A kalcium csökkentheti a vastagbélrák kockázatát

MTI
megjelent:

A kalcium feltehetően csökkenti a vastagbélrák és az emésztőszervi daganatok kockázatát férfiak és nők esetében egyaránt egy kiterjedt amerikai tanulmány szerint, amelynek eredményeit az Archives of Internal Medecine című amerikai folyóiratban tették közzé.

"A tejtermékek, a kalciumban gazdag más élelmiszerek és kalciumpótlók fogyasztása férfiak és nők esetében is együtt járt az emésztőrendszeri rák kockázatának csökkenésével" - írják a tanulmány szerzői.

Az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet felmérése 293 907 férfire és 198 903 nőre terjedt ki.

A nők esetében a több kalciumot (napi 1881 milligrammot) fogyasztók egyötödénél 23 százalékkal volt kisebb a rák kockázata, mint a kisebb mennyiséget (napi 494 milligrammot) fogyasztóknál.

A kockázat csökkenése különösen megfigyelhető volt a vastagbélrák esetében. A férfiaknál a nagyobb mennyiségű kalciumot (napi 1530 milligrammot) fogyasztók 20 százalékánál 16 százalékkal csökkent a vastagbélrák kockázata a kevesebb (napi 526 milligrammot) kalciumot bevivők egyötödéhez viszonyítva megjelent tanulmány szerint.

A kalcium és a tejtermékek rendszeres fogyasztása nem mutatott semmilyen kapcsolatot a prosztata-, a mellrák vagy az emésztőszervekét leszámítva az összes más daganatos megbetegedéssel - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.

A kalciumról bebizonyosodott, hogy csökkenti a kóros sejtburjánzást és előidézi a gyomor és bélrendszer, valamint a mellkas sejtjeinek regenerálódását. A kalcium ezenkívül semlegesíti az epét és a zsírsavakat, potenciálisan csökkentve így a vastagbél nyálkahártyájának sérülését.

(MTI)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.