Megkezdődött az oltás az orosz vakcinával is

MTI
megjelent:

Csütörtökön megkezdődött az oltás a Szputnyik-vakcinával. Elsőként Budapesten kezdték el vele az oltást. Ezen a héten 2800 idős embert oltanak be vele négy budapesti kórházi oltóponton.

A fővárosi praxisok választhatták ki az oltáshoz azokat a regisztrált időseket, akik megfelelnek az oltási feltételeknek. Az orosz vakcinával most a Dél-Pesti Centrum Kórházban, a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban és a Szent Imre Kórházban kezdődnek az oltások.

A Szputnyik immár a negyedik Magyarországon alkalmazott vakcina a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett. Miután az uniós vakcina-beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, Magyarország 1 millió ember oltásához elég oltóanyag beszerzésére szerződött le Oroszországgal, amely három hónap alatt. A magyar gyógyszerészeti hatóság 2020. január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát. A most oltásra kiosztott vakcinák decemberben érkeztek hazánkba, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) február 7-én engedélyezte felhasználásukat. A február 2-án érkezett 40 ezer adag orosz vakcina vizsgálata még zajlik, azzal később kezdődhet meg az oltás.

Ez a vakcina is 18 év felett adható, ebből is két oltás szükséges 21 napos különbséggel. Oroszországban, Szerbiában is minden 18 év feletti korosztályban használják, a vajdasági magyarok is nagy számban oltakoznak ezzel a vakcinával.

„Az orosz alkalmazási előiratban volt egy olyan rész, amely arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal kell adni ezt a vakcinát, ezért a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy döntött, hogy minden biztonságot előtérbe helyezve, egyelőre ezekben a bizonyos kockázati krónikus betegségcsoportokban nem alkalmazzuk a vakcinát. Ugyanakkor életkor szerinti határ nincsen, tehát az idős személyek, akik nem szenvednek ezekben a krónikus betegségekben, ugyanúgy megkaphatják a Szputnyik-V-vakcinát, mint a többi vakcinát” – mondta Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: ezek az alkalmazási előírások idővel változhatnak, hiszen az egyes vakcinákról újabb és újabb információk, tudományos eredmények látnak napvilágot. Bizonyos csoportokban azért nem tudnak még állást foglalni, mert ezekben a csoportokban célzottan nem történt meg kellő számban a vakcinának a vizsgálata. Természetesen, ahogy ezek a tudományos, kutatási információk napvilágra kerülnek, maga a gyártó fogja változtatni az alkalmazási előírást, és annak megfelelően változhat, hogy kik kaphatják meg biztonsággal a vakcinát. „Úgyhogy, ahogy mi Magyarországon eljárunk, az a maximális biztonságra való törekvés.” – hangsúlyozta Dr. Müller Cecília.

(MTI)

Ajánlott cikkek - A COVID-19

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Koronavírus Sajtóközpont
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.