Tesztelik, milyen vakcina védheti majd a 18 év alattiakat

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A COVID-19 elleni védelemre egyelőre semmiféle vakcinát nem lehet bevetni gyerekeknél - mondta március 2-án egy televíziós nyilatkozatában Novák Hunor gyermekorvos -, erre a korcsoportra figyelemmel is zajlanak azonban tesztelési folyamatok.

Minden szónál ékesebb mottóval erre akarta felhívni a nézők figyelmét Novák doktor a pólóján viselt üzenettel: „A védőoltás életet ment, a hülyeség öl!"

A gyermekorvos felsorolta, hogy milyen tünetekre figyeljenek a szülők, amikor felmerül bennük annak gyanúja, hogy a kisgyerek COVID-os lehet. A láz mellett gyakori jelzés a bőrkiütés, a hányás, valamint a szemnek a kötőhártya-gyulladásra emlékeztető bepirosodása. A fertőzés nyomán kialakuló betegség legdurvább formája pedig a sokszervi gyulladás, ami viszont általában klinikai kezelést, ellátást igényel.

Azzal is tisztában kell lenniük a családtagoknak, hogy az az infekció, ami a kisgyereket „csak” leveri, az akár halálos szövődménnyel járhat a nagyszülőnél, ha elkapja a fertőzést, mert nem sikerült kellő módon távol tartani a gyerektől. Ezért a bevált szabályok követésével továbbra is feltétlenül óvni kell a nagyszülőket, mentesítve őket a gyermekfelügyelettől a járványos időszakban.

Gyerekek tesztelése - Lehet? Érdemes?

Gyakori kérdésként merül fel az, hogy vajon lehet-e, érdemes-e tesztelni a kisgyereket. Novák doktor válasza szerint ennek kizárólag akkor volna értelme, ha a tudás birtokában, az információ ismeretében az orvos számára volna mozgástér, ha a teszteredménynek lenne következménye. De egy teszteredmény birtokában se tud másképpen eljárni, hiszen szabott kezelési protokollt követ az orvos. Amennyiben ugyanis a klinikusban fölmerül a COVID gyanúja, minden esetben úgy kell megtervezni a kezelést, mintha COVID-os volna a gyerek. Jó, ha a szülő is ennek szellemében jár el mindabban, ami az ő teendője – például a közösségtől való távoltartás ügyében.

Fölöslegesnek tartja tehát egy kellemetlen tesztprocedúrának kitenni a gyereket. Ráadásul, ha negatív a teszteredmény, az egyáltalán nem jelenti szükségképpen azt, hogy a gyerek nem fertőzött.

„Nem azt mondom, amit a szülők hallani akarnak, hanem az igazat! Tények, tévhitek, konkrét gyakorlati tudnivalók a gyerekek betegségeivel kapcsolatban” – ezt írja dr. Novák Hunor a honlapján – és érthető, hogy az orvosi, a tudományos tények figyelembe vételével miért háborodik föl azon, hogy napjainkban mennyi tudatlan, önjelölt „virológus” megmondóember vezeti félre a lakosság egy bizonyos részét.

Ezért használja fel Novák doktor a televíziós szereplés adta lehetőséget is, hogy nézőit arra kérje: csak a hiteles szakemberek szavára figyeljenek. Mindig, de egy világjárvány idején különösen!

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

COVID-19 elleni gyógyszert...

Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert - jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Bamlanivimab - új gyógyszer a...

Folyamatosan zajlanak a pandémia továbbterjedésének megelőzésére, illetve megállítására, valamint a megbetegedett emberek kezelési eredményeinek...

Egyesek hosszas, mások csak rövid...

Bizonyítékok alapján jó okkal vélhetjük úgy, hogy a koronavírussal szembeni immunitás a fertőződés után akár 6-8 hónapig, sőt, talán évekig...

Hogyan lehet megkülönböztetni az...

A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19-világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.