• Koronavírus: először csökkent a betegek száma Magyarországon

    Szerző: WEBBeteg.hu

    Még korai trendfordulóról beszélni, mindenesetre a szerdán közzétett adatok alapján a járvány kezdete óta először fordult elő, hogy az aktív esetek (az adott napon betegek) száma csökkent Magyarországon!

    Az újonnan vagy összesen felismert fertőzöttek száma mellett fontos mutató az is, hogy hány fő beteg aktuálisan az adott napon. Mivel idővel egyre többen gyógyulnak meg, és sajnos az elhunytak száma is emelkedik, az ún. aktív esetszám alacsonyabb, mint az összes, március eleje óta megfertőződött emberek száma.

    A ma közzétett adatok szerint kedden, április 14-én 67 új esetet diagnosztizáltak, ezzel párhuzamosan 12 honfitársunk vesztette életét, továbbá 70-en gyógyultak meg. Ez azt jelenti, hogy míg a keddi adatok szerint 1268 koronavírusos beteg volt Magyarországon, addig a mai adatok szerint 1253, így 15 fővel csökkent a betegszám. Ez a járvány kezdete óta nem fordult még elő.

    A javulás elsősorban a gyógyultak magas száma miatt következett be, de az újonnan felfedezett betegek száma is kedvezően alakult a múlt heti adatokhoz képest.

    Koronavírus esetek száma Magyarországon, április 15-én közzétett adatok.

    Legutóbb frissült: 2020. április 15. 08:30
    Adatok forrása: koronavirus.gov.hu
    Aktív eset: 1253; Összes eset: 1579; Elvégzett tesztek száma: 37 326

    Valószínűleg korai még trendfordulóról beszélni, azaz nem biztos, hogy a kedvező folyamat nem törik meg, és ezután csak hasonló számokat fogunk látni. Egy-egy napon eddig is előfordult már olyan, hogy akár a megbetegedések, akár a gyógyultak száma kissé kiugró értéket mutatott. Amennyiben több nap (legalább 4-5, de inkább egy hét) átlagában is változás következik be, akkor lehet csak trendfordulóróként értékelni. Elképzelhető, hogy több gyógyult beteg esetében a vírusmentességet megerősítő teszt az ünnepek alatt csúszott néhány napot, így most egyszerre nagyobb számban nyilvánítottak gyógyultnak sokakat.

    További friss adatok a járványról:

    (WEBBeteg.hu)

    Hirdetés
    Módosítva: 2020.04.15 09:32, Megjelenés: 2020.04.15 09:32
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

    Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben - közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője.

    Koronavírus - 1478 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 31 krónikus beteg

    1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.