Két új vakcina lesz elérhető Magyarországon

MTI
megjelent:

Két új koronavírus elleni vakcinát engedélyezett az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília elmondta, a közeljövőben a kínai CanShino és a Covishield, az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vakcinája is elérhető lesz Magyarországon. Reményét fejezte ki, hogy a választék bővülésével a beérkező védőoltások mennyisége is nőni fog, mivel a védőoltás "az egyetlen kiút a járványból".

Versenyt futunk az idővel

Kifejtette, bár a magyar lakosság 16 százaléka, 1,59 millió ember megkapta már legalább az első védőoltást, a járvány harmadik hullámának még mindig rendkívül dinamikus szakaszát éljük, a megbetegedések legalább 90 százalékát a nagyon fertőző, súlyos megbetegedést okozó brit vírusvariáns okozza.

"Versenyt futunk az idővel, minél több védett személy van, annál inkább le tud csillapodni a járvány" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy fel kell gyorsítani a védőoltások beszerzését és beadását.

A két új vakcina

A CanShino és a Covishield vakcina is ún. vektorvakcina, azaz hasonló működési elvű, mint az AsztaZeneca-Oxford és a Szputnyik V. Előbbit Magyarország előtt eddig 3 országban engedélyezték, utóbbit már 20 államban (pl. Kanada, Brazília, Argentina, Ukrajna).

A Covishield gyártója az indiai Serum Institute a világ legnagyobb vakcinagyártója. A vakcinát két részletben kell beadni, 12 hét különbséggel, teljes vakcinációt követően 90 százalékos hatásosságú.

A CanShino egydózisú vakcina, korábbi adatok szerint 66 százalékos hatásosságú a COVID-19 megbetegedés megelőzésében, az eddigi hírek szerint azonban a súlyos, kórházi ápolást igénylő eseteket 91 százalékos hatással képes megelőzni. A vakcina III-as fázisú tesztjei 2020 augusztus óta zajlanak, Kínában idén februárban engedélyezték.

Még érvényben vannak a korlátozó intézkedések

Március 29-ig érvényben maradnak a korlátozó intézkedések, a rendőrség szigorúan ellenőrzi a járványügyi szabályok betartását - mondta Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

(MTI/WEBBeteg)

Ajánlott cikkek - COVID-19 elleni védőoltások

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.