Magas ellenanyagszintet hoz létre a Pfizer-BioNtech-vakcina

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Erős immunválasz alakult ki az angliai vakcináltak körében, miután megkapták a Pfizer COVID-19 elleni védőoltásának mindkét adagját. Az Imperial College London vizsgálati eredménye azt mutatja, hogy a 80 év feletti beoltottak 87,9 százalékának lett pozitív az ellenanyagtesztje. A 60 év alattiaknál ez az arány 95,5 százalékra emelkedett, a 30 alatti fiataloknál pedig 100 százalékosnak mutatkozott.

Megállapításukhoz azt is hozzátették a kutatók a február végi tájékoztatójukon, hogy a vakcina iránt igen nagyfokú bizalom él a lakosságban.

„Bár idővel az antitestszintben minden korcsoportban mutatkozik némi csökkenés, de a vakcina 2 dózisával elért eredményeket mégis igen jónak tartjuk” – fogalmaz Paul Elliott, a járványügyi orvoslás epidemiológiai intézetének vezetője (Imperial College London). Az antitestszint az ellenálló képességet mutató ’térkép’-nek csak egyik része, mivel a vakcinák erős T-sejtes védelmet is előidéznek.

A 30 év alatti beoltottak csaknem 95%-ának lett pozitív az ellenanyagtesztje 21 nappal az első dózis beadása után, ám ez az antitestszint az idősebbek csoportjaiban visszaesett. Ami a 80 felettiek védettségét illeti, az első oltás után náluk 34,7%-os ellenanyagválaszt tudott kimutatni a kutatás. Itt kell megemlíteni a brit vakcinázási és immunizálási szakbizottságnak (Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI)) azt a korábbi igen érdekes és fontos megállapítását, hogy a Pfizer-vakcinának már az első adagja magas védettséget ad, még akkor is, ha eközben az ellenanyag szintje alacsonyabb. Nagy-Britanniában ezért a 2 dózis beadása közötti időszakot 12 hétre tolták ki, bár maga a gyógyszercég arra figyelmeztetett, hogy a hatékonyságra vonatkozó klinikai adatok a 3 hetes szünettel alkalmazott két dózis esetére szólnak, arra szolgálnak bizonyítékkal.

Több mint 154 ezren vettek részt a londoni Imperial College szervezésében, január 26. és február 8. között zajló COVID-19-cel szembeni ellenanyag vizsgálatában. A próba azt monitorozta, hogy milyen antitestszint alakul ki természetes fertőzés esetén, illetve vakcinázás hatására. Az alanyokat a védőoltásokról is kikérdezték. Az eredmény igen magas bizalomról tanúskodott. A kérdezettek 92%-a elfogadta, vagy tervezte, hogy kérni fogja, ha felajánlják neki a vakcinát. Kivételt jelentett, hogy a színes bőrűek közösségéből csak 72,5% nyilatkozott arról pozitívan, hogy vállalja a védőoltás beadását. Persze ez az arány is elég magas lehet ahhoz, hogy a lakosság közelebb kerülhet a vágyott nyájimmunitás eléréséhez.

Tovább

WEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: English survey finds high antibody levels from Pfizer vaccine roll-out (finance.yahoo.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

COVID-19 elleni gyógyszert...

Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert - jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Bamlanivimab - új gyógyszer a...

Folyamatosan zajlanak a pandémia továbbterjedésének megelőzésére, illetve megállítására, valamint a megbetegedett emberek kezelési eredményeinek...

Egyesek hosszas, mások csak rövid...

Bizonyítékok alapján jó okkal vélhetjük úgy, hogy a koronavírussal szembeni immunitás a fertőződés után akár 6-8 hónapig, sőt, talán évekig...

Hogyan lehet megkülönböztetni az...

A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19-világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.