Mi köze van az autoimmun pajzsmirigygyulladásnak a szorongáshoz?

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A krónikus pajzsmirigygyulladások egy speciális fajtája az autoimmun Hashimoto-thyreoiditis, amely első leírójáról a japán Hakaru Hashimotóról kapta nevét. A Hashimoto, mint az autoimmun betegségek túlnyomó része, gyakoribb a nőknél.

Egy tanulmány szerint az autoimmun pajzsmirigygyulladásában szenvedő betegeknél nagyobb lehet a szorongás kialakulásának kockázata. Az eredmények arra utalnak, hogy a pajzsmirigy fontos szerepet játszhat a szorongásos rendellenességek kialakulásában és, hogy a pajzsmirigy működést pszichiátriai rendellenességek, például a szorongás mögöttes tényezőjeként is meg kell vizsgálni.

A fejlett országokban a fiatal (25-60 éves) lakosság 35%-a szenved szorongásos zavarban. A szorongás súlyos hatással lehet az emberek életminőségére, munka- és szocializációs képességére, ráadásul a szorongásoldó gyógyszerek hatása nem mindig tartós. A szorongásos zavarok jelenlegi vizsgálatai általában nem veszik figyelembe az endokrin rendszer szerepét.

A pajzsmirigy a tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3) hormonokat termeli, amelyek nélkülözhetetlenek a szív-, izom- és emésztőrendszer-működés szabályozásához, az agy fejlődéséhez és a csontok fenntartásához. A pajzsmirigy autoimmun gyulladása akkor fordul elő, amikor testünk helytelenül termel antitesteket, amelyek megtámadják a pajzsmirigyet és károsodást okoznak.

Dr. Juliya Onofriichuk, a Kijevi Városi Klinikai Kórházból 29 férfi (átlagéletkor 33,9 év) és 27 nő (átlagéletkor 31,7 év) szorongásos, pánikrohamot átélt páciens pajzsmirigy-működését vizsgálta meg a pajzsmirigyhormon szintek meghatározásával és pajzsmirigy ultrahang vizsgálattal.

A szorongásos betegek pajzsmirigygyulladás jeleit mutatták

De a pajzsmirigy működést ez nem befolyásolta, a pajzsmirigyhormon szintek mindegyike a normál tartományon belül volt, bár kissé emelkedett. A 14 napos ibuprofén- és tiroxin-kezelés csökkentette a pajzsmirigy gyulladást és a pajzsmirigyhormon-szinteket, és csökkentette a szorongásos pontszámokat is.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az endokrin rendszer fontos szerepet játszhat a szorongásban. Az orvosoknak a pajzsmirigyet és az endokrin rendszer többi részét, valamint az idegrendszert is figyelembe kell venniük a szorongásos betegek vizsgálatakor" - magyarázta Dr. Onofriichuk.

Ebben a vizsgálatban azonban nem vették figyelembe a nemi és a mellékvese hormonokat, amelyek szintén komoly hatással lehetnek a szorongásra.

Dr. Onofriichuk további kutatásokat tervez, amelyek a pajzsmirigy-, a nemi és a mellékvese hormonok (kortizol, progeszteron, prolaktin, ösztrogén és tesztoszteron) szintjét is megvizsgálják a pajzsmirigy-működési zavarokkal és szorongásos zavarokkal küzdő betegeknél. Ennek a kutatásnak az a célja, hogy segítsen jobban megérteni az endokrin rendszer szerepét a szorongás kialakulásában, amely a szorongásos zavarok jobb kezeléséhez vezethet.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Thyroid inflammation linked to anxiety disorders (MedicalXpress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Mi köze van az autoimmun...

A krónikus pajzsmirigygyulladások egy speciális fajtája az autoimmun Hashimoto-thyreoiditis, amely első leírójáról a japán Hakaru Hashimotóról...

Nagy problémákat okozhat a...

A pajzsmirigyzavarok közül a legtöbb figyelmet a túl- és az alulműködésnek szentelik, melyek hátterében gyakran a szerv gyulladása húzódik meg. A...

Mikor gyanakodjunk autoimmun...

Az autoimmun betegségek lényege, hogy immunrendszerünk a szervezet saját sejtjeit nem ismeri fel, a felismerő rendszer működésében keletkezett zavar...

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

A pajzsmirigygyulladás és tünetei

A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit latinul thyreoiditisnek nevezzük, ezek a leggyakrabban előforduló endokrin betegségek. Három fő csoportba...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.