Androgénhiány nőknél

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
frissítve:

Az androgének olyan hormonok, amelyek hozzájárulnak a növekedéshez és a szaporodáshoz a férfiaknál és a nőknél egyaránt. Androgéneket - bár általában férfi hormonoknak tekintik, de - a női szervezet is termel kis mennyiségben. Cikkünkben a női androgénhiányról olvashat.

Androgénhiány - A téma cikkei

2/1 Az androgénhiány tünetei és kezelése férfiaknál
2/2 Androgénhiány nőknél

Mi jellemzi a nők androgéntermelését?

A nők androgénhiánya ellentmondásos fogalom. Egyes kutatók azzal érvelnek, hogy ez az állapot olyan tüneteket okoz, mint a fáradtság és a szexuális érdeklődés elvesztése, más kutatók szerint mindezekre nincs elegendő bizonyíték.

A női test kis mennyiségű androgént termel – átlagosan a férfi szervezet által termelt mennyiség egytizedét-huszadát. A petefészkek, a mellékvesék, a zsírsejtek és a bőrsejtek biztosítják a női test androgénellátását. A petefészkek a tesztoszteront ösztrogén női hormonná alakítják át. A nők androgéntermelése az életkor előrehaladtával csökken. Mire egy nő 40 éves lesz, androgénszintje körülbelül fele annak, mint 20 éves korában.

Az androgénhiány tünetei nőknél

  • letargia (fáradtság)
  • az izomtömeg és az erő elvesztése
  • a libidó elvesztése
  • motiváció hiánya
  • az általános jóllét csökkenése
  • alacsonyabban fekvő hangulat.

A nők androgénhiányának okai

  1. Öregedés: a tesztoszteron (a nők által termelt androgén egyike) csökkenése természetesen minden nőnél előfordul idővel, körülbelül a késői tinédzserkortól kezdve.
  2. Oophorectomia – a petefészkek műtéti eltávolítása.
  3. Kémiai oophorectomia – petefészek-elégtelenség, amelyet bizonyos gyógyszerek okoznak, például gonadotropin-releasing hormon antagonisták, kemoterápia vagy sugárterápia.
  4. Orális (tabletta formájú) ösztrogén terápia – kombinált orális fogamzásgátló tabletta vagy ösztrogéntabletta a menopauza tüneteinek kezelésére. A kombinált orális fogamzásgátló tabletta leállítja a petefészek androgéntermelését. Ezen túlmenően az orális ösztrogén bármilyen típusa növeli a tesztoszteronkötő fehérje szintjét, így kevesebb tesztoszteron áll rendelkezésre a biológiai hatáshoz.
  5. Hypothalamicus amenorrhoea – a menstruációs periódusok elvesztése reproduktív korú nőknél, amelyet különböző tényezők okozhatnak, mint például a stressz, az extrém fogyás vagy az extrém testmozgás. Ez ismét csökkenti a petefészek hormontermelését, beleértve az androgénekét.
  6. Hiperprolaktinémia – az agyalapi mirigy prolaktin hormon túltermelése.
  7. korai petefészek-elégtelenség – korai menopauza (40 éves kor előtt), különböző okokból.
  8. Mellékvese-elégtelenség (elsődleges vagy másodlagos).
  9. Hypopituitarismus – az agyalapi mirigy ritka rendellenessége.

Az androgénhiány diagnózisa nőknél

Ha úgy gondolja, hogy androgénhiánya van, nagyon fontos a teljes körű orvosi kivizsgálás. Az androgénhiány tünetei hasonlóak lehetnek más állapot tüneteihez, mint például:

  • pajzsmirigy-alulműködés
  • vashiányos vérszegénység
  • autoimmun betegség
  • depresszió

Számos tesztoszteronszintet vizsgáló vér- és nyálvizsgálat nem pontos a nők alacsony szintjének mérése során, bár néhány érzékeny tesztoszteronteszt már egyes helyeken elérhető.

A tesztoszteron mennyisége több okból is nehezen mérhető. Például a vérben keringő mennyiség nem tükrözi a testsejtekben aktív mennyiséget. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a nők vérvizsgálati eredményei a vizsgálat időpontjától függően változhatnak, mivel a hormonszintek nemcsak a menstruációs ciklus során, hanem mindennap ingadoznak.

Általában, ha mégis a tesztoszteronszint ellenőriztetésére van szüksége, reggel kell vért venni, amikor a tesztoszteronszint a csúcson van. Ha Ön reproduktív korú nő, a tesztet a menstruáció kezdete után körülbelül 8-20 nappal kell elvégezni.

Androgénhiány kezelése nőknél (tesztoszteron terápia)

Ha tesztoszteron terápia mellett dönt, szoros és rendszeres monitorozásra lesz szüksége a mellékhatások kockázatának minimalizálása érdekében.

