A vírus terjedése és a kórházi kezelésre szorulók aránya is csökkent a COVID-19 elleni védőoltás hatására

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az Egyesült Királyságban február 22-én, hétfőn közzétett, két egymástól független vizsgálatból származó adatok azt mutatták, hogy a COVID-19 elleni védőoltások hatékonyan csökkentik a betegség terjedését és a kórházi kezelések szükségességét már az első dózis beadásától kezdve.

A brit közegészségügyi hatóság (Public Health England) elemzése az AFP beszámolója szerint kimutatta, hogy a Pfizer-BioNTech által előállított vakcina az első dózis beadását követően több mint 70 százalékkal csökkenti a megfertőződés kockázatát. Ez a kockázat tovább csökken, összességében 85%-kal, a második adag beadását követően.

A közegészségügyi hatóság valós adatokon alapuló vizsgálata azt is kimutatta, hogy a már beoltott emberek, akik később elkapták a fertőzést, kisebb valószínűséggel halnak meg vagy kerülnek kórházba a betegség miatt. (Nagy-Britanniában korábban kezdődött és gyorsabb ütemben halad a vakcináció, mint az Európai Unió államaiban, ezért különösen fontosak az Egyesült Királyságból származó elemzések – WEBBeteg.hu)

„Ez a kulcsfontosságú jelentés azt mutatja, hogy a vakcinák működnek - rendkívül biztató látni annak bizonyítékát, hogy a Pfizer által fejlesztett védőoltás nagyfokú védelmet nyújt a koronavírus ellen” – mondta Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter.

Nagy-Britannia 120 757 halálesettel egyike azoknak az országoknak, amelyeket a COVID-19 pandémia a legsúlyosabban érintett. Ez volt az első olyan ország, ahol még decemberben megkezdődtek a tömeges oltások, és e hét elejéig több mint 17 millió ember – az Egyesült Királyság felnőtt lakosságának egyharmada – kapta meg legalább a vakcina első dózisát.

„Országos evidencia”

Ezzel egyidejűleg egy Skóciában készített vizsgálat kimutatta, hogy a Pfizer-BioNTech és az Oxford-AstraZeneca által fejlesztett vakcinák már az első dózis beadását követően a COVID-19 miatti kórházi kezelések csökkenését eredményezték.

Az Edinburgh-i Egyetem vezetésével végzett vizsgálat megállapította, hogy az első dózis beadását követő negyedik hétre a Pfizer-vakcina akár 85 százalékkal csökkentette a COVID-19 miatti kórházi kezelés szükségességének kockázatát, az Oxford-AstraZeneca által fejlesztett vakcina pedig 94 százalékkal csökkentette ezt a rizikót.

„Most már nemzeti szintű, egész országra kiterjedő bizonyítékokkal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy az oltás védelmet nyújt a COVID-19 kórházi kezelésre szorulóan súlyos formája ellen” – közölte nyilatkozatában a kutatás vezetője, Aziz Sheikh professzor.

Skóciában a Pfizer által fejlesztett védőoltást 650 000 ember kapta meg, míg 490 000 személy számára az Oxford-AstraZeneca-oltóanyag került beadásra. Ez az első olyan kutatás, ami részletezi az oltások hatását a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedés megelőzését illetően egy egész országra vonatkozóan.

A kutatócsoport úgy véli, hogy a megállapítások más országokra is alkalmazhatók, ahol Pfizer- és Oxford-AstraZeneca-vakcinákat használnak.

Az eredmények, amikről beszámoltak, „rendkívül ígéretesek” – mondta Arne Akbar, a Brit Immunológiai Társaság elnöke. „Habár úgy tűnik, hogy van némi különbség a korcsoportok között a mért hatásossági szinteket illetően, a kórházi kezelés szükségességének csökkenése az idősebb korosztályokban még mindig lenyűgözően magas” – mondta.

„Most azt kell megtudnunk, hogy a vakcina egy dózisa mennyire tartós védelmet biztosít.”

Tovább A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

WEBBeteg logóWEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító; Forrás: UK study shows first Covid-19 dose lowering transmission, hospitalisation rates (AFP Hírügynökség)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.