• A kevésbé fájó mozdulatért

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    Az Európai Unió országaiban élő munkavállalók, táppénzes napjaiknak mintegy felét, mozgásszervi betegség miatt veszik igénybe. A munkavégzést az esetek nagy részében, elsősorban is az állapotukkal általában együtt járó krónikus vagy akut fájdalom nehezíti, illetve teszi gyakran lehetetlenné. A reumatikus panaszokkal élők gondozásának éppen ezért egyik lényegi eleme a gyulladáscsökkentést is jelentő fájdalomterápia.

    Az uniós tagállamok egészségügyi ellátórendszerei évente 45 milliárd eurót fordítanak a reumatoid artritisz kezelésére - hangzott el október 12.-én, az "Artritisz Világnap"-on, az első magyarországi Artritisz Séta alkalmából szervezett beszélgetésen.

    Nem törvényszerűen életkorral járó jelenség

    Dr. Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke (ORFI főigazgató) a hazai adatokra utalva azt fejtegette, miért nem szabad alábecsülni a mozgásszervi betegségek súlyát: a sokízületi gyulladás által érintettek átlagos élettartama mintegy tíz évvel rövidebb az átlagnépesség tagjainak élethosszánál.

    Ezen drámai következmények miatt is küzdeni kell az olyan hamis sztereotípiák ellen, hogy mivel a mozgásszervek panaszai az idősödés szükségszerű következményei, nincs mit tenni, legfeljebb itt-ott fáj, de ebbe nem lehet belehalni.

    Hirdetés

    "Mozogj, hogy javulj"

    Téves, hibás ez a felfogás, ismételte dr. Poór Gyula, utalva a mintegy százezernyi hazai felnőtt és néhány ezer érintett gyerek helyzetére, megismételve az artritisz világnap egyik üzenetét, amely a fájdalom tompításának, az állapot javulásának egyik elemét - a korszerű innovatív terápiák alkalmazása mellett - a mozgásban látja. A nemzetközi mottó idén: mozogj, hogy javulj.

    A rheumatoid arthritis


    Több százezren szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája. Bővebben a rheumatoid arthritisról>>

    A mozgásszerveket érintő panaszokat sokan a reuma gyűjtőfogalmával illetik, holott igen sokarcú betegségcsoportról van szó. Az ide tartozó immunológiai, fertőzéses vagy anyagcsere eredetű bajok a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik (a sokak számára testközelből ismert köszvényt például anyagcserezavar idézi elő).

    Az említett betegségeket a laikusok egy része a korosodás természetes velejárójának tekinti, a kíséretükben megjelenő fájdalommal együtt. Holott az idős korral elsősorban az "elhasználódás", a porckopás jár együtt, mondta Poór Gyula.

    Az idült, gyulladásos elváltozások érintettje fiatal és középkorú felnőtt mellett gyerek is lehet. Minden beteg esetében, de a még hosszú éveket maga számára joggal remélő egyénnél különösen, elemi érdek az életminőség javítása, aminek része a fájdalomtól való mentesülés lehetősége is.

    Gyulladáscsökkentők


    Az összes nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő ugyanazzal a hatásmóddal rendelkezik, ugyanakkor az egyes betegek között tekintélyes különbség mutatkozik a gyógyszerre adott válaszban és a mellékhatások tekintetében. Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?>>

    Sokat segíthet a körültekintő kezelőorvos

    Mind a krónikusan, mind az akutan jelentkező panaszokra figyelnie kell a kezelő orvosnak, hangsúlyozta dr. Bálint Géza, a Csont és Ízület Évtizede 2010-2020 nemzeti koordinátora. A tartós fájdalommal élők számára a biológiai immunterápia meghozhatja az enyhülést, mert a folyamat progressziójának megállítása mellett az áttörést jelentő innovatív szerek sok esetben képesek egy korábbi állapotba visszasegíteni az érintettet. A legfőbb terápiás cél a deformitások kialakulásának megelőzése.

    Másoknál a hagyományos gyulladáscsökkentőkkel is eredményt lehet elérni, a problémát a szakember inkább abban látja, hogy e szereket tüneti kezelésnek tekintve, a társadalombiztosítás nem ad rájuk támogatást.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A kezeléseket a lehető leghamarabb kell elkezdeni

    A reumatológiai ellátórendszeren belül artritisz hálózat is kiépült, ezek az állomások rendelkeznek a korai diagnózis felállítására alkalmas laboratóriumokkal. A legkorszerűbb ellátást jelentő biológiai terápiák is hozzáférhetőek - ám gondot jelent még napjainkban is, hogy az érintettek egy jelentős része nem jut idejében diagnózishoz.

    Ezen a helyzeten kell változtatni, az időbeli veszteséget kell csökkenteni, fogalmazta meg a világnap egyik legfőbb üzenetét az ORFI főigazgatója.

    A másik fontos üzenetet pedig abban kívánja a társadalom számára megfogalmazni, hogy a mozgásszervi betegek olyan ellátást, kezelést várnak, aminek segítségével visszanyerhetik munkavégző képességüket.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

     

    Módosítva: 2011.10.15 17:09, Megjelenés: 2011.10.15 17:09
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Pikkelysömör

    Pikkelysömör

    B. M., szakfordító

    Helyes életmóddal és a megfelelő terápia betartásával javítható az életminőség.

    Mucositis

    Mucositis

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    Hogyan kezelhető a szájnyálkahártya-gyulladás, hogyan enyhíthető a fájdalom?

    A fájdalom szerepe szervezetünkben

    A beteg szubjektív érzőpanaszai az enyhe zsibbadástól az elviselhetetlen fájdalomig terjedhetnek.

    A műtétek után jelentkező fájdalmat sokszor alábecsülik

    A páciensek a műtéteket követően gyakran éreznek fájdalmat, amit sokszor alábecsülnek. A probléma azonban orvosolható, fájdalomterápia segítségével a gyógyulás sikeresebb lehet.

    Hogyan lehet megkülönböztetni a vesefájdalmat a hát- és derékfájástól?

    Nem mindig könnyű megkülönböztetni, hogy a fájdalmaink hátterében veseprobléma áll-e, vagy háti-deréktáji eredetű-e, mivel megközelítően azonos területen érezhetjük ezeket.

    Belső combfájdalom

    A belső combfájdalom oka lehet valami egyszerűbb dolog, mint egy izomhúzódás bemelegítés nélküli testedzés után, de komolyabb állapotra, például vérrögre is utalhat. Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, mi okozza a fájdalmat, hogyan lehet azt enyhíteni, és mikor kell aggódnia.

    Az öt leggyakoribb lábfejfájdalom

    A láb fájdalma egy nagyon gyakori probléma. A lábfejben 26 csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, szalagok és idegek találhatók. Minden egyes lépés olyan erőkifejtést jelent a lábfejünkre, amely testsúlyunk két-háromszorosának felel meg.

    Milyen betegségek okozhatnak szúró fájdalmat?

    A fájdalom nagyon sok formában jelentkezhet, minden formája figyelmeztetés az agynak, hogy a test valamely pontján nincs rendben valami, ezért mindig komolyan kell venni.

    A nyaki fájdalom okai

    A nyaki fájdalom lehet akut és krónikus. Számos ok állhat hátterében, például izommerevség vagy porckopás, de akár súlyos betegségek is.

    Milyen betegségre utalhat az égő fájdalom?

    A fájdalomnak számos formája ismert, egyik jellegzetes, gyakori típusa az égő fájdalom, melynek hátterében több betegség állhat. Ezek felderítésében sokat segít az égő fájdalom helyének, rendszerességének és súlyosságának pontos meghatározása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.