• Mutálódik a SARS-CoV-2 koronavírus - Mit jelenthet ez?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Számos kérdés nyitott még a jelenleg világjárványt okozó koronavírussal kapcsolatban, de minden új információt helyén kell kezelni. Egyrészt azért, mert az adatok és jelentésük bármelyik nap változhatnak, másrészt hosszú távú következtetéseket nem teljes információból levonni sosem szabad.

    Minden új információ a vírus terjedésének és hatásának jobb megismerését célozza azonban. Többek között ezért vizsgálják kutatók a kínai járvány kezdetétől folyamatosan a SARS-CoV-2 RNS-vírus genetikai állományát is. A korábbi nagy járványokat okozó patogének egyikénél sem (pl. Ebola) sikerült ilyen sebességgel feltérképezni a vírus genetikai szerkezetét. Az első kérdés március közepén került megválaszolásra, azzal kapcsolatban, hogy felmerülhet-e valóban a koronavírus ember által előállított biológiai fegyver eredete. Erre a kutatók határozott nemmel válaszoltak. Egyrészt a koronavírus szerkezete nem egyezik olyan módon eddigi más vírus szerkezetével, hogy abból kiindulva, laboratóriumi körülmények között elő lehessen állítani egy módosított vírust. Másrészt a szerkezetét és változásait szép lassan megismerve kezd körvonalazódni, hogy állati hordozóból származik és ténylegesen élő szervezet volt szükséges a természetes szelekciójához, nem laboratóriumi körülmények.

    Hirdetés

    A világot érintő jelenlegi járvánnyal kapcsolatban fontos lenne annak ismerete, hogy miért terjed ilyen gyorsan az új koronavírus. Természetesen - új vírusként - immunnaív közegben, ahol senki szervezete nem alakított ki immunválaszt ellene, könnyen terjed. Maga a víruspartikulum felépítése (a gazdasejthez való erős kötődés módja) is választ adhat a kórokozó sikeres terjedésére, mely körül szintén számos kérdés merül fel. Azt tudjuk, hogy cseppfertőzéssel terjed. De nem teljesen ismert még, hogy felületről történő átvitele is okozhat-e megbetegedést. Ugyanakkor a gyors terjedés oka lehet az új mutációk kialakulása, amik segíthetik a vírus túlélését, terjedését, fertőzőképességének növekedését.

    Már tudjuk, hogy gyorsan mutálódik

    A Nextstrain.org szervezet a világ minden pontjáról tudósok által szekvenált vírusgenomok adatait gyűjti össze - figyelembe véve, hogy a beteg honnan származik, merre járt a világon -, és készíti el a vírus „családfáját”, melyből láthatóvá válik annak evolúciós változása és megjelenése szerte a világon. Következtetéseik szerint pl. az USA-ban Seattle-ben elindult járvány első igazolt esete járt Vuhanban, illetve az európai járvány első gócpontja Németország lehetett. Nyolc új fő genetikai variánsa vagy fajtája került felismerésre a SARS-CoV-2 vírusnak. Ezt azonban fenntartásokkal szabad értékelni. A hozzáértő virológus szakértők előtt ismert tény, hogy egy vírus-RNS replikációja során a fellépő másolási hibák miatt új mutációk megjelenésével számolnunk kell. Ez vírusok esetén akár kéthetente is bekövetkezhet. 

    Ezt találták a COVID-19-járványt okozó koronavírus esetén is. 1500 vírusgenomot megvizsgálva átlagosan 15 naponta új mutáció kialakulását észlelték. Mai tudásunk szerint a kialakult mutációk következtében nyolc új vírustörzs lehet. Mind ugyanaz a koronavírus, országról országra kicsit más jellegzetességekkel.

    A megjelent mutációk azonban, úgy tűnik, eddig nem jártak virulensebb, hatékonyabb vagy jobb fertőzőképességű kórokozó kialakulásával. A patogén vírus genomjának, annak mutációinak, illetve ezek kontinensek, országok területén való megoszlásának ismerete is hozzájárulhat a gyors terjedés okának alaposabb megismeréséhez, a terjedés irányának meghatározásához.

    Számos ember orrváladékából vett minta elemzése igazolta, hogy ténylegesen számolni kell a tünetmentes személyek fertőzöttségével és ezzel fertőzőképességével. Becslések szerint egy ember akár 2-3 másik személynek is átadja rövid időn belül észrevétlenül a vírusfertőzést, ezért kiemelten fontos a megelőzés.

    A pánik megelőzése az új ismertetett adatokkal kapcsolatban azonban nagyon fontos. Azzal együtt, hogy nem ismert még a koronavírus-járvány kimenetele, természetesen sok új mutáció megjelenésével is számolnunk kell a következő időszakban. Nem ismertek még egyértelmű gyógymódok, nincs még védőoltás, így a terápiára még újabb mutációkkal rezisztenssé váló vírus megjelenése is a következő időszak kérdése lesz.

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    How coronavirus mutations can track its spread—and disprove conspiracies (nationalgeographic.com), nextstrain.org

    Módosítva: 2020.04.03 13:03, Megjelenés: 2020.04.03 13:03
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Szlávik János: Magyarországon nem magas a halálozások száma

    Magyarországon nem magas a koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma a lakosságszámhoz képest - mondta a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László Kórház) infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    Gyógyszerkincsünk kiaknázásának lehetőségei járvány idején

    A koronavírus-járvány kitörésekor a kutatók azonnal megkezdték a lehetséges gyógyszerek keresését, az új, lehetséges hatóanyagok mellett már meglévő hatóanyagokat is tesztelnek, amik más betegségeknél már hatékonynak bizonyultak. A márciusban alakult Koronavírus Kutatási Akciócsoport a más betegségeknél már sikeresen alkalmazott hatóanyagok vizsgálatára fókuszál. A kutatók úgynevezett repozícióval 30 olyan gyógyszermolekulát választottak ki, melyek az előzetes vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyulhatnak.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.