Ez történik, ha egy embert két eltérő vakcinával oltanak

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Nagyobb valószínűséggel számolnak be mellékhatásról - döntően enyhe és mérsékelt panaszokról - azok a felnőttek, akiknél felváltva alkalmazták az új típusú koronavírus elleni AstraZeneca- és Pfizer/BioNTech-vakcinát - derült ki az Oxfordi Egyetem vezette kutatás előzetes eredményeiből.

A mellékhatások között hidegrázást, izomfájdalmat, fejfájást tapasztaltak gyakrabban a két különböző vakcinával beoltottak. A mellékhatások azonban nem tartottak hosszú ideig, más biztonsági kockázatot nem észleltek a kutatók. A tapasztalatok hasonlóak voltak, a kétféle vakcina beadásának sorrendjétől függetlenül.

"Ez egy nagyon érdekes eredmény, nem igazán erre számítottunk" - idézte Matthew Snape professzort, az Oxfordi Egyetem vackinafejlesztő részlege (Oxford Vaccine Group) tagját a BBC hírportálja.

Az egyetem februárban indította Com-Cov nevű kutatását

A vizsgálat célja annak megvizsgálása volt, hosszabb immunizáló hatást biztosíthat-e az, ha az oltás második dózisát másfajta vakcinából kapja meg a beoltott. Azt is tudni akarták a kutatók, hogy az oltások keverése jobb védelmet nyújt-e az új mutációk ellen, valamint lehetséges-e felcserélni az oltásokat, ha valamelyikből akadozik az ellátás.

A kutatásba 850 önkéntest vontak be, valamennyien 50 év felettiek voltak. A teljes eredményt várhatóan júniusban hozzák nyilvánosságra, az előzetes eredményeket a The Lancet című orvostudományi folyóiratban tették közzé.

Korábban Brit kutatók vizsgálják, lehet-e kombinálni a különböző oltások két adagját

A szerzők megjegyzése szerint, bár a mellékhatások kellemetlenek voltak, de nem bizonyultak súlyosnak. A tünetek nem álltak fenn 48 óránál tovább, és egyetlen beoltottat sem kellett kórházba szállítani.

Azok közül, akik az AstraZeneca vakcinájából négy hét különbséggel egy-egy adagot kaptak, minden tizedik jelentett lázat a második adag oltás után. Ha azonban egy-egy AstraZeneca- és Pfizer-oltást kaptak, ez az arány 34 százalékra emelkedett. Ugyanez a valós különbség volt kimutatható más tünetek, mint a hidegrázás, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom és rossz közérzet esetében - közölte Snape professzor.

A második dózis felvétele után ilyen arányban jelentettek mellékhatásokat azonos, illetve vegyesen alkalmazott védőoltás után:

  • Láz, hőemelkedés (enyhe, mérsékelt) – Pfizer/Pfizer (21%), AstraZeneca/AstraZeneca (10%) – illetve Pfizer/AstraZeneca (41% - 21%-os növekedéssel), AstraZeneca/Pfizer (34%, itt a növekedés már 24%).
  • Fáradtság (enyhe, közepes) – Pfizer/Pfizer (55%), AstraZeneca/AstraZeneca (50%) illetve Pfizer/AstraZeneca (68%, 13%-os növekedés), AstraZeneca/Pfizer (77%, itt a növekedés 27%).
  • Hidegrázás (enyhe, mérsékelt) – Pfizer/Pfizer (24%), AstraZeneca/AstraZeneca (12%) – illetve Pfizer/AstraZeneca (46%, a növekedés: 23%), AstraZeneca/Pfizer (38% - itt a növekedés 26%).

A végleges eredményekre még várni kell, de Snape professzor azt feltételezi, hogy a fiatalabb korcsoportok tagjainál azt mutatja majd a végeredmény, hogy gyakoribbak a súlyos tünetek – hiszen ők amúgy is intenzívebben reagálnak az oltásokra.

Folytatódnak a vakcinakombinációkkal kapcsolatos vizsgálatok

Áprilisban a kutatást kiterjesztették további 1050 önkéntesre, akiknél a Moderna és a Novavax oltás kombinálását vizsgálják az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájával.

További vizsgálatokat terveznek annak eldöntésére is, hogy milyen változásokra lehet/kell számítani, amennyiben a két dózis beadása közötti időszakot 12 hétre növelik.

Ontario és Quebec kanadai tartományok korábban bejelentették, hogy a közeljövőben a tervek szerint két különböző oltást adnak be egy-egy embernek az AstraZeneca-vakcina ellátásának bizonytalansága és az oltás okozta vérrögképződéses esetek kiváltotta aggodalmak miatt.

Egyes országokban (ilyen pl. Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság) csak bizonyos határig javasolják a védőoltások vegyes alkalmazását. A leginkább azt tartják követendő eljárásnak, ha azok a fiatalok, akik első dózisa AstraZeneca volt, második adagként másféle vakcinát kapjanak, tekintettel a ritka, de fenyegető vérképződési zavar előfordulási esélyére.

Viszont az alapkérdésre, miszerint a vakcinák kombinált alkalmazása jobb védelmet jelent-e a koronavírus fertőzéssel szemben, egyelőre nem tudunk válaszolni, hangsúlyozza dr. Matthew Snape.

Fontos a témában

(WEBBeteg.hu/MTI, BBC News, BusinessInsider)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.