• Milyen lehet a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyása?

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A COVID-19 megbetegedésben szenvedő emberek többségénél várhatóan viszonylag enyhe tünetek fordulnak elő, és a betegségből otthon is meggyógyulnak. Ám ők ugyanolyan könnyen továbbadhatják a fertőzést olyanoknak is, akiknél a betegség súlyos lefolyású vagy akár végzetes is lehet.

    Habár a COVID-19 esetek körülbelül 80%-a enyhe lefolyású, előfordulhat, hogy ezek az enyhe fertőzések is problémát jelenthetnek. Még mielőtt megtudnánk, hogy megfertőződtünk, fennáll az esélye, hogy másik három személynek adtuk át a vírust. Ha ők 70 évesek vagy ennél idősebbek, akkor 8% az esélye annak, hogy nem élik túl a fertőzést.

    Még ha az emberek egészen jól is érzik magukat, nagyon fertőzőek lehetnek – és ez jelenti a valódi veszélyt. És még az enyhe lefolyású eseteknél is előfordulhatnak a COVID-19 súlyos következményei.

    Hirdetés

    Egy ’kis kimerültség’ érzése

    A 37 éves Elizabeth Schneider február végén egy házibuliban járt. Pár nappal később egy kissé kimerültnek érezte magát, amikor felébredt.

    Így is elment dolgozni, és arra jutott, hogy csak egy kis pihenésre van szüksége és aznap este korán le kell feküdnie. Dél körül azonban lázasnak érezte magát és hazament, hogy lepihenjen.

    Arra ébredt, hogy 38°C-os láza van. Estére a láza 39,4°C-ra emelkedett, és egyfolytában rázta a hideg.

    „A láz igen magas volt, ami nagyon meglepett. Általában, amikor megfázunk, akkor olyan 37,8°C körüli hőemelkedésünk van, de a 39,4°C, az meglehetősen súlyos” - mondta.

    Schneider bevett pár vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert, és korán lefeküdt. Másnap a testhőmérséklete 38°C-ra csökkent.

    Nem sokkal később megtudta, hogy a házibulin részt vevők közül többen is rosszul érzik magukat.

    Sokan közülük kórházba mentek és az influenzatesztjük negatív lett. Mivel csalódottak voltak amiatt, hogy nem tesztelték őket a COVID-19-re is, a csapat elhatározta, hogy elvégzik a tesztet az otthonukban egy, az orrnyálkahártyából mintavételre szolgáló készlet alkalmazásával, ami a Washingtoni Egyetemen a ’Seattle Flu Study’ rendszerben került kiértékelésre.

    Hét személy tesztje lett pozitív, beleértve Schneidert is. Mire azonban egy héttel később megkapták az eredményeket, szinte mindannyian meggyógyultak és már nem volt szükség az önkéntes karanténra.

    „Egész idő alatt azt hittem, hogy csak az influenzát kaptam el” - mondta Schneider, aki a betegséget egy 1-től 10-ig terjedő skálán 6,5-re értékeli.

    Az döbbentette meg a legjobban, hogy mennyire kimerültnek érezte magát, és hogy milyen sokáig tartott a betegség, ami az ő esetében 11 nap volt. „Annyira fáradt voltam, hogy csak aludni akartam” - mondta Schneider. „Határozottan kiütött.”

    Az emberek túlnyomó többségének, akik elkapják a COVID-19-et, javarészt enyhébb tünetei lesznek, illetve néhányuknak egyáltalán nem lesz semmilyen tünete. Könnyedén átadhatják azonban a vírust olyan embereknek, akik esetében sokkal súlyosabb lehet a betegség lefolyása, akiknek kórházi ellátásra lesz szükségük és akiknél fennáll a lehetősége, hogy nem élik túl a fertőzést.

    Mivel soha nem találkoztunk még ezzel a vírussal ezelőtt, a lakosságnak nincs ellene olyan védettsége, mint amilyen az influenza esetén van. Könnyen képes terjedni emberről emberre, és sokkal gyorsabban terjed, mint más légúti fertőzés, mint például az influenza.

    Hozzá kell szoknunk a fizikai távolságtartáshoz, mivel jelenleg ez a legjobb, amit tehetünk annak érdekében, hogy lassítsuk a betegség továbbterjedését.

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; What It’s Like to Have a ‘Mild’ Case of COVID-19 (healthline.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.22 14:35, Megjelenés: 2020.04.22 14:35
   • Cikkajánló

    Online konzultáció

    Online konzultáció

    Támogatott tartalom

    Bíznak-e az emberek a telefonos vagy Skype-on keresztüli konzultációban? (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    SARS-CoV-2 - Vírusnyomok a szennyvízben

    A koronavírus már decemberben jelen lehetett Olaszországban, állítják az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet (ISS) szakemberei az egyes térségek szennyvizeiből vett minták elemzése alapján.

    2 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 2 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4157 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A vércsoport és a COVID-19 esete

    A vércsoport alapján eltérő lehet a COVID-19 kockázata, a betegség súlyossága - a nullás (0) vércsoporthoz való tartozás előnyös, az A vércsoporthoz való tartozás viszont ebből a szempontból hátrányos lehet.

    COVID-19 - Reflektorfényben a K-vitamin

    Hatásos lehet a COVID-19 elleni védekezésben a - némely élelmiszerben, a zöldségfélék mellett egyes sajtokban is igen nagy mennyiségben található - K-vitamin, olvasható egy tanulmányban. Holland tudósok ebben arról számoltak be, hogy lehetséges kapcsolatot fedeztek föl a K-vitamin hiánya és a COVID-19 okozta elhalálozások között.

    Klinikai tanulmány a COVID-19 elleni rekombináns adenovírus vakcina alkalmazásával

    A koronavírus okozta pandémia megállítására, az előforduló súlyos tüdőkárosodást okozó betegség lehetséges kivédésére számos vakcina (több mint 100) fejlesztése van folyamatban, közülük 8 tesztelése indult már el.

    Koronavírusfertőzés-megelőzés: az alkohol csak külsőleg hat!

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összegyűjtötte a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Eszerint sem igaz, hogy a koronavírus ellen véd, sőt a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egyértelműen káros.

    Hogyan lehet megkülönböztetni az allergia és a COVID-19 megbetegedés tüneteit?

    A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19 világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az allergia bizonyos tüneteivel, mivel hasonlóak azokhoz. Az elkülönítés rendkívül nehéz, a téves következtetés levonása egészségkárosodást, mások megfertőzését is jelentheti sajnos.

    Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

    A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk álló nemzetek példáját szem előtt tartva az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.