünetmentes betegeknek is lehetnek poszt-COVID tüneteik, elképzelhető, hogy bizonyos egészségi problémák valójában a koronavírus-fertőzés utóhatásai - véli Robin Gelburd, a kutatást végző FAIR Health nonprofit egészségügyi szervezet igazgatója. Ezt fontos figyelembe venni, mert így legalább bizonyos újabban jelentkező panasz, betegség esetén gondolhatnak arra az eshetőségre, hogy valójában a koronavírus-fertőzés utóhatásáról van szó. „Különös lehet, de a vizsgálatban szereplők közül néhányan azt sem tudták, hogy megfertőződtek a vírussal, elkapták a koronavírus-fertőzést. Ezért minden olyan esetben, ha adott orvoshoz forduló személy korábbi életében, egészségügyi előtörténetében még sosem jelzett panaszok bukkannak fel, olyanok, amelyek nem illenek bele az egyén egyéb ismert betegségére vonatkozó ’képbe’, szakorvosának feltétlenül további vizsgálatokat kell végeznie, különben nem tud világos diagnózist felállítani” – hangsúlyozza dr. Robin Gelburd. A FAIR Health gyűjti a magán-egészségügyi szolgáltatást igénybe vevőkre vonatkozó információkat, övék a legnagyobbnak mondott adatbázis, aminek alapján ez a vizsgálat zajlott.

A kutatás a 2020 folyamán (február és december között) diagnosztizáltak adatait elemezve, a vizsgált személyek egészségi állapotát 2021 februárjáig követte nyomon. A jelentés szerint több mint 454 ezer ember fordult orvoshoz a fertőzést követően legalább 30 nappal. "A kutatás rávilágít arra, hogy a koronavírus-fertőzés utáni hosszú távú tünetek szinte minden szervrendszert érinthetnek" - mondta Ziyad Al-Aly, a St. Louise-i veteránegészségügyi rendszer kutatási és fejlesztési osztályának vezetője. "Néhány ilyen tünet krónikus állapotot jelent, amely egy életen át tart és örökké nyomot hagy az egyének és családok életében" - tette hozzá.

A post-COVID probléma miatt orvoshoz fordulók százezrei közül sokan olyan jelenségeket észleltek magukon, amilyeneket a megfertőződésük előtt sosem tapasztaltak. Ez a hosszú távú mellékhatásokat mutató személyekkel és tüneteikkel foglalkozó – napjainkig a maga nemében legnagyobbnak számító – tanulmány megemlíti egy amerikai nő esetét – ami elég kivételesnek hangzik, ám többekre is jellemző lehet. A 64 éves Karla 2020 márciusában kapta pozitív COVID-tesztjét, és azóta is furcsa, zavarba ejtő tünetei vannak. Eleinte „csak” fáradt volt, lázas, nem érzett ízeket, szagokat. Azután jött egy folyamatosan vele maradó füstszag, mintha valahol valami nagyon égne. Majd a szellemi tompaság (az „agyköd”), az álmatlanság után mindmáig tart hallási zavara: hol egyik, hol másik füle folyamatosan csöng. "A tanulmány különlegességét a vizsgálatba vontak hatalmas száma mellett elsősorban az adja, hogy képes feltárni a különféle korcsoportokba tartozó és az eltérő súlyosságú betegek tüneteinek jellemzőit. Példátlan erőfeszítés volt ennyi adatot elemezni” – értékelte a jelentést dr. Helen Chu, infektológus professzor (University of Washington School of Medicine).

Al-Aly áprilisban mutatott be egy nagy tanulmányt a COVID-19 elhúzódó tüneteiről. A legutolsó jelentés szerint a leggyakoribb probléma a fájdalom volt, elsősorban ideggyulladáshoz vagy idegekhez és izmokhoz köthető fájdalomérzet. Ezek a poszt-COVID-tüneteket mutatók több mint egyötödénél jelentkeztek. Légzési nehézségeket a páciensek 3,5 százaléka tapasztalt.

A páciensek mintegy 3 százaléka olyan tünetekkel fordult orvoshoz, amelyek a rossz közérzet és fáradtság diagnosztikai kód alá tartoztak. Ez a kiterjedt kategória magába foglal olyan problémákat, mint az úgynevezett agyköd (brain fog) vagy a kimerültség, amelyek fizikai vagy mentális megerőltetés után rosszabbodhatnak - írja a The Times.

Az adatbázis csak olyan emberek adatait tartalmazza, akik magánegészségügyi biztosítással rendelkeznek. A kutatás nem hasonlítja össze a COVID-19-en átesett emberek adatait olyanokéval, akik nem fertőződtek meg, így nem vizsgálja, hogy ezek a tünetek gyakoribbak voltak-e a populáció átlagához képest. A kutatásban nem vették figyelembe súlyos vagy krónikus előzetes betegséggel élő - rákban, vese- vagy májbetegségben szenvedő vagy HIV-fertőzött - személyek adatait.

Tovább Poszt-COVID szindróma - Mik lehetnek a tünetek, és mi a teendő?

(MTI/WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró; Many Post-Covid Patients Are Experiencing New Medical Problems, Study Finds (The New York Times))

Cikkajánló - COVID-19
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.