Az elhízás növelheti a migrén kockázatát

MTI
megjelent:

Az elhízás növelheti a migrén kockázatát - jelentették be amerikai kutatók. 20 és 55 év közötti emberek adatait elemezve megállapították, hogy akár a hastáji zsír mérése, akár a testtömegindex szerint összehasonlítva, a nagy túlsúllyal élőknél nagyobb eséllyel jelentkezett migrén vagy súlyos fejfájás.

A hastájon elhízott nők 37 százaléka, míg a nem elhízottak 29 százaléka tapasztalt ilyen típusú fejfájásokat.

A férfiak körében ugyanez az arány 20 százalék, illetve 16 százalék volt. Az elhízás és a migrén között, az 55 év fölöttieknél nem találtak összefüggést.

Lee Peterlin és munkatársai, az adatokat egy 22 ezer amerikait érintő nagyszabású egészségügyi felmérésből vették. Megállapításaikat az Amerikai Neurológiai Akadémia közelgő seattle-i találkozóján ismertetik.

"Tudjuk, hogy korábbi tanulmányok igazolták a testmozgás, és az aktivitás hangulatra gyakorolt jótékony hatását. Nem logikátlan tehát, ha feltételezzük, javíthatnak a fejfájáson is" - tette hozzá Peterlin.

A migrén olyan súlyos fejfájás, melyet émelygés, hányás, fényre és hangra való túlérzékenység jellemez. Leginkább a 20 és 45 év közötti korosztályt érinti.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.