Hol tartunk az oltásban?

Koronavírus Sajtóközpont
megjelent:

A koronavírus-járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat. Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. A beoltottak száma mára meghaladta a 3 millió 145 ezer főt. A magyar lakosság 32%-a már kapott oltást szemben a 17%-os uniós átlaggal, ezzel hazánk a második az uniós oltási ranglistán.

Eddig 4 millió 219 ezer fő regisztrált az oltásra, kétharmaduk (66%) már meg is kapta az oltást. Az eddig regisztrált 65 év felettiek száma 1 millió 573 ezer fő, 90%-uk már túl van az oltáson, aki még nem, azt is folyamatosan próbálják elérni a háziorvosok.

Ma már a regisztrált 60 év alattiak oltása zajlik. Eddig 2 millió 270 ezren regisztráltak a 18-59 év közötti korosztályból, és már közel a felük (49,6%) meg is kapta az oltást. Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon. Kérjük, hogy aki még nem jelentkezett, regisztráljon az oltásra a ;honlapon!

Oltási kronológia

  1. Az oltási rendben az egészségügyi és egészségügyben dolgozók voltak az elsők. Az ő soron kívüli oltásuk már januárban lezárult. A valamilyen oknál fogva még nem beoltott egészségügyben dolgozók továbbra is jelentkezhetnek oltásért a kórházi oltópontokon.
  2. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el januárban és februárban. Eddig összesen 90 ezren éltek az oltás lehetőségével, többségük már a második oltását is megkapta. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Az idősotthonokban már egyértelműen érezhető a védőoltás pozitív hatása.
  3. Harmadik körben - február első hetén - elkezdődött és jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 90%-a mostanra már megkapta az oltást. Akit még nem tudtak valamilyen oknál fogva beoltani, azokat is folyamatosan próbálják elérni a háziorvosok.
  4. Negyedik körben, február elején - az idősekkel párhuzamosan - megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Ez az AstraZeneca vakcina érkezése tette lehetővé, mert az akkori előírások szerint csak 18-59 év közöttieket lehetett vele oltani. Március második hetétől az AstraZenecát már a 60 év felettiek oltására is használják.
  5. Ötödik körben megtörtént a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is. Erre azért van szükség, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen.
  6. Hatodik körben megkezdődött a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása. Például az ország áramellátását biztosító paksi atomerőmű, a tömegközlekedési vállalatok (MÁV, BKK, GYSEV) érintett dolgozóinak oltása.
  7. Hetedik körben megtörtént az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók soron kívüli oltása is. Ezen a héten pénteken és szombaton még egy lehetőséget kapnak az oltásra azok is, akik valamilyen oknál fogva nem jelentek meg az eddigi oltásokon.
  8. Jelenleg már a 60 év alatti regisztráltakat oltják a legtöbb helyen. A 18-59 év közötti regisztráltak közel fele mostanra már meg is kapta az oltást. A háziorvosok szakmai vezetői szakmai ajánlást dolgoztak ki, hogy mely kockázati betegséggel rendelkezőknek javasolt elsőbbséget adni.

A szakmai ajánlások szerint a várandósok is kérhetik az oltást

Nekik szintén regisztrálni kell a ;honlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna).

Akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék!

Továbbá, hogy ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt.

(Koronavírus Sajtóközpont)

COVID-19 cikkajánló

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.