A székletátültetés

szerző: Husvéti Ramóna, orvostanhallgató - Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete
lektorálta: Dr. Kádár Béla frissítve:

A székletátültetést (más néven fekális bakterioterápiát) ma már Magyarországon is alkalmazzák a Clostridium difficile fertőzés kezelésére. Az eljárás során a donortól származó székletet a beteg vékony- vagy vastagbelébe juttatják az egészséges baktériumflóra visszaállításának érdekében.

Hogyan zajlik a kezelést?

A széklet-transzplantáció a donortól származó széklet vizsgálatával kezdődik, valamint vért is vesznek a donortól szerológiai vizsgálatokra. Ennek során megbizonyosodnak arról, hogy nem hordoz a kezelt személyre nézve veszélyes baktériumokat, vírusokat (például HIV, HBV, HCV vírusokat, Clostridiumdifficilét, enterális patogén baktériumokat, Treponemapallidumot). Ezután a székletet homogenizálják és hígítják, majd szűrik. Az így elkészült anyagot különböző módszerekkel a befogadó (recipiens) vékony- vagy vastagbelébe juttatják: ez leggyakrabban az orron át bélbe levezetett nasojejunalis szondán keresztül történik, esetleg colonoscopia során, beöntéssel, illetve újabban szájon át bevehető, liofilizált székletet tartalmazó kapszulával is kísérleteznek.

Milyen betegségek esetén alkalmazzák?

A széklet-transzplantáció hatékonynak bizonyult visszatérő, illetve clostridiumellenes antibiotikumokra nem reagáló Clostridium difficile-fertőzés kezelésében. A súlyos hasmenést és hasi fájdalmat okozó baktérium a széles spektrumú antibiotikumokkal kezelt betegekben okoz fertőzést, ugyanis az antibiotikum kúra a bélrendszer jótékony baktériumflóráját is károsítja. A bél normálflórájának fontos védő szerepét mutatja, hogy sérülése esetén a C. difficile könnyen elszaporodhat az emésztőrendszerben. Ennek a toxintermelő baktériumnak egyes törzsei rezisztenssé váltak az ellene használt antibiotikumokra, így az ilyen fertőzések kezelésében is megoldást jelenthet a széklet-transzplantáció. Jótékony bélbaktériumok visszajuttatásával azok meggátolják a C. difficile szaporodását. Így akár egy hónapok óta fennálló krónikus fertőzés esetén is elérhető teljes gyógyulás.

Kutatások folynak a kezelés hatékonyságáról irritábilis bél szindrómában, illetve Crohn-betegségben szenvedőknél is, ugyanis ezeknek a betegségeknek a kialakulásában is szerepet játszhat a bélflóra összetételének megváltozása. Az inzulin rezisztencia csökkentésében már ígéretes eredmények születtek a kezelés alkalmazásával: egy korábbi kísérletben sovány emberekből vett székletet ültettek át olyan betegekbe, akiknek metabolikus szindrómájuk volt. A transzplantáció után a recipiensekben nőtt az inzulinra való érzékenység, tehát állapotuk javult. További betegségek esetében is felvetődött a széklet-transzplantáció alkalmazásának lehetősége, azonban ezeket még nem támasztották alá megfelelő kutatási eredményekkel.

Mi a szerepe a széklet lefagyasztásának?

A friss székletminta felhasználásán kívül lehetőség van a széklet lefagyasztására a felhasználásig. Ezzel lehetőség nyílik a minta kiterjedtebb szűrővizsgálatára, szállítására, illetve székletbankok létrehozására. Így nagyobb valószínűséggel találnak az orvosok pácienseiknek megfelelő donort, szemben azzal, ha csak a családtagok, közeli ismerősök között keresnének. Fagyasztott széklet alkalmazásánál egy donor mintájából több beteg kezelése is elvégezhető, a szűrések ideje és költsége így csökken. A jelenlegi kutatások eredménye szerint a fagyasztott széklet használata nem ront a kezelés hatásosságán a friss széklet alkalmazásához képest.

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

Írta: Husvéti Ramóna, orvostanhallgató
Lektorálta: Dr. Kádár Béla

Források

Edmond M. B. THE POWER OF POOP: FECAL MICROBIOTA TRANSPLANTATION FOR CLOSTRIDIUM DIFFICILE INFECTION. Trans Am ClinClimatolAssoc. 2016; 127: 71–80.
• Kao D, Roach B, Silva M, Beck P, Rioux K, Kaplan GG, Chang H, Coward S, Goodman KJ, Xu H, Madsen K, Mason A, Wong GK, Jovel J, Patterson J, Louie T. Effect of OralCapsule– vsColonoscopy-DeliveredFecalMicrobiotaTransplantationonRecurrent Clostridiumdifficile •InfectionARandomizedClinicalTrial. JAMA.2017;318(20):1985–1993. doi:10.1001/jama.2017.17077
• Moreno MA, Furtner F, Rivara FP. Clostridiumdifficile: A Cause of DiarrheainChildren. JAMA Pediatr.2013;167(6):592. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.2551
• Debast SB, Bauer MP, Kuijper EJ, DiseasesESoCMaI. European Society of ClinicalMicrobiology and InfectiousDiseases: update of thetreatmentguidancedocumentforClostridiumdifficileinfection. ClinMicrobiolInfect 2014;20(Suppl2):1-26.
• Juncadella A. C. Fecalmicrobiotatransplantationas a possibletreatment of irritablebowelsyndrome. AnnTranslMed. 2017 Dec; 5(24): 506.
• Vrieze A1, Van Nood E, Holleman F, Salojärvi J, Kootte RS, Bartelsman JF, Dallinga-Thie GM, •Ackermans MT, Serlie MJ, Oozeer R, Derrien M, Druesne A, Van HylckamaVlieg JE, Bloks VW, Groen AK, Heilig HG, Zoetendal EG, Stroes ES, de Vos WM, Hoekstra JB, Nieuwdorp M. Transfer of intestinalmicrobiotafromleandonorsincreasesinsulinsensitivityinindividualswithmetabolicsyndrome. Gastroenterology. 2012 Oct;143(4):913-6.e7. doi: 10.1053/j.gastro.2012.06.031. Epub 2012 Jun 20.
• Lee CH, Steiner T, Petrof EO, Smieja M, Roscoe D, Nematallah A, Weese JS, Collins S, Moayyedi P, •Crowther M, Ropeleski MJ, Jayaratne P, Higgins D, Li Y, Rau NV, Kim PT. •FrozenvsFreshFecalMicrobiotaTransplantation and ClinicalResolution of DiarrheainPatientsWithRecurrentClostridiumdifficileInfectionARandomizedClinicalTrial. JAMA. 2016;315(2):142–149. doi:10.1001/jama.2015.18098
• Bak SH, Choi HH, Lee J, et al. FecalmicrobiotatransplantationforrefractoryCrohn’s disease. Intestinal Research. 2017;15(2):244-248. doi:10.5217/ir.2017.15.2.244.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.