Újabb uniós szerződés megkötését hagyták jóvá koronavírus-oltóanyag beszerzésére

Európai Bizottság Magyarországi Képviselete
megjelent:

Az Európai Bizottság ma jóváhagyta annak a szerződésnek a megkötését, melynek révén az Európai Unió hozzájuthat a CureVac európai gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett koronavírus-vakcinához. Ez az ötödik szerződés a sorban, melyet a Bizottság koronavírus-oltóanyag beszerzése céljából köt gyógyszeripari cégekkel.

A szerződés értelmében a tagállamok első körben 225 millió adat oltóanyagot vásárolhatnak majd, és ezt követően további 180 millió adagot igényelhetnek a cégtől. A vakcina leszállítására akkor kerül majd sor, amikor bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos, egyúttal pedig hatásos a koronavírussal szemben.

A CureVac vállalattal kötött szerződés tovább fogja bővíteni az Európában gyártandó oltóanyagok körét: a Bizottság az elmúlt hónapok során már szerződött az AstraZeneca, a Sanofi–GSK, a Janssen Pharmaceutica és a BioNtech–Pfizer vállalatokkal, az amerikai székhelyű Moderna gyógyszeripari céggel pedig sikeres tájékozódó jellegű megbeszéléseket folytatott. (A CureVac vakcinajelöltje jelenleg a 2-es fázisú vizsgálatok fázisában tart. - WEBBeteg)

Ez biztosítani fogja, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve a vakcinázásra, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak.

Kapcsolódó

A CureVac németországi székhelyű európai vállalat, mely úttörő szerepet tölt be egy teljesen új, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló oltóanyagtípus kifejlesztésében. A vállalat július 6-án 75 millió euró összegű hitelmegállapodást írt alá az Európai Beruházási Bankkal oltóanyagok – köztük az általa fejlesztett potenciális koronavírus-oltóanyag – kifejlesztése és nagy mennyiségben történő gyártása céljából. A Bizottság megalapozott tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, valamint a vállalat oltóanyag-fejlesztés terén szerzett tapasztalata és az EU egészének ellátását biztosító gyártókapacitása miatt döntött a CureVac oltóanyag-fejlesztésének támogatása mellett.

A Bizottság finanszírozza az oltóanyaggyártók induló költségeinek egy részét, aminek fejében jogosultságot szerez, hogy adott időn belül meghatározott mennyiségű oltóanyagot vásároljon tőlük. A finanszírozás előlegként beleszámít a tagállamok által a jövőben ténylegesen megvásárolt oltóanyagok árába.

Tekintve, hogy igen kockázatos beruházni a koronavírus-oltóanyag kifejlesztésébe, a Bizottság és az oltóanyaggyártók közötti megállapodások olyan beruházások megvalósítását teszik lehetővé, amelyekre máskülönben valószínűleg nem kerülne sor.

(Európai Bizottság Magyarországi Képviselete)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.