Férfi létemre csak 168 cm vagyok, nőhetek még? - Az orvos válaszol

Dr. Fáklya Mónika
Szerző: WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Férfi létemre 25 évesen 168 cm vagyok, ami eléggé frusztráló. Manapság a villamosra felszálló általános iskolás diáklányok is akkorák, ha nem magasabbak, mint én. Nőhetek még? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Testmagassági problémák
Férfi létemre 25 évesen 168 cm vagyok, ami eléggé frusztráló. Manapság a villamosra felszálló általános iskolás diáklányok is akkorák, ha nem magasabbak, mint én. Ez az önbizalmamra egyáltalán nincs pozitív hatással.
  • Lehetséges még ilyen korban valahogyan a növekedés? +2-3 cm is sokat jelentene. Nem éri meg egy szakrendelés felkeresését a problémám?
  • Hallottam különböző akupunktúrás megoldásokról, amellyel elképzelhető a növekedési zónák stimulálása, és valamekkora növekedés érhető el. Ön mit szól ehhez a módszerhez?
  • Ha esetleg működne ez, akkor a magasságnövekedés mellett pl. láb- és kézméret-növekedést is el lehet érni ezen az elven?
  • Egy régebbi válaszban meg van említve a "normál férfi magasság alsó határa". Megkérdezném, hogy ez milyen intervallumot takar, tehát milyen határok között van egy átlagos, egészséges felnőtt férfi orvosilag elfogadott magassága?
Pszichoszociális alacsony növés

Ha a gyermeknél semmilyen szervi eltérést nem találtak, akkor csak a megfigyelés, nyomon követés javasolt. Pszichoszociális alacsony növésben a családi problémák kezelése, a gyermek környezetváltozása segít.
Alacsony növés és növekedési hormon

Tisztelt Kérdező!

Magyarországon végzett vizsgálat szerint a férfi magasság 165-189 cm közötti intervallumába a népesség 94%-a beletartozik.

Ön tehát az alsó normál magassági kategóriához van közel. Megértem, hogy nehezen fogadja el ezt a helyzetet, de sajnos ebben az életkorban már nem lehetséges növekedés.

A növekedési zónák elcsontosodtak, a "visszaalakításukra" nincs esély. Ha ilyen életkorban pl. növekedési hormont adnánk, vagy növekedési hormont termelő elváltozás fejlődik ki a szervezetben, akkor sem nő a testmagasság, csak gondokat okoz. Fogadja el magát olyannak, amilyen, biztosan vannak értékei.

Meddig nőhet a testmagasság?
Sokszor jönnek az endokrinológiai szakrendelésre betegek azzal a panasszal, hogy alacsony termetűek. A növekedési hormont már mesterségesen előállították, a gyógyítás szolgálatában áll. De lehet-e mindenkin segíteni? A növekedési hormon (GH, growth hormon) az agyalapi mirigyben termelődik. Ez a hormon felelős a növekedésért, de ezenkívül vannak más hatásai is. Ilyen pl. az, hogy a test izom-zsír arányát az izom irányába tolja el. A testmagasság addig nőhet, amíg a növekedési zónák (epifízisfuga) ezt lehetővé teszik. A növekedési zónák a csontok végeinél találhatóak. Gyermekkorban ezek nyitottak, lehetőség van az új csontszövet képzésével a csont hossznövekedésére. Meddig nőhet a testmagasság?

Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Hozzászólások (6)

Cikkajánló

Derékfájás Derékfájás

Mi okozhatja? Komolyabb betegségek tünete is lehet!

A melanoma rizikófaktorai A melanoma rizikófaktorai

A kockázati tényezők közt vannak belső és külső faktorok. Mik ezek?

Új eljárással gyógyítják a...

Magyarországon eddig el nem érhető, új eljárással gyógyítják a neuroendokrin daganatos betegségben szenvedőket, elsőként a Semmelweis Egyetemen...

A nők hormonváltozásának tüneteire...

A kislányok, a kamaszok, a kismamák, a változókor küszöbére lépők s az azt hosszú évekig megszenvedő nők életét jelentősen befolyásolják a...

Meddig nőhet a testmagasság?

Sokszor jönnek az endokrinológiai szakrendelésre betegek azzal a panasszal, hogy alacsony termetűek. A növekedési hormont már mesterségesen...

Alacsonyabb a gyermeke az átlagnál?...

A gyermekek normál testmagassága igen széles skálán mozog, melyben legnagyobb szerepe a genetikának van. Igen ám, viszont olykor előfordulhat, hogy az...

A magas nők hajlamosabbak a rákra

A magasabb emberek szervezetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki rákos megbetegedések, állítja a Lancet Oncology nagy esetszámú tanulmánya...

Mikor alkalmazható a növekedési...

A 17 éves fiamnak kb. 15 éves korában befejeződött a növekedése. Jelenleg 165 cm, 60kg, lábmérete 37-es. Fiamat zavarja testmagassága, de jobban...

A focizás átmenetileg csökkenti a...

Tanulmányok kimutatták, hogy a blokkolás és szerelés átmenetileg csökkentheti a játékos magasságát.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.