Müller Cecília: az orosz vakcina hatékony, hatásos, biztonságos

portfolio.hu
megjelent:

A javuló járványügyi adatok ellenére fennmaradnak még a korlátozó intézkedések - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai online tájékoztatóján - adta hírül a portfolio.hu.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, egy nap alatt 1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Csökken a kórházban ápoltak száma és a lélegeztetettek száma is, de a járvány zajlik, indokolt a korlátozó intézkedések fenntartása.

Oltás

Müller arra kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy akik még nem kérték az oltást, azok is jelentkezzenek a védőoltása. Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta. A második oltás után egy héttel alakul ki a védettség - tette hozzá. Az oltottak száma még mindig nagyon alacsony a társadalom egészében, ezért a korlátozásokat szigorúan és következetesen alkalmazni kell.

A szennyvízben a vírus örökítőanyaga stagnálást mutat továbbra is, miközben számos országban már harmadik hullámról beszélnek - mondta Müller. Egyelőre kedvező képet látunk - tette hozzá.

Vakcinafejlesztés

Folyamatosan figyeljük, hogy van-e jelentős mutáció a koronavírusban. A szekvenciavizsgálat folyamatos, hogy felleljük-e azokat a törzseket, amelyek mutálódnak. A vakcina fejlesztésébe be kell vonnunk ezeket az új törzseket is. A brit mutáns szaporítása tehát segít a magyar vakcinafejlesztésben - mondta Müller.

Orosz vakcina

Jó hírnek nevezte, hogy Magyarország jelentős mennyiségű orosz Szputnyik V vakcinát tud vásárolni. A szakemberek meggyőződtek arról, hogy a vakcina hatékony, hatásos, biztonságos - fogalmazott Müller. Ez egy vektorvakcina, ami 2 oltással ad védettséget. A két oltást beadása között 21 napnak kell eltelnie. Emlékeztetett, hogy Angela Merkel német kancellár is az orosz vakcina engedélyezésének lehetőségéről beszél.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek - COVID-19-járvány

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Koronavírus Sajtóközpont
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.