Magas ellenanyagszintet hoz létre a Pfizer-BioNtech-vakcina

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Erős immunválasz alakult ki az angliai vakcináltak körében, miután megkapták a Pfizer COVID-19 elleni védőoltásának mindkét adagját. Az Imperial College London vizsgálati eredménye azt mutatja, hogy a 80 év feletti beoltottak 87,9 százalékának lett pozitív az ellenanyagtesztje. A 60 év alattiaknál ez az arány 95,5 százalékra emelkedett, a 30 alatti fiataloknál pedig 100 százalékosnak mutatkozott.

Megállapításukhoz azt is hozzátették a kutatók a február végi tájékoztatójukon, hogy a vakcina iránt igen nagyfokú bizalom él a lakosságban.

„Bár idővel az antitestszintben minden korcsoportban mutatkozik némi csökkenés, de a vakcina 2 dózisával elért eredményeket mégis igen jónak tartjuk” – fogalmaz Paul Elliott, a járványügyi orvoslás epidemiológiai intézetének vezetője (Imperial College London). Az antitestszint az ellenálló képességet mutató ’térkép’-nek csak egyik része, mivel a vakcinák erős T-sejtes védelmet is előidéznek.

A 30 év alatti beoltottak csaknem 95%-ának lett pozitív az ellenanyagtesztje 21 nappal az első dózis beadása után, ám ez az antitestszint az idősebbek csoportjaiban visszaesett. Ami a 80 felettiek védettségét illeti, az első oltás után náluk 34,7%-os ellenanyagválaszt tudott kimutatni a kutatás. Itt kell megemlíteni a brit vakcinázási és immunizálási szakbizottságnak (Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI)) azt a korábbi igen érdekes és fontos megállapítását, hogy a Pfizer-vakcinának már az első adagja magas védettséget ad, még akkor is, ha eközben az ellenanyag szintje alacsonyabb. Nagy-Britanniában ezért a 2 dózis beadása közötti időszakot 12 hétre tolták ki, bár maga a gyógyszercég arra figyelmeztetett, hogy a hatékonyságra vonatkozó klinikai adatok a 3 hetes szünettel alkalmazott két dózis esetére szólnak, arra szolgálnak bizonyítékkal.

Több mint 154 ezren vettek részt a londoni Imperial College szervezésében, január 26. és február 8. között zajló COVID-19-cel szembeni ellenanyag vizsgálatában. A próba azt monitorozta, hogy milyen antitestszint alakul ki természetes fertőzés esetén, illetve vakcinázás hatására. Az alanyokat a védőoltásokról is kikérdezték. Az eredmény igen magas bizalomról tanúskodott. A kérdezettek 92%-a elfogadta, vagy tervezte, hogy kérni fogja, ha felajánlják neki a vakcinát. Kivételt jelentett, hogy a színes bőrűek közösségéből csak 72,5% nyilatkozott arról pozitívan, hogy vállalja a védőoltás beadását. Persze ez az arány is elég magas lehet ahhoz, hogy a lakosság közelebb kerülhet a vágyott nyájimmunitás eléréséhez.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: English survey finds high antibody levels from Pfizer vaccine roll-out (finance.Yahoo)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.