• Müller Cecília: a fiatal kor nem garancia a tünetmentességre

    Szerző: portfolio.hu

    Mindannyiunk felelőssége, hogy éberek maradjunk és betartsuk a koronavírus elleni védekezési szabályokat, hiszen sajnos a koronavírus miatti halálozási szám Magyarországon már megközelíti a tavaszi rekordokat. A fiatal kor nem garancia a tünetmentességre, a mostani elhunytak közt is voltak 40 évesek - mondta el mindezt Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján - írja a portfolio.hu.

    25 idősotthonban van jelen a járvány

    25 idősgondozási intézményben van jelen a koronavírus, ebből 2 olyan intézmény van, amely az első hullámban is érintett volt.

    Egy intézményben átlagosan 1-5 igazolt fertőzést diagnosztizáltak. Mindössze 4 olyan intézmény van, ahol a pozitív ápoltak vagy ápolók száma 20 feletti. 

    Ne essen pánikba senki!

    Ha valaki beteg, ne ijedjen meg, hanem forduljon orvoshoz és mondja el a tüneteit. Ha a háziorvos úgy ítéli, szükséges a PCR-teszt, ezt el tudja rendelni, az OMSZ kiszáll, hogy díjmentesen mintát vegyen a potenciális betegtől. A pontos diagnózis előtt 3 órával sem enni, sem inni nem szabad, hiszen ez befolyásolhatja az eredményt.

    Ha netán pozitív lesz a teszt, akkor sem érdemes pánikba esni. Ha enyhe a betegség, házi karanténban kell tartózkodnia a betegnek, erről megkapja a hatósági határozatot, melyen szerepel a kezdete és a vége is a karanténnak. 

    A tünetmentesség után 10 nap kell, hogy kiszabaduljon valaki a karanténból, nem kell újabb teszt. Ez a WHO iránymutatása. Otthonelhagyás idején célszerű a hatóságot értesíteni és a háziorvost is. 

    Ha súlyosbodnak a tünetek, erről is tájékoztatni kell az orvost, hiszen intézményi ellátásra szorulhat a beteg. Fontos, hogy ebben az esetben sem hagyhatjuk el az otthonunkat, hiszen tovább adhatjuk a betegséget. 

    Hirdetés

    A rekordközeli halálozás bizonyítja, hogy a védekezés mindenki felelőssége

    Müller Cecília beszélt a rekordközeli halálozási számról is, tegnapról mára 16-an haltak meg, amely megközelíti az eddigi legmagasabb, 17 fős napi halálozási számot.

    A közösségi terjedésnek a lényege, hogy nem tudjuk megmondani, hogy ki lehet a fertőzött, ezért a felelősség mindenkié, hogy a járvány terjedését megfékezzük - mondta Müller Cecília. 

    Ez a 16 elhunyt honfitársunk arról tanúskodik, hogy nagyon ébernek kell maradnunk - mondta Müller Cecília, aki részvétét is nyilvánította az elhunytak családtagjainak. 

    Elkezdődött a lázmérés az iskolákban

    Müller Cecília országos tisztifőorvos az idősek világnapja alkalmából köszönetet mondott az idősebb korosztályoknak, viszont hozzátette: minden korosztálynak felelősséget kell viselnie a másik iránt, ezért tartsuk be a rendszabályokat.

    A mai napon elkezdődött az oktatási, nevelési intézményekben a testhőmérséklet-növekedés. Közlésre került a 37,8 fokos limit, efölött már lázas állapotot feltételezünk. Ez persze nem biztos, hogy koronavírus, hanem számos más betegség is lehet, de feltételezhet koronavírus-fertőzést is.

    A 37,8 fok felnőttekre és gyerekekre is vonatkozik. Azért nem 38 fok lett, ahonnan a láz számít, mert benne hagytak egy kis tévedési puffert.

    Müller Cecília reméli, hogy megtalálták az intézmények a megfelelő eljárásmódot és nem alakulnak ki torlódások.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.10.01 16:03, Megjelenés: 2020.10.01 16:03
   • Cikkajánló

    Gyorsul a járvány

    Gyorsul a járvány

    MTI

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a COVID-19-járvány terjedése.

    Stressz

    Stressz

    B. M., szakfordító

    A leggyakoribb betegségek, amelyek a krónikus stressz következtében kialakulhatnak.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A COVID-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

    A COVID-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik egy friss brit kutatás szerint.

    Országos tisztifőorvos: már a háziorvosoknál van az influenza elleni védőoltás

    Megérkezett a háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz az influenza elleni védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.