Milyen lehet a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyása?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A COVID-19 megbetegedésben szenvedő emberek többségénél várhatóan viszonylag enyhe tünetek fordulnak elő, és a betegségből otthon is meggyógyulnak. Ám ők ugyanolyan könnyen továbbadhatják a fertőzést olyanoknak is, akiknél a betegség súlyos lefolyású vagy akár végzetes is lehet.

Habár a COVID-19 esetek körülbelül 80%-a enyhe lefolyású, előfordulhat, hogy ezek az enyhe fertőzések is problémát jelenthetnek. Még mielőtt megtudnánk, hogy megfertőződtünk, fennáll az esélye, hogy másik három személynek adtuk át a vírust. Ha ők 70 évesek vagy ennél idősebbek, akkor 8% az esélye annak, hogy nem élik túl a fertőzést.

Még ha az emberek egészen jól is érzik magukat, nagyon fertőzőek lehetnek – és ez jelenti a valódi veszélyt. És még az enyhe lefolyású eseteknél is előfordulhatnak a COVID-19 súlyos következményei.

Egy ’kis kimerültség’ érzése

A 37 éves Elizabeth Schneider február végén egy házibuliban járt. Pár nappal később egy kissé kimerültnek érezte magát, amikor felébredt.

Így is elment dolgozni, és arra jutott, hogy csak egy kis pihenésre van szüksége és aznap este korán le kell feküdnie. Dél körül azonban lázasnak érezte magát és hazament, hogy lepihenjen.

Arra ébredt, hogy 38°C-os láza van. Estére a láza 39,4°C-ra emelkedett, és egyfolytában rázta a hideg. „A láz igen magas volt, ami nagyon meglepett. Általában, amikor megfázunk, akkor olyan 37,8°C körüli hőemelkedésünk van, de a 39,4°C, az meglehetősen súlyos” - mondta. Schneider bevett pár vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert, és korán lefeküdt. Másnap a testhőmérséklete 38°C-ra csökkent.

Nem sokkal később megtudta, hogy a házibulin részt vevők közül többen is rosszul érzik magukat. Sokan közülük kórházba mentek és az influenzatesztjük negatív lett. Mivel csalódottak voltak amiatt, hogy nem tesztelték őket a COVID-19-re is, a csapat elhatározta, hogy elvégzik a tesztet az otthonukban egy, az orrnyálkahártyából mintavételre szolgáló készlet alkalmazásával, ami a Washingtoni Egyetemen a ’Seattle Flu Study’ rendszerben került kiértékelésre.

Hét személy tesztje lett pozitív, beleértve Schneidert is. Mire azonban egy héttel később megkapták az eredményeket, szinte mindannyian meggyógyultak és már nem volt szükség az önkéntes karanténra. „Egész idő alatt azt hittem, hogy csak az influenzát kaptam el” - mondta Schneider, aki a betegséget egy 1-től 10-ig terjedő skálán 6,5-re értékeli.

Az döbbentette meg a legjobban, hogy mennyire kimerültnek érezte magát, és hogy milyen sokáig tartott a betegség, ami az ő esetében 11 nap volt. „Annyira fáradt voltam, hogy csak aludni akartam” - mondta Schneider. „Határozottan kiütött.”

Az emberek túlnyomó többségének, akik elkapják a COVID-19-et, javarészt enyhébb tünetei lesznek, illetve néhányuknak egyáltalán nem lesz semmilyen tünete. Könnyedén átadhatják azonban a vírust olyan embereknek, akik esetében sokkal súlyosabb lehet a betegség lefolyása, akiknek kórházi ellátásra lesz szükségük és akiknél fennáll a lehetősége, hogy nem élik túl a fertőzést.

Mivel soha nem találkoztunk még ezzel a vírussal ezelőtt, a lakosságnak nincs ellene olyan védettsége, mint amilyen az influenza esetén van. Könnyen képes terjedni emberről emberre, és sokkal gyorsabban terjed, mint más légúti fertőzés, mint például az influenza.

Hozzá kell szoknunk a fizikai távolságtartáshoz, mivel jelenleg ez a legjobb, amit tehetünk annak érdekében, hogy lassítsuk a betegség továbbterjedését.

Tovább COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; What It’s Like to Have a ‘Mild’ Case of COVID-19 (Healthline)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.