Van-e köze a derékfájásnak a rossz alváshoz?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos megjelent:

A derékfájás nagyon gyakori, és minden korosztályt érint. A 2015-ös A betegségek globális terhe című kutatás (Global Burden of Disease Study) szerint a világ népességének 7,3 százaléka - vagyis 540 millió ember - tapasztal a tevékenységét korlátozó derékfájást, és ez a tünet a rokkantság vezető oka is világszerte.

Bizonyos életmódbeli tényezők a derékfájás magasabb kockázatával járnak együtt. Ide tartoznak a fizikailag megerőltető munkák, a dohányzás, az elhízás és a csökkent fizikai aktivitás. A legtöbb esetben azonban nem lehet pontosan meghatározni a derékfájás konkrét okát. Az esetek kis százalékában a derékfájás rák, csigolyatörés, fertőzés vagy gyulladásos rendellenesség következménye is lehet. Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy a rossz alvásminőség és a derékfájás összefügg egymással.

Bővebben A derékfájás lehetséges okai

Nemcsak a fájdalom rontja az alvásminőséget, hanem a rossz alvás is súlyosbítja a fájdalmat

Egy 9611 résztvevő részvételével végzett keresztmetszeti vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a derékfájás rövid alvásidővel és rossz alvásminőséggel jár együtt.

Egy másik tanulmányban a kutatók az alvás minőségét és a fájdalom intenzitását mérték fel 80, derékfájásban szenvedő betegnél. Megfigyelték, hogy a rossz alvásminőségű éjszakát egy nagyobb fájdalomintenzitású nap követte.

Ezenkívül egy nagyobb intenzitású fájdalommal eltöltött nap a következő éjszakai alvásminőség csökkenésével járt, ami kétirányú összefüggésre utal az alvás minősége és a fájdalom intenzitása között a derékfájásban szenvedő betegeknél.

Bár korábbi kutatások is kimutatták, hogy a rossz alvásminőség gyakori a derékfájásban szenvedő betegeknél, az alvásminőség és a derékfájás közötti ok-okozati összefüggés továbbra is tisztázatlan.

A Zhejiang Egyetem Orvostudományi Karának kutatói ezért egy új tanulmányt készítettek ennek tisztázására. Eredményeiket a Frontiers in Neuroscience-ben tették közzé.

Egy genomszintű asszociációs tanulmány (GWAS) nagyszámú ember genetikai anyagának szkennelését foglalta magában, hogy azonosítsák az adott tulajdonságokhoz kapcsolódó géneket.

Dr. Ge Luo és kollégái adatokat és genetikai információkat szereztek be egy GWAS-ból, amely 336 965 európai származású egyén adatait tartalmazta. A GWAS adatai az Egyesült Királyság Biobankjából származtak – egy olyan adatbázisból, amely félmillió ember genetikai és egészségügyi adatait tartalmazza az Egyesült Királyságban.

Az alvászavarok és a derékfájás közötti ok-okozati összefüggés felmérésére a kutatók a GWAS kohorszból olyan személyeket választottak ki, akiknek genetikai változatai a következő típusú alvászavarokhoz kapcsolódhatnak:

  • álmatlanság
  • rövid alvási időtartam
  • hosszú alvásidő
  • nappali álmosság

A kutatók ezt követően a mendeli randomizációs elemzésnek nevezett statisztikai elemzést alkalmazták, hogy megbecsüljék a különböző alvászavarok és a derékfájás közötti okozati összefüggést.

A statisztikai elemzések eredményei alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy kétirányú ok-okozati összefüggés van az álmatlanság és a derékfájás között, ami azt jelenti, hogy az álmatlanság derékfájást okozhat, és fordítva is.

Azt is megállapították, hogy a rövid vagy hosszú alvási időtartamra való genetikai hajlam önmagában nem növeli a derékfájás kockázatát.

Végül a kutatók arra jöttek rá, hogy a derékfájásra való genetikai hajlam növelheti a nappali álmosság kockázatát, de fordított ok-okozati összefüggést nem találtak.

A derékfájást a mai napig elsősorban fájdalomcsillapítókkal kezelik. Ha igaz az a hipotézis, hogy az álmatlanság derékfájást okoz, akkor feltételezéseik szerint – ha azok bebizonyosodnak – az altatók akár potenciálisan használhatóak lehetnek a derékfájás kezelésére is.

Dr. Jie Sun, a Pekingi Egyetem fájdalomorvosa, aki feltárta az alvászavarok és a fájdalom közötti kétirányú összefüggéseket, azt nyilatkozta a Medical News Today-nek, hogy a derékfájás kezelésére alkalmazott jelenlegi beavatkozások hatékonysága közepes vagy inkább alacsony, ezért „rendkívül nagy szükség van” új kezelési módokra az alvászavarokkal és a derékfájással egyaránt küzdő betegek számára.

Dr. Sun optimista azzal kapcsolatban, hogy „az alvászavar és a krónikus fájdalom közötti kölcsönhatás mögött meghúzódó mechanizmusok megértése valószínűleg hatékonyabb kezeléseket eredményez majd”.

„Dr. Luo kutatása összhangban van azokkal a vizsgálati eredményekkel, melyek szerint az alvás minőségének és mennyiségének csökkenése két-háromszorosára növeli a fájdalom kialakulásának kockázatát” – mondta Dr. Sun.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
Forrás: How are poor sleep and lower back pain related? (Medical News Today)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Cikkajánló

A derékfájás lehetséges okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Derékfájás
Az egyszerű derékfájás legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel komolyabb betegségek tünete is lehet.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.