Müller Cecília: a fiatal kor nem garancia a tünetmentességre

Szerző: portfolio.hu

Mindannyiunk felelőssége, hogy éberek maradjunk és betartsuk a koronavírus elleni védekezési szabályokat, hiszen sajnos a koronavírus miatti halálozási szám Magyarországon már megközelíti a tavaszi rekordokat. A fiatal kor nem garancia a tünetmentességre, a mostani elhunytak közt is voltak 40 évesek - mondta el mindezt Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján - írja a portfolio.hu.

25 idősotthonban van jelen a járvány

25 idősgondozási intézményben van jelen a koronavírus, ebből 2 olyan intézmény van, amely az első hullámban is érintett volt.

Egy intézményben átlagosan 1-5 igazolt fertőzést diagnosztizáltak. Mindössze 4 olyan intézmény van, ahol a pozitív ápoltak vagy ápolók száma 20 feletti.

Ne essen pánikba senki!

Ha valaki beteg, ne ijedjen meg, hanem forduljon orvoshoz és mondja el a tüneteit. Ha a háziorvos úgy ítéli, szükséges a PCR-teszt, ezt el tudja rendelni, az OMSZ kiszáll, hogy díjmentesen mintát vegyen a potenciális betegtől. A pontos diagnózis előtt 3 órával sem enni, sem inni nem szabad, hiszen ez befolyásolhatja az eredményt.

Ha netán pozitív lesz a teszt, akkor sem érdemes pánikba esni. Ha enyhe a betegség, házi karanténban kell tartózkodnia a betegnek, erről megkapja a hatósági határozatot, melyen szerepel a kezdete és a vége is a karanténnak.

A tünetmentesség után 10 nap kell, hogy kiszabaduljon valaki a karanténból, nem kell újabb teszt. Ez a WHO iránymutatása. Otthonelhagyás idején célszerű a hatóságot értesíteni és a háziorvost is.

Ha súlyosbodnak a tünetek, erről is tájékoztatni kell az orvost, hiszen intézményi ellátásra szorulhat a beteg. Fontos, hogy ebben az esetben sem hagyhatjuk el az otthonunkat, hiszen tovább adhatjuk a betegséget.

A rekordközeli halálozás bizonyítja, hogy a védekezés mindenki felelőssége

Müller Cecília beszélt a rekordközeli halálozási számról is, tegnapról mára 16-an haltak meg, amely megközelíti az eddigi legmagasabb, 17 fős napi halálozási számot.

A közösségi terjedésnek a lényege, hogy nem tudjuk megmondani, hogy ki lehet a fertőzött, ezért a felelősség mindenkié, hogy a járvány terjedését megfékezzük - mondta Müller Cecília.

Ez a 16 elhunyt honfitársunk arról tanúskodik, hogy nagyon ébernek kell maradnunk - mondta Müller Cecília, aki részvétét is nyilvánította az elhunytak családtagjainak.

Elkezdődött a lázmérés az iskolákban

Müller Cecília országos tisztifőorvos az idősek világnapja alkalmából köszönetet mondott az idősebb korosztályoknak, viszont hozzátette: minden korosztálynak felelősséget kell viselnie a másik iránt, ezért tartsuk be a rendszabályokat.

A mai napon elkezdődött az oktatási, nevelési intézményekben a testhőmérséklet-növekedés. Közlésre került a 37,8 fokos limit, efölött már lázas állapotot feltételezünk. Ez persze nem biztos, hogy koronavírus, hanem számos más betegség is lehet, de feltételezhet koronavírus-fertőzést is.

A 37,8 fok felnőttekre és gyerekekre is vonatkozik. Azért nem 38 fok lett, ahonnan a láz számít, mert benne hagytak egy kis tévedési puffert.

Müller Cecília reméli, hogy megtalálták az intézmények a megfelelő eljárásmódot és nem alakulnak ki torlódások.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus - Elkezdett terjedni...

Elkezdett terjedni Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) B.1.1.7 jelzésű, először Nagy-Britanniában azonosított, az eddigieknél...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Miért nem járható út a...

Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg"...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.