Mivel a „nők androgénhiány állapotának” fennállása még mindig vita tárgyát képezi, nincs szabványos kezelés, és sok helyen ez a terápia nem elérhető.

Egyes külföldi szakemberek, akik kezelik a nők androgénhiányát, alacsony dózisú (1 százalékos) tesztoszteron krémmel történő kezelést javasolnak napi használatra. A tesztoszteron kezelés célja a tesztoszteronszint visszaállítása a normál tartományon belüli értékre a korai reproduktív korú felnőtt nők esetében.

A tesztoszteron terápia egyik aggálya, hogy a legkönnyebben elérhető tesztoszteron termékek, amelyeket férfiak számára terveztek, túl sok tesztoszteront tartalmaznak a női szervezet számára.

Az orvosok általában azt javasolják, hogy a posztmenopauzában lévő nők ne kapjanak tesztoszteron terápiát, kivéve, ha ösztrogén terápiát is kapnak (azoknak a nőknek, akiknek még van méhük, progeszteron kezelésre is szükségük van). Egy klinikai vizsgálat azonban kimutatta, hogy az ösztrogén nélkül adott tesztoszteron hatásos, bár azt is kimutatta, hogy a csak tesztoszteronnal kezelt nőknél valamivel magasabb a mellrák aránya.

A legtöbb kutatást ezen a területen viszont olyan nőknél végezték, akik már a menopauzán átestek, és mindkét petefészküket eltávolították.

Kevés tanulmány készült a tesztoszteron használatának vizsgálatára menopauza előtti nőknél, mivel fennáll annak a veszélye, hogy egy esetleges terhességben a tesztoszteron károsíthatja a fejlődő babát, és meg kell szakítani a terhességet. Emiatt biztonságos fogamzásgátlásra van szükség, ha a premenopauzában lévő nőket tesztoszteronnal kezelik. Ezért ez továbbra is nagyon vitatott terület.

Nem végeztek még kutatást hosszú távú tesztoszteron terápiában részesülő nőkön, így a hosszú távú egészségügyi kockázatok és előnyök széles körben nem ismertek. A leghosszabb vizsgálat mindössze négy éven keresztül zajlott tesztoszteront használó nők körében. Az érintett nők posztmenopauzában voltak, és a tesztoszteron mellett ösztrogén kezelésben is részesültek. A vizsgálatban (tesztoszterontapasz használata) feltárt fő mellékhatások közé tartozott a tapaszra adott bőrreakció és a nem kívánt szőrnövekedés. A négy év alatt három emlőrákos esetet észleltek, ez volt a várt arány a vizsgálatban részt vevő nők korcsoportjában.

A tesztoszteron terápia mellékhatásai nőknél

Azoknak a nőknek, akik a tesztoszteron terápia mellett döntenek, olyan orvoshoz kell fordulniuk, aki jártas ezen a területen, pontos és naprakész tanácsokat tud adni, és aki megfelelően figyelemmel kíséri kezelésüket. A mellékhatások kockázatának minimalizálása érdekében szoros és rendszeres monitorozás szükséges.

A mellékhatások kockázata számos tényezőtől függ, például a kezelés módjától, az adagolástól és a terápia időtartamától. A túl nagy mennyiségű tesztoszteron terápia ismert mellékhatásai nőknél a következők:

  • Férfias fizikai jellemzők: például az arcszőrzet növekedése, pattanások, férfias kopaszodás, mélyebb hang, csikló megnagyobbodása (ez utóbbi kettő visszafordíthatatlan). Ezeknek a jellemzőknek a kialakulása rendkívül valószínűtlen, ha az adagolást megfelelően ellenőrzik, és ha a tesztoszteronszintet a normál tartományon belül tartják reproduktív korú fiatal felnőtt nőknél.
  • Agresszió vagy ingerlékenység.
  • Hirsutizmus – túlzott szőrnövekedés (a tesztoszteronkrém felvitele helyén vagy máshol az arcon vagy a testen).

A tesztoszteron terápia nem megfelelő olyan nők számára, akik:

  • terhesek vagy terhességet terveznek
  • reproduktív korúak és szexuálisan aktívak, de nem alkalmaznak megfelelő fogamzásgátló módszert (a tesztoszteron súlyos rendellenességeket okozhat a születendő babában, és valószínűleg a terhesség megszakítása javasolt, ha egy nő tesztoszteron alkalmazása közben esik teherbe)
  • szoptatnak
  • túlzottan aknésak
  • eleve ismert a hirsutizmusuk (túlzott test- vagy arcszőrzet)
  • alopeciájuk van (alopecia areata=foltos hajhullás, egyfajta autoimmun megbetegedés)
  • szteroiddependes ráktól szendvednek.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.