• A kevésbé fájó mozdulatért

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    Az Európai Unió országaiban élő munkavállalók, táppénzes napjaiknak mintegy felét, mozgásszervi betegség miatt veszik igénybe. A munkavégzést az esetek nagy részében, elsősorban is az állapotukkal általában együtt járó krónikus vagy akut fájdalom nehezíti, illetve teszi gyakran lehetetlenné. A reumatikus panaszokkal élők gondozásának éppen ezért egyik lényegi eleme a gyulladáscsökkentést is jelentő fájdalomterápia.

    Az uniós tagállamok egészségügyi ellátórendszerei évente 45 milliárd eurót fordítanak a reumatoid artritisz kezelésére - hangzott el október 12.-én, az "Artritisz Világnap"-on, az első magyarországi Artritisz Séta alkalmából szervezett beszélgetésen.

    Nem törvényszerűen életkorral járó jelenség

    Dr. Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke (ORFI főigazgató) a hazai adatokra utalva azt fejtegette, miért nem szabad alábecsülni a mozgásszervi betegségek súlyát: a sokízületi gyulladás által érintettek átlagos élettartama mintegy tíz évvel rövidebb az átlagnépesség tagjainak élethosszánál.

    Ezen drámai következmények miatt is küzdeni kell az olyan hamis sztereotípiák ellen, hogy mivel a mozgásszervek panaszai az idősödés szükségszerű következményei, nincs mit tenni, legfeljebb itt-ott fáj, de ebbe nem lehet belehalni.

    Hirdetés

    "Mozogj, hogy javulj"

    Téves, hibás ez a felfogás, ismételte dr. Poór Gyula, utalva a mintegy százezernyi hazai felnőtt és néhány ezer érintett gyerek helyzetére, megismételve az artritisz világnap egyik üzenetét, amely a fájdalom tompításának, az állapot javulásának egyik elemét - a korszerű innovatív terápiák alkalmazása mellett - a mozgásban látja. A nemzetközi mottó idén: mozogj, hogy javulj.

    A rheumatoid arthritis


    Több százezren szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája. Bővebben a rheumatoid arthritisról>>

    A mozgásszerveket érintő panaszokat sokan a reuma gyűjtőfogalmával illetik, holott igen sokarcú betegségcsoportról van szó. Az ide tartozó immunológiai, fertőzéses vagy anyagcsere eredetű bajok a végtagízületeket és a gerincet egyaránt érinthetik (a sokak számára testközelből ismert köszvényt például anyagcserezavar idézi elő).

    Az említett betegségeket a laikusok egy része a korosodás természetes velejárójának tekinti, a kíséretükben megjelenő fájdalommal együtt. Holott az idős korral elsősorban az "elhasználódás", a porckopás jár együtt, mondta Poór Gyula.

    Az idült, gyulladásos elváltozások érintettje fiatal és középkorú felnőtt mellett gyerek is lehet. Minden beteg esetében, de a még hosszú éveket maga számára joggal remélő egyénnél különösen, elemi érdek az életminőség javítása, aminek része a fájdalomtól való mentesülés lehetősége is.

    Gyulladáscsökkentők


    Az összes nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő ugyanazzal a hatásmóddal rendelkezik, ugyanakkor az egyes betegek között tekintélyes különbség mutatkozik a gyógyszerre adott válaszban és a mellékhatások tekintetében. Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?>>

    Sokat segíthet a körültekintő kezelőorvos

    Mind a krónikusan, mind az akutan jelentkező panaszokra figyelnie kell a kezelő orvosnak, hangsúlyozta dr. Bálint Géza, a Csont és Ízület Évtizede 2010-2020 nemzeti koordinátora. A tartós fájdalommal élők számára a biológiai immunterápia meghozhatja az enyhülést, mert a folyamat progressziójának megállítása mellett az áttörést jelentő innovatív szerek sok esetben képesek egy korábbi állapotba visszasegíteni az érintettet. A legfőbb terápiás cél a deformitások kialakulásának megelőzése.

    Másoknál a hagyományos gyulladáscsökkentőkkel is eredményt lehet elérni, a problémát a szakember inkább abban látja, hogy e szereket tüneti kezelésnek tekintve, a társadalombiztosítás nem ad rájuk támogatást.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A kezeléseket a lehető leghamarabb kell elkezdeni

    A reumatológiai ellátórendszeren belül artritisz hálózat is kiépült, ezek az állomások rendelkeznek a korai diagnózis felállítására alkalmas laboratóriumokkal. A legkorszerűbb ellátást jelentő biológiai terápiák is hozzáférhetőek - ám gondot jelent még napjainkban is, hogy az érintettek egy jelentős része nem jut idejében diagnózishoz.

    Ezen a helyzeten kell változtatni, az időbeli veszteséget kell csökkenteni, fogalmazta meg a világnap egyik legfőbb üzenetét az ORFI főigazgatója.

    A másik fontos üzenetet pedig abban kívánja a társadalom számára megfogalmazni, hogy a mozgásszervi betegek olyan ellátást, kezelést várnak, aminek segítségével visszanyerhetik munkavégző képességüket.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

     

    Legutóbb frissült: 2011.10.15 17:09
    Címkék: Fájdalom, Ízület, Reumatoid arthritis, Porckopás, Immunterápia
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A száraz szem kezelése

    A száraz szem kezelése

    Dr. Cserháti Zoltán

    A száraz szem egyik legfontosabb kezelési módját a műkönnyek használata jelenti.

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

    Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

    Testszerte jelentkező fájdalom: a fibromialgia tünetei

    A fibromialgia egy komplex betegség, a fájdalom a test különböző pontjaiban jelentkezhet, az izmokban, a kötőszövetben és a csontokban is felléphet.

    Fájó ízületek - Amikor a légkondicionáló a hibás

    A nyári meleg az utóbbi időben akár szeptemberben is meghatározza az időjárást, így egyre tovább működnek a légkondicionáló berendezések. Ezek azonban bizonyos problémákat is okozhatnak, a gyakoribb fej- és torokfájás mellett akár ízületi gyulladást is.

    Ízületi fájdalmak kezelése külsőleg alkalmazható készítményekkel - gélek, krémek, tapaszok

    Mozgásszervi panaszok tüneti kezelése céljából a szájon át alkalmazott készítmények (tabletták, kapszulák, granulátumok stb.) mellett külsőleg alkalmazható, ún. topikus készítmények is rendelkezésünkre állnak. Ezeket a tapasz, gél, krém és spray formájában elérhető szereket praktikusan a fájdalom helyének megfelelő bőrfelszínen alkalmazzuk.

    A bordaközi idegzsába és a neuralgiás fájdalom

    A bordaközi idegzsába sokszor hónapokig is kínozhatja a betegeket. A hatékony kezelés érdekében fontos, hogy már az első panaszok jelentkezésekor orvoshoz forduljon. Mi okozza, mik a betegség tünetei, és hogyan kezelhető?