Újabb uniós szerződés megkötését hagyták jóvá koronavírus-oltóanyag beszerzésére

Szerző: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

Az Európai Bizottság ma jóváhagyta annak a szerződésnek a megkötését, melynek révén az Európai Unió hozzájuthat a CureVac európai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett koronavírus-vakcinához. Ez az ötödik szerződés a sorban, melyet a Bizottság koronavírus-oltóanyag beszerzése céljából köt gyógyszeripari cégekkel.

A szerződés értelmében a tagállamok első körben 225 millió adat oltóanyagot vásárolhatnak majd, és ezt követően további 180 millió adagot igényelhetnek a cégtől. A vakcina leszállítására akkor kerül majd sor, amikor bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos, egyúttal pedig hatásos a koronavírussal szemben.

A CureVac vállalattal kötött szerződés tovább fogja bővíteni az Európában gyártandó oltóanyagok körét: a Bizottság az elmúlt hónapok során már szerződött az AstraZeneca, a Sanofi–GSK, a Janssen Pharmaceutica és a BioNtech–Pfizer vállalatokkal, az amerikai székhelyű Moderna gyógyszeripari céggel pedig sikeres tájékozódó jellegű megbeszéléseket folytatott. (A CureVac vakcinajelöltje jelenleg a 2-es fázisú vizsgálatok fázisában tart. - WEBBeteg)

Ez biztosítani fogja, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve a vakcinázásra, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak.

Kapcsolódó

A CureVac németországi székhelyű európai vállalat, mely úttörő szerepet tölt be egy teljesen új, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló oltóanyagtípus kifejlesztésében. A vállalat július 6-án 75 millió euró összegű hitelmegállapodást írt alá az Európai Beruházási Bankkal oltóanyagok – köztük az általa fejlesztett potenciális koronavírus-oltóanyag – kifejlesztése és nagy mennyiségben történő gyártása céljából. A Bizottság megalapozott tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, valamint a vállalat oltóanyag-fejlesztés terén szerzett tapasztalata és az EU egészének ellátását biztosító gyártókapacitása miatt döntött a CureVac oltóanyag-fejlesztésének támogatása mellett.

A Bizottság finanszírozza az oltóanyaggyártók induló költségeinek egy részét, aminek fejében jogosultságot szerez, hogy adott időn belül meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljon tőlük. A finanszírozás előlegként beleszámít a tagállamok által a jövőben ténylegesen megvásárolt oltóanyagok árába.

Tekintve, hogy igen kockázatos beruházni a koronavírus-oltóanyag kifejlesztésébe, a Bizottság és az oltóanyaggyártók közötti megállapodások olyan beruházások megvalósítását teszik lehetővé, amelyekre máskülönben valószínűleg nem kerülne sor.

(Európai Bizottság Magyarországi Képviselete)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Az egészséges fiatalnál is hetekbe...

A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.