Vakcinázás hatására kiürülő COVID-osztályok

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A már beoltott csaknem 2 millió izraeli személy vizsgálatakor az derült ki, hogy elenyésző töredéküknél (0,07 százalékuknál) fordult elő, hogy vakcinázás után pozitív vírustesztet produkáltak. A vakcináltan fertőződöttek közül 122 beteg került kórházba, 23 halt meg. Az izraeli egészségügyi hatóság képviselői ennek alapján arra számítanak, hogy ha majd az országban mindenki megkapja a vakcinát, csak néhány tucatnyi COVID-ágyra lesz szükség.

A február elejéig beoltott 1,82 millió emberből csak 1.248 (0.07%) tesztje lett pozitív február 25-ig. Ha az adatokat másféle arányba állítva elemzik: másfél ezer teljesen (azaz 2 dózissal) vakcinált embernél csak egyetlen esetben lett pozitív a vírusteszt. Úgy vélik, a leginkább egyértelműen ez jelzi, hogy a széles körű oltási program hatására hamarosan kiürülhetnek a COVID-osztályok – bár az ország ellátóhelyei e pillanatban még krízis üzemmódban működnek.

Jelenleg 1.247 COVID-19-beteget kezelnek kórházban, közülük 742 állapota súlyos – a statisztikák szerint csaknem mindannyian oltatlanok. Mindössze 122 teljesen beoltott ember került kórházba (azaz 122-en azok közül, akik már legalább 1 hete megkapták az oltás második dózisát is), 73 állapota romlott le drámaian. Bár a beoltottak körében sem csökkent nullára a halálos esetek száma, a lakosság oltott részében csak 23 COVID-19 miatti halálozás fordult elő – az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Az optimizmus egyben felhívás a további vakcinázásra

A kórházakban az orvosok derűlátóan reagáltak az új vizsgálati adatokra, melyek dr. Eyal Leshemet, a Sheba orvosi központ koronavírus részlegének vezetőjét arról győzték meg, hogy hamarosan meredeken fog zuhanni a betegszám. Ez is vakcinázásra hívó kürtszó – fogalmazott.

„Ez az adatsor azt jelzi, hogy abban a remélt elméleti helyzetben, amikor 100%-os a beoltottság, csak pár tucatnyi COVID-ágyra lenne szükség az egész országban, és csak néhány páciens lesz súlyos állapotban” – mondta, hozzátéve, reális szituációban a magas, még ha nem is teljes beoltottság, drasztikusan csökkentené a betegek számát. Dr. Leshem szerint a kutatás eredménye, a lélegeztetőgép-használat szükségességének radikális visszaesése a leginkább beoltottak korcsoportjában: a 70 felettieknél azt mutatja, hogy a súlyos COVID-19-betegség csaknem teljesen elkerülhető jelenséggé vált. „Az adatok alapján fogalmazhatunk úgy is, hogy azok, akik nem jelentkeznek oltásra, olyanok, mint akik biztonsági öv nélkül vezetik az autót” – utalt a veszélyeztetettség párhuzamára.

Az izraeli egészségügyi minisztérium szakértői pedig úgy vélik, hogy bár a közölt adataik szerint 1.248 beoltott tesztje lett pozitív, mégis, a tényleges szám alacsonyabb lehet. Mégpedig azért, mert közülük 648 pácienst az első 2 héten belül diagnosztizáltak, amikor azt feltételezték, hogy ők már immunisak, és az epidemiológusok azt valószínűsítik, hogy közülük néhányan még azelőtt fertőződtek meg, hogy immunitásuk kialakulhatott volna.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: From Israel with hope: Best data yet suggests vaccines will empty COVID wards (timesofisrael.com)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.