• Mutálódik a SARS-CoV-2 koronavírus - Mit jelenthet ez?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Számos kérdés nyitott még a jelenleg világjárványt okozó koronavírussal kapcsolatban, de minden új információt helyén kell kezelni. Egyrészt azért, mert az adatok és jelentésük bármelyik nap változhatnak, másrészt hosszú távú következtetéseket nem teljes információból levonni sosem szabad.

    Minden új információ a vírus terjedésének és hatásának jobb megismerését célozza azonban. Többek között ezért vizsgálják kutatók a kínai járvány kezdetétől folyamatosan a SARS-CoV-2 RNS-vírus genetikai állományát is. A korábbi nagy járványokat okozó patogének egyikénél sem (pl. Ebola) sikerült ilyen sebességgel feltérképezni a vírus genetikai szerkezetét. Az első kérdés március közepén került megválaszolásra, azzal kapcsolatban, hogy felmerülhet-e valóban a koronavírus ember által előállított biológiai fegyver eredete. Erre a kutatók határozott nemmel válaszoltak. Egyrészt a koronavírus szerkezete nem egyezik olyan módon eddigi más vírus szerkezetével, hogy abból kiindulva, laboratóriumi körülmények között elő lehessen állítani egy módosított vírust. Másrészt a szerkezetét és változásait szép lassan megismerve kezd körvonalazódni, hogy állati hordozóból származik és ténylegesen élő szervezet volt szükséges a természetes szelekciójához, nem laboratóriumi körülmények.

    Hirdetés

    A világot érintő jelenlegi járvánnyal kapcsolatban fontos lenne annak ismerete, hogy miért terjed ilyen gyorsan az új koronavírus. Természetesen - új vírusként - immunnaív közegben, ahol senki szervezete nem alakított ki immunválaszt ellene, könnyen terjed. Maga a víruspartikulum felépítése (a gazdasejthez való erős kötődés módja) is választ adhat a kórokozó sikeres terjedésére, mely körül szintén számos kérdés merül fel. Azt tudjuk, hogy cseppfertőzéssel terjed. De nem teljesen ismert még, hogy felületről történő átvitele is okozhat-e megbetegedést. Ugyanakkor a gyors terjedés oka lehet az új mutációk kialakulása, amik segíthetik a vírus túlélését, terjedését, fertőzőképességének növekedését.

    Már tudjuk, hogy gyorsan mutálódik

    A Nextstrain.org szervezet a világ minden pontjáról tudósok által szekvenált vírusgenomok adatait gyűjti össze - figyelembe véve, hogy a beteg honnan származik, merre járt a világon -, és készíti el a vírus „családfáját”, melyből láthatóvá válik annak evolúciós változása és megjelenése szerte a világon. Következtetéseik szerint pl. az USA-ban Seattle-ben elindult járvány első igazolt esete járt Vuhanban, illetve az európai járvány első gócpontja Németország lehetett. Nyolc új fő genetikai variánsa vagy fajtája került felismerésre a SARS-CoV-2 vírusnak. Ezt azonban fenntartásokkal szabad értékelni. A hozzáértő virológus szakértők előtt ismert tény, hogy egy vírus-RNS replikációja során a fellépő másolási hibák miatt új mutációk megjelenésével számolnunk kell. Ez vírusok esetén akár kéthetente is bekövetkezhet. 

    Ezt találták a COVID-19-járványt okozó koronavírus esetén is. 1500 vírusgenomot megvizsgálva átlagosan 15 naponta új mutáció kialakulását észlelték. Mai tudásunk szerint a kialakult mutációk következtében nyolc új vírustörzs lehet. Mind ugyanaz a koronavírus, országról országra kicsit más jellegzetességekkel.

    A megjelent mutációk azonban, úgy tűnik, eddig nem jártak virulensebb, hatékonyabb vagy jobb fertőzőképességű kórokozó kialakulásával. A patogén vírus genomjának, annak mutációinak, illetve ezek kontinensek, országok területén való megoszlásának ismerete is hozzájárulhat a gyors terjedés okának alaposabb megismeréséhez, a terjedés irányának meghatározásához.

    Számos ember orrváladékából vett minta elemzése igazolta, hogy ténylegesen számolni kell a tünetmentes személyek fertőzöttségével és ezzel fertőzőképességével. Becslések szerint egy ember akár 2-3 másik személynek is átadja rövid időn belül észrevétlenül a vírusfertőzést, ezért kiemelten fontos a megelőzés.

    A pánik megelőzése az új ismertetett adatokkal kapcsolatban azonban nagyon fontos. Azzal együtt, hogy nem ismert még a koronavírus-járvány kimenetele, természetesen sok új mutáció megjelenésével is számolnunk kell a következő időszakban. Nem ismertek még egyértelmű gyógymódok, nincs még védőoltás, így a terápiára még újabb mutációkkal rezisztenssé váló vírus megjelenése is a következő időszak kérdése lesz.

    Olvasson tovább! COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    How coronavirus mutations can track its spread—and disprove conspiracies (nationalgeographic.com), nextstrain.org

    Módosítva: 2020.04.03 13:03, Megjelenés: 2020.04.03 13:03
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Jók a vérplazmakezelés tapasztalatai

    A súlyos betegeknél jók a vérplazmakezelés tapasztalatai - jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

    Országos tisztifőorvos: hatékonyak az idősek érdekében hozott intézkedések

    Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idős- és szociális otthonokban - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